REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kanados ir Grenlandijos eskimai bylinėsis su ruonių produkciją uždraudusia Europos Sąjunga (ES) ir yra įsitikinę, jog ginčą laimės.

REKLAMA
REKLAMA

Kanados nacionalinė eskimų organizacija „Tapiriit Kanatami“, aplink poliarinį ratą gyvenančių eskimų taryba ir grupė atskirų eskimų Europos Bendrajam Teismui trečiadienį įteikė ieškinį, praneša euobserver.com.

REKLAMA

ES ruonių produkc

ijos importą uždraudė 2009 metais. Tai numatantis įstatymas Europos Parlamente (EP) priimtas itin sklandžiai. Buvo manoma, kad šis klausimas ypač svarbus ES piliečiams, tad prieš rinkimus daugelis europarlamentarų jį parėmė. Už teisės aktą balsavo 550 EP nariai, prieš buvo tik 49.

Į teismą kreipęsi eskimai bandys įrodyti, jog ruonių medžioklė, priešingai nei teigia Europos teisinis reguliavimas, yra humaniška. Ieškinyje taip pat tvirtinama, jog medžioklė nekenkia gamtos ištekliams ir nekelia pavojaus ruonių išnykimui.

REKLAMA
REKLAMA

ES draudimą vadindama „rėksmingos ekstremistinių gyvūnų teisių gynėjų kampanijos“ rezultatu, eskimų organizacijos „Tapiriit Kanatami“ prezidentė Mary Simon teigė: „Jau daugybė eskimų kartų medžiojo ruonius ir taip apsirūpino maistu, drabužiais bei vystė prekybą“.

„Joks objektyvus ir nešališkai mąstantis žmogus negali nuspręsti, jog ruoniams kyla tikras gamtosauginis pavojus, ar kad eskimų medžioklė yra mažiau humaniška nei ta, kuria užsiimta kitos medžiotojų bendruomenės visame pasaulyje, taip pat ir Europoje“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES draudimas numato lengvatas senųjų vietinių gyventojų medžioklėms, tačiau eskimai teigia, kad tai nieko nekeičia, mat draudimas sužlugdė jų prekybos rinką. Kanada dabar bando perkelti prekybą ruonių produkcija į Kiniją.

Anot M. Simon, draudimas yra veidmainiškas, turint omeny pastaruoju metu Europoje vykstančią ūkininkavimo industrializaciją ir jos daromą įtaką maistui auginamų gyvūnų laikymo sąlygoms ir padėtį skerdyklose.

„Ironiška, kad ES, kuri savo šalyse remia ir skatina žemės ūkio verslus bei gyvulių auginimą ir skerdimą ypač pramoninėmis sąlygomis, bando skelbti kažkokias aukštesnes moralines nuostatas eskimams“, – kalbėjo ji.

Eskimų organizacijos tvirtai įsitikinusios savo pergale teisme, nes nepriimti įstatymo ragino ir Europos teisės ekspertai.

Kanados vyriausybė dėl ES draudimo jau kreipėsi ir į Pasaulio prekybos organizaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų