REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirodžius informacijai apie Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje (NATO) iš esmės pasiektą sutarimą rengti gynybos planą Baltijos šalims, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pažymi, kad konkrečių planavimo dokumentų statusas bei turinys yra konfidencialūs, tačiau Lietuva neturi jokio pagrindo abejoti mums suteiktų NATO saugumo garantijų patikimumu.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiaurės Atlanto Aljansas turi visas priemones ir pajėgumus, nuolat analizuoja saugumo aplinką ir grėsmes bei vykdo atitinkamą planavimą kolektyvinės gynybos įsipareigojimams įvykdyti visų savo narių atžvilgiu. Natūralu, kad keičiantis aplinkai planai yra atnaujinami. Šiuose procesuose aktyviai dalyvauja ir Lietuvos atstovai. Konkrečių planavimo dokumentų statusas bei turinys yra konfidencialūs, Aljanso šalys bei struktūros yra sutarusios jų nekomentuoti. Lietuva neturi jokio pagrindo abejoti mums suteiktų NATO saugumo garantijų patikimumu", - Eltai teigė R. Juknevičienė.

REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pasak valstybės vadovės atstovo spaudai Lino Balsio, laikosi nuostatos, kad Baltijos šalims yra reikalingi modernūs, jų poreikius atitinkantys gynybos planai.

Tai, kad tokius planus turi turėti visos Aljanso narės, yra sakęs ir JAV Prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) praėjusių metų balandį savo pirmojoje kaip valstybės vadovo kalboje Europoje - Čekijos sostinėje Prahoje.

Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo šios kalbos pirmosios geros žinios Baltijos šalims. Joms bus sudarytas gynybos planas, kurį patvirtins NATO karinė dalis, o ne politinė atšaka. Jis bus kaip priedas prie egzistuojančių saugumo planų dėl Lenkijos, tačiau jame taip pat bus atsižvelgiama ir į kitas regiono šalis. Tai leistų Švedijai ir Suomijai taip pat dalyvauti regiono saugumo planavime, remdamasis neįvardintais deryboms artimais šaltiniais rašo įtakingas britų savaitraštis "The Economist".

REKLAMA
REKLAMA

Šis pokytis priimtas po sunkių derybų, kuriose JAV reikalavimu Vokietija ir kitos šalys atsisakė savo prieštaravimų.

Tai didelis pokytis, tvirtina leidinys. Nuo 2004 metų, kai Baltijos šalys prisijungė prie NATO, gynybos planų rengėjai bandė išsisukti nuo klausimų, ką jų narystė Aljanse reiškia praktiškai. Jei Rusija yra draugiška NATO šalis, o ne priešiška, tokiu atveju atskiri nuo visos Europos gynybos planai naujoms NATO narėms iš buvusios Sovietų Sąjungos turėtų būti nebūtini.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų