REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Farmacijos bendrovės randa vis naujų būdų, kaip platinti savo produkciją. Vienas iš jų - siuntinėti maisto papildus žmonėms ir raginti už juos susimokėti.

REKLAMA
REKLAMA

Su tokiais į nesąžiningą komercinę veiklą panašiais metodais susidūrė klaipėdietė Nijolė, vieną žiemos rytą sulaukusi kvietimo ateiti į paštą ir atsiimti jai skirtą nelauktą siuntą.

REKLAMA

Siūlo mesti svorį

Ponia Nijolė gavo pranešimą, kad į "Vingio" prekybos centre esantį pašto skyrių jai atkeliavo siuntinys. Paštininkams paaiškinus, kad už nelauktą paketą mokėti nereikia, moteris parsinešė jį į namus. Siuntoje ponia Nijolė rado dvi pakuotes maisto papildų, kurie neva padeda sulieknėti, ir pamatė, kad buvo apgauta.

"Buvo parašyta, kad vieną pakuotę gaunu dovanų, o už kitas, kurias atsiųs paštu, teks susimokėti. Be to, pakete buvo ir staigmena - sąskaita su raginimu susimokėti apie 10 litų už pakuotę ir siuntimą. Mano antsvoris tik 800 gramų, tai kam man tie preparatai? Žinoma, susiradau siuntėjus ir paskambinau nurodytu telefonu. Kol mane sujungs su administratore, laukiau gal 5 minutes", - savo istoriją pasakojo klaipėdietė.

REKLAMA
REKLAMA

Poniai Nijolei patikinus, jog mokėti už papildus kurių neužsisakė, ji neketina, atsiliepusi bendrovės darbuotoja bandė klaipėdietę įtikinti, jog su ja buvo kalbėta telefonu.

Nijolė reikalavo paaiškinti, iš kur kompanija sužinojo tikslų jos gyvenamosios vietos adresą, pavardę ir vardą, tačiau aiškaus atsakymo nesulaukė.

"Ką man su ta siunta daryti? Paaiškino, kad privalau sugrąžinti. Ant paketo užrašyta, jog siųsta buvo iš Klaipėdos, o aš turėčiau paketą išsiųsti į Vilnių ir mokėti už tai. Akivaizdus, žiaurus žmonių kvailinimas", - įsitikinusi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtaria apsukrią klastą


Kodėl būtent Nijolei farmacininkai pasiūlė mesti svorį - nesugebėjo atsakyti net jie patys. Po susirašinėjimų su žurnaliste įmonės atstovai patikino, jog "asmeninius duomenis gauna tik iš klientų ir preparatai be jų sutikimo nesiunčiami".

Jie teigė, jog bendradarbiauja su kita bendrove, kurios atstovai esą ir perdavė klaipėdietės užsakymą telefonu.

Tuo metu ponia Nijolė dievagojosi, kad yra sveiko proto ir turinti gerą atmintį - su niekuo dėl jokių papildų nei žodžiu, nei raštu nėra bendravusi. Moteris sakė pastaruoju metu nepasirašiusi ir jokių dokumentų, nedalyvavo momentinėse loterijose, kurių rengėjai prašo pateikti asmens duomenis.

REKLAMA

"Tai - agresyvi reklama. Man paštininkė prasitarė, kad tokie siuntiniai nuolat atkeliauja į paštą. Ko gero, aš esu ne vienintelė, patyrusi tiek rūpesčių dėl farmacininkų noro pasipelnyti iš naivių žmonių", - įsitikinusi moteris.

Komentaras

Vitas Jonas ŪSAS, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vyr. specialistas viešiesiems ryšiams:

Jūsų paklausime išdėstytos aplinkybės bei komercinės veiklos pobūdis gali atitikti įstatyme nustatytus nesąžiningos komercinės veiklos kriterijus. Produkto apibūdinimas kaip "nemokamas", jeigu vartotojas turi mokėti, gali būti pripažintas draudžiama klaidinančia komercine veikla.

REKLAMA

Iš vartotojų reikalauti nedelsiant sumokėti už komercinės veiklos subjekto pateiktus produktus arba reikalauti tokius produktus grąžinti ar saugoti, kai vartotojas jų neužsakė, yra draudžiama.

Siūlyčiau klaipėdietei atsiųsti skundą raštu (su pridedamais skunde nurodytas aplinkybes patvirtinančiais įrodymais) Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, adresu Vilniaus g. 25, 01402 Vilnius.

Mūsų tarnyba yra nagrinėjusi atvejį, kai bendrovė žmonėms platino reklaminius lankstinukus su siūlymu rinkti informacines korteles ir siūlymą užsisakyti pirmąjį kortelių rinkinį bei gauti nemokamą dovaną. Vartotojams užpildžius ir išsiuntus bendrovės pateiktą pirmojo siuntinio apmokėjimo kuponą, jie gaudavo šį siuntinį ir mažavertę dovaną. Patys to nenorėdami ir nesuprasdami, kartu užsisakydavo ir kortelių prenumeratą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lankstinuke taip pat buvo pateikiama informacija, jog išsiuntęs šį kuponą vartotojas tampa bendrovės platinamų leidinio kortelių prenumeratoriumi, tačiau ši informacija buvo pateikiama itin mažomis raidėmis. Atsiėmę laimėtą prizą, vėliau žmonės iš bendrovės gaudavo mokamas leidinio kortelių siuntas. Nesuprasdami, kad jos mokamos, už jas nemokėdavo, tad vėliau sulaukdavo bendrovės grasinimų susimokėti. Tokia komercinė veikla buvo pripažinta pažeidžiančia įstatymų nuostatas. Bendrovei buvo skirta piniginė bauda - 7 000 Lt.

Vaida JUTKONĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų