REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą perskaičiuotos kiekvieno žmogaus pensijos dydis priklauso nuo individualių jo duomenų – jo socialinio pensijų draudimo stažo, gautų draudžiamųjų pajamų. Todėl pensijos mažėjimo procentai kiekvienam žmogui yra skirtingi.

REKLAMA
REKLAMA

Gaunantiems panašaus dydžio pensiją, bet turintiems skirtingą stažą ar gavusiems nevienodo dydžio draudžiamąsias pajamas, asmenims pensijos mažės nevienodai. Asmenims, turintiems mažesnį stažą, pensija mažės labiau. Taigi kai kuriems žmonėms pensija sumažės kiek daugiau arba kiek mažiau negu vidutiniškai.

REKLAMA

„Sodros“ teritoriniame skyriuje, kuris moka paskirtą pensiją, galima gauti išsamią informaciją dėl pensijų perskaičiavimo pagal Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą. Tačiau tiksliai žinant savo pensijos sudedamąsias dalis, galima ir pačiam apsiskaičiuoti savo perskaičiuotos pensijos dydį.

Pensiją sudaro trys dalys:

•    pagrindinė dalis, kuri nuo 2010 m. padidinta iki 120 proc. socialinio draudimo bazinės pensijos (šiuo metu socialinio draudimo bazinė pensija – 360 Lt),

•    papildoma dalis,

•    priedas už stažą, viršijantį 30 m. (jei stažas didesnis nei 30 m.).

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė dalis padidėjo (nuo 110 proc. iki 120 proc. socialinio draudimo bazinės pensijos, t.y. nuo 396 Lt iki 432 Lt), o priedas už stažo metus nemažinamas. Dėl patvirtintų 2010 m. einamųjų metų draudžiamųjų pajamų mažėja tik papildoma pensijos dalis.

Iš esamo pensijos dydžio atimkite 396 Lt (pagrindinė pensijos dalis), paskui atimkite priedą už stažą, jei tokį gaunate (metų skaičių virš 30, pvz., 7 dauginkite iš 3 proc. socialinio draudimo bazinės pensijos, t.y. iš 10,8 – 7 x 10,8 = 75,60 Lt), taip sužinosite pensijos papildomos dalies dydį, kuris ir mažės. Jį reikia padauginti iš koeficiento, kuriuo mažėjo einamųjų metų draudžiamosios pajamos (nuo 1488 Lt iki 1170 Lt), - 0,7863. Taip apskaičiuosite „naująją“ savo pensijos papildomą dalį.

Prie „naujosios“ pagrindinės pensijos dalies (432 Lt) pridėkite „naująją“ papildomą dalį ir priedą už stažą – taip apskaičiuosite savo perskaičiuotos pensijos dydį.

Primename, kad mažesnės nei 650Lt senatvės pensijos nemažėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų