REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010 metus teatras „Utopia“ pradėjo projektu „Dekalogas-Dialogas Lietuvoje“. Šį sociokultūrinį projektą parėmė Atviros visuomenės instituto, filantropo G. Sorošo iniciatyva, 2009 metais įsteigtas Pagalbos fondas, kuriuo siekiama padėti labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms išgyventi krizę, išsaugoti atviros visuomenės vertybes, atremti populistinę demagogiją.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio 9 d šeštadienį. Teatras „Utopia“ Menų spaustuvėje atvėrė duris: senjorams, našlaičiams, bedarbiams, neįgaliesiesiems, priklausomybės ligų centrų gyventojams. Čia žiūrovai turėjo galimybę pamatyti Gintaro Varno režisuotą spektaklį „Dekalogas“

REKLAMA

Spektaklis „Dekalogas“, įvertintas net dviem Auksiniais scenos kryžiais geriausio režisieriaus ir nacionalinės dramaturgijos kategorijoje, - tai spektaklis, kuriame kalbama apie Dekalogo (Dešimties Dievo įsakymų) etine prasme nuostatų taikymą mūsų šiandieninėje Lietuvoje. Aštuoni jauni aktoriai per savo patirtį ir apmąstymus atsiveria bei kalba apie šiuolaikinio žmogaus dvasinę būseną, nerimą, aplinkybes, lemiančias vieną ar kitą moralinį pasirinkimą, tiesos paieškas, šiandien dažnai pamirštą sąžinės sąvoką.

REKLAMA
REKLAMA

Po premjeros kritikai džiaugėsi, kad šios temos “po lietuviška saule jau skinasi kelią į pilietiškai angažuoto meno viešąją kūrėjų erdvę“ , o “žinomo esteto ir scenos filosofo režisieriaus Gintaro Varno premjera nustebino bene dekabristiniu užmoju”.

Per tris projekto mėnesius spektaklį ketinama parodyti įvairiuose Lietuvos miestuose ir rajonuose – Varėnoje, Šalčininkuose, Širvintose, Ukmergėje, Trakuose, Telšiuose. Didelė dalis žiūrovų šiuos spektaklius pamatys nemokamai.

Sausio 13, laisvės gynėjų dieną mes aplankėme žmones gyvenančius Širvintose.

Lietuvoje kultūros politika orientuota taip, kad teatras tapo prieinamas labai siauram žiūrovų ratui. Dėl nepakankamo kultūros finansavimo bei ribotų finansinių gyventojų galimybių pastaraisiais metais dar labiau sustiprėjo regionų ir socialinė atskirtis. G. Sorošo Pagalbos fondo parama pirmą kartą suteikia nevalstybiniam teatrui galimybę parodyti spektaklį žiūrovui, kuris šiais sunkmečio metais jau nebeišgali lankytis teatruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas projekto tikslas – tai noras paneigti vis labiau su Teatru siejamą mitą, kad žiūrovas nenori matyti kasdieninės Lietuvos skaudulių, kad Lietuvos žiūrovui pakanka per visus TV kanalus plūstančių pramoginių laidų, o teatras, net ir valstybinis, neva privalo atitikti šiandienos žiūrovo lūkesčius – rodyti tik komercines linksmybes.

Svarbu ir tai, kad šį pilietinį projektą pasišovė įgyvendinti jauniausios kartos aktoriai, G. Varno vaidybos kurso mokiniai. 2009 m. jie, kaip ir daugelis kitų Lietuvos kūrėjų, neišmanėliškos, nejautrios kultūros politikos dėka atsidūrė visuomenės „nereikalingųjų“ tarpe.

Mes tikime ir pasitikime žiūrovu. Projektas tik startuoja, tačiau jau dabar matome kad sulaukėme didelio susidomėjimo bei geranoriškos pagalbos visoje Lietuvoje, - sako režisierius Gintaras Varnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų