REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūloma iki 2013 metų uždrausti valstybinėms institucijoms pirkti kompiuterius, jų techniką ir programas, baldus bei automobilius.

REKLAMA
REKLAMA

Seime jau įregistruotas nutarimo projektas, kuriuo Vyriausybės prašoma iki kovo 1-osios priimti reikiamus teisės aktus, draudžiančius vykdyti šių prekių viešuosius pirkimus. Dėl dokumento projekto dar turės balsuoti Seimas. Siūlymas, kurį pateikė parlamentarai Valdemaras Valkiūnas ir Kęstutis Daukšys, kol kas kritikuojamas tik dėl draudimo pirkti kompiuterius.

REKLAMA

LŽ kalbintas K.Daukšys teigė, kad siūlymu ketinama pažaboti išlaidavimą už valstybės lėšas. Pasak jo, suvaržymai turėtų galioti ne tik valstybės institucijoms ir įmonėms, bet ir savivaldybėms.

"Mažėja darbo vietų, todėl akivaizdu, kad baldų ir kompiuterių turėtų užtekti visiems. Dabar sunkus metas, reikia atidžiai stebėti išlaidas", - siūlymo motyvus dėstė Seimo narys ir pridūrė, kad per sunkmetį darbuotojai gali pakentėti ir naudotis senais baldais bei kompiuteriais.

REKLAMA
REKLAMA

K.Daukšio teigimu, jeigu Vyriausybė sutiks, kad tai reikalinga, rengdama teisės aktus galės numatyti išimčių. Parlamentaro manymu, valstybės įmonei galima būtų leisti pirkti kompiuterius, baldus ar automobilį atsiklausus ją kuruojančios ministerijos vadovo leidimo. "Tuomet jau ministras taptų atsakingas už įvykdytą pirkimą. Be to, gali būti, kad kuri nors įstaiga atsisakys minties pirkti, pavyzdžiui, kompiuterį, jau vien dėl to, kad reikia prašyti leidimo", - kalbėjo K.Daukšys.

Antikorupcijos komisijoje dirbantis konservatorius Jurgis Razma mano, kad kolegų siūlymas geras, bet jį dar reikėtų tobulinti. "Kai bus pateikta Vyriausybės išvada, Seime bus galima diskutuoti, kokias išlygas taikyti. Tokį pasiūlymą iki 2013 metų būtų galima priimti. Dėl baldų ir automobilių sutinku, bet dėl kompiuterių nenorėčiau būti toks kategoriškas", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras pabrėžė, kad kompiuterių keitimo institucijose išvengti nepavyks - jie sensta, genda, kuriamos naujos sistemos, jos tobulinamos.

Pasak J.Razmos, šiuo metu netvarką viešųjų pirkimų srityje mėginama pažaboti tobulinant Viešųjų pirkimų įstatymą. "Darbas šia kryptimi jau vyksta. Kolegų pasiūlymas gali būti naudingas ta prasme, kad jį svarstant bus proga įvairių institucijų paprašyti pateikti informaciją apie viešuosius pirkimus", - sakė jis.

Parlamentarų siūlymas nenudžiugino Marijampolės savivaldybės mero Vidmanto Brazio. Kalbėdamas su LŽ, jis labiausiai stebėjosi užmoju drausti pirkti kompiuterius. "Kaip galima taip daryti? Juk tai daiktas, kuris greitai pasensta morališkai, todėl kartkartėmis keisti kompiuterius yra neišvengiama", - tikino jis. V.Brazys teigė, kad sunkmečiu vargu ar kuri nors savivaldybė pirks baldus ar automobilius. "Nė negalvojame apie tai. Tačiau nežinau, ką reikės daryti, jeigu kuris nors automobilis suges nepataisomai. Tai yra darbo priemonė, o ne prabangos prekė. Kaip ir kompiuteris, - tikino jis. - Mes esame išrinkti žmonės, turime galvas ant pečių, svarstome biudžetą. Kokia tokiu atveju čia būtų savivalda?"

Pasiūlymui nepritariantys Ūkio ministerijos atstovai vakar taip pat pareiškė, kad įvedus dviejų parlamentarų siūlomą tvarką sustotų už Europos Sąjungos paramos lėšas vykdomi vadinamieji e.valdžios projektai.

Lauryna VIRELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų