REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį pasaulinėje valiutų rinkoje JAV doleris pabrango prieš eurą ir su žaliavomis siejamas valiutas, tačiau ženkliai pigo jenos atžvilgiu. Jena vakar dominavo ir prieš kitas valiutas. Jenos brangimą galėjo įtakoti rinkos dalyvių vengimas investuoti į rizikingesnius aktyvus.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P 500 nusileido atitinkamai 0.34 proc. ir 0.94 proc. Naftos kaina smuko žemiau 80 JAV dolerių už barelį, nors dar pirmadienį buvo perkopusi 83 dolerių kartelę. Aukso uncijos kaina krito net 2 proc. iki 1128.3 JAV dolerių.

REKLAMA

Dolerio pigimą ir sumažėjusią rizikingesnių aktyvų paklausą galėjo lemti prasidėjęs rezultatų skelbimas. Ryšium su atsigaunančia ekonomika, rinkos dalyviai tikisi ženkliai pagerėjusių didžiausių kompanijų veiklos rezultatų. Tačiau „Alcoa“ paskelbti uždarbiai buvo prastesni nei tikėtasi, o „Chevron“ perspėja apie galimą pelningumo smukimą. Visgi šią savaitę laukiamos teigiamos naujienos iš „Intel“ ir „JP Morgan“. Geri „JP Morgan“ veiklos rezultatai galėtų byloti apie viso finansinio sektoriaus prisikėlimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kinija paskelbė, kad didina privalomuosius bankų rezervus ir bandys šiek tiek atvėsinti ekonomiką bei suvaldyt infliaciją. Tai pirmasis nurodymas didinti rezervus nuo 2008 m. lapkričio. Jei Kinija ir toliau imsis ekonomikos augimo stabdymo, tai gali neigiamai atsiliepti globaliam ekonomikos atsigavimui. Ekonomistų teigimu, būtent Kinija yra pagrindinis pasaulio ūkio ramstis kovojant su visuotiniu ekonominiu nuosmukiu. Tokios naujienos buvo ypač nenaudingos žaliavas eksportuojančių šalių valiutoms.

Padidėjęs JAV užsienio prekybos deficitas (nuo 33.2 mlrd. iki 36.4 mlrd.) taip pat nebuvo palankus doleriui. Nors lapkričio mėn. deficitas buvo didžiausias nuo pernai sausio mėnesio, tačiau importo paklausa padidėjo. Auganti paklausa vartojimo ir kapitalo prekėms gali būti ženklas apie augantį JAV vartotojų „apetitą“. Atsižvelgiant į tai, kad praėjusį mėnesį JAV doleris ženkliai brango, gruodį prekybos deficitas gali išaugti dar labiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su JAV deficitu (biudžeto, o ne užsienio prekybos) ryžtingai nusiteikęs kovoti prezidentas B.Obama, kuris gali pasiūlyti nustatyti naują mokestį, kuris būtų taikomas finansų įmonių veiklai.Pasak šaltinių, mokestis gali būti nustatytas biudžeto projekte, kuris bus paskelbtas vasario mėnesį.

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas antradienį smuktelėjo 0.22 proc. iki 1.4490 lygio. Kursas  po ryškaus pirmadieninio kilimo šiek tiek pasikoregavo žemyn. Labai stipriai poros kursas nesvyravo ir „sutilpo“ į 100 punktų ribas. Iš euro zonos svarbių duomenų nebuvo skelbta. Šiandien iš Europos naujienų tai pat nebus sulaukta, kursą gali veikti skelbiama JAV Federalinių bankų ekonomikos apžvalga (Beige Book).

REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas palypėjo aukštyn 0.24 proc. iki 1.6158. Kursas kilo trečią dieną paeiliui ir svaras buvo viena tų valiutų, kuri išvengė susilpnėjimo prieš JAV dolerį. D.Britanijos mažmenininkų gruodžio pardavimai pernai augo sparčiausiai per ketverius metus, o tai, kartu su besitęsiančiu būsto kainų atsigavimu, leidžia tikėtis, kad recesijos alinama šalies ekonomika praėjusių metų pabaigoje jau pradėjo atsigauti. Šiandien bus skelbiami pakankami svarbūs pramonės gamybos duomenys.

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas vakar smuko 1.2 proc. iki 90.97. Kaip minėta, pagrindiniu jeną stiprinančiu veiksniu galėjo būti rizikos vengimas. Šiandien ryte skelbiami Japonijos mašinų dalių užsakymų duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų