REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI) išplatino viešą kreipimąsi į Generalinį prokurorą Algimantą Valantiną, kuriame išreiškia susirūpinimą dėl Generalinės Prokuratūros savarankiškumo stokos tiriant galimai Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Centrinės Žvalgybos Valdybos (CŽV) vykdytas nusikalstamas veikas Lietuvos Respublikos teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Institutas tikisi, kad Generalinės prokuratūros nesutrikdė viešoje erdvėje pasirodę samprotavimai apie būtinumą vertinti CŽV programą „platesniame kontekste“, apie Seimo Komiteto tyrimu valstybei „padarytą žalą“ bei kiti, sąmoningai ar nesąmoningai pareikšti teiginiai, demonstruojantys nepagarbą demokratinėms vertybėms, panieką teisei ir žmogaus teisėms. Norisi tikėti, kad Jūsų sprendimų neįtakoja politikai norintys „dirbti kartu“ ir žiniasklaidos atstovai, negerbiantys Generalinio prokuroro statuso“, – rašoma ŽTSI direktoriaus Henriko Mickevičiaus kreipimesi į generalinį prokurorą.

REKLAMA

2009 m. gruodžio 11 d. ŽTSI kreipėsi į Generalinį prokurorą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimų Baudžiamojo kodekso straipsnių pažeidimų galimai sudarant sąlygas į Lietuvos teritoriją įvežti ir įkalinti JAV CŽV sulaikytus asmenis.

Gautame atsakyme buvo nurodyta, kad procesinis sprendimas bus priimtas gavus ir įvertinus duomenis, patikslinančius Instituto pareiškime nurodytas aplinkybes – LR Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto tyrimo medžiagą ir išvadą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ŽTSI, tokia pozicija stebina ir neramina, nes parodo  Generalinės prokuratūros savarankiškumo stoką.

„Atkreipiame dėmesį, kad, nepriklausomai nuo kitų valdžios institucijų veiksmų arba neveikimo, vykdant savo konstitucinę funkciją, tyrimą dėl galimos nusikalstamos veiklos turėtų inicijuoti būtent Prokuratūra, ypač kai yra įtarimų dėl galimų nusikaltimų Lietuvos Respublikos valdymo tvarkai ir tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis atvejų“, – teigia H.Mickevičius.

Kaip teigiama kreipimesi, dar labiau neramina faktas, kad 2009 m. gruodžio 22 d. paskelbus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, kurios konstatuoja Lietuvos Respublikos pareigūnų dalyvavimą neteisėtoje, šiurkščiai žmogaus teises pažeidžiančioje JAV CŽV Ypatingų perdavimų ir slaptų sulaikymų programoje, iki šiol Generalinė Prokuratūra į jas nesureagavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagal tarptautinius teisinius įsipareigojimus, kilus pagrįstiems įtarimams dėl pagrindinių žmogaus teisių pažeidimų, siekiant nustatyti kaltus asmenis ir atlyginti žalą pažeidimų aukoms, kompetentingos Lietuvos valstybės institucijos turi pozityvią pareigą atlikti išsamų ikiteisminį tyrimą“, – primena ŽTSI.

ŽTSI ragina prokurorus nedelsiant priimti sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso straipsniuose dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo, neteisėto užsieniečio, neturinčio nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvoje, gabenimo ir tokio gabenimo organizavimo, neteisėto asmens laisvės atėmimo, tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų