REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva pagal galiojančią dvišalę sutartį neturi teisinio pagrindo reikalauti įtariamojo Sausio 13-osios byloje generolo Vladimiro Uschopčiko ekstradicijos. Tai, pasak Prezidentės Dalios Grybauskaitės, yra įrašyta Generalinės prokuratūros išvadose, kurių ji neviešina.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš turiu išvadas iš mūsų prokuratūros ir jose - tai, ko prokuratūra viešai nesako. Pavyzdžiui, vienas sakinys, kuris mane labai sudomino, - Lietuva neturi teisinio pagrindo pagal galiojančią dvišalę sutartį reikalauti p. Uschopčiko, kaip Baltarusijos piliečio, ekstradicijos. Jei sutartis nenumato tokios galimybės, tai ką darė prokuratūra 20 metų? Imitavo darbą? Siuntinėjo prašymus žinodama apie tai, kad pilietis pagal šią sutartį nebus išduotas", - retoriškai klausė valstybės vadovė antradienį interviu Lietuvos radijui.

REKLAMA

Valstybės vadovės teigia, kad esant tokiai situacijai, kai pagal sutartį ekstradicija nėra galima, bandys ieškoti išeičių iš susidariusios situacijos per politinį dialogą.

Kaip jau ELTA skelbė, Generalinėje prokuratūroje gautas Baltarusijos generalinės prokuratūros raštas, kuriuo atsisakoma vykdyti Lietuvos Respublikos teisinės pagalbos prašymus Sausio 13-osios įvykių byloje.

Pakartotiniai reikalavimai atlikti baudžiamojo proceso veiksmus su Baltarusijoje esančiais įtariamaisiais generolu V. Uschopčiku ir Stanislava Juoniene šios valstybės teisėsaugos institucijoms buvo išsiųsti praėjusių metų rudenį.

REKLAMA
REKLAMA

"Neigiamas Baltarusijos atsakymas nepakeis mūsų teisinio vertinimo, jog tai, kas Lietuvoje įvykdyta 1991-ųjų sausį prieš Lietuvos laisvės gynėjus, yra nusikaltimas - baudžiamasis persekiojimas bus tęsiamas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje", - sakė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka.

Pasak Sausio 13-osios bylą tiriančio Generalinės prokuratūros padalinio vadovo, Baltarusijos generalinė prokuratūra pakartojo savo poziciją, jog šių įtariamųjų veiklą ji vertina pagal tuo metu egzistavusios valstybės - TSRS - įstatymus - kaip siekį apsaugoti šios valstybės (TSRS) konstitucinę santvarką ir teritorinį vientisumą, todėl esą negali suteikti teisinės pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, remdamiesi Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos teisinės pagalbos sutartimi, Baltarusijos pareigūnai nurodė, jog jų šalies piliečių išdavimas užsienio valstybei ar proceso veiksmų atlikimas su jais kitos šalies teritorijoje negalimas.

"Lietuvos Respublikos teisinės pagalbos prašymų vykdymas šioje byloje prieštarautų esminiams Baltarusijos Respublikos įstatymų principams", - rašoma atsiųstame pranešime.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų