REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį pasaulinės valiutų rinkos dalyviai nesulaukė makroekonominių naujienų, tačiau prekyba vyko intensyviai. JAV doleris ko gero vis dar veikiamas praėjusio penktadienio naujienų pigo pagrindinių valiutų atžvilgiu. Sustiprėti JAV doleriui pavyko tik prieš Kanados valiutą, tačiau banko UBS analitikai šį JAV dolerio sustiprėjimą vertiną kaip palankią progą įsigyti Kanados dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Euro ir JAV dolerio kursui pakilus virš 1.45, o JAV dolerio ir Japonijos jenos kursui nusileidus žemiau 92.0 rinkos dalyviai pradėjo diskutuoti apie JAV dolerio brangimo, kuris prasidėjo gruodžio mėnesį, pabaigą. Tačiau galutinės nuomonės dar nėra. Nors penktadieniniai JAV darbo rinkos duomenys buvo prastesni nei prognozuota, tačiau bendra padėtis darbo rinkoje gerėja. Kiti rodikliai taip pat rodo, kad JAV ekonomika atsigauna, o tai skatina pirkti aktyvus nominuotus JAV doleriais. Šios savaitės antroje pusėje bus paskelbti keli svarbūs JAV makroekonominiai rodikliai, kurie galėtų padėti rinkos dalyviams nusistatyti bent jau trumpalaikę kryptį.

REKLAMA

Visgi svarbiausiu faktoriumi lemiančiu ilgesnio laikotarpio JAV dolerio kurso kryptį išlieka Federalinis rezervų (FED) bankas ir jo vykdoma politika. Darosi aišku, kad FED tikrai neskubės didinti bazinių palūkanų ir drastiškai mažinti likvidumą rinkoje. Be to, JAV dolerį vis stipriau įtakosiančiu veiksniu taps Kinija. Ekonomistai sutaria, kad Kinija ateinantį dešimtmetį taps ašimi, apie kurią suksis pasaulio ekonomika. Vienas akivaizdžių Kinijos svarbos  didėjimo argumentų - visai neseniai perimtas didžiausios pasaulio eksportuotojo titulas iš Vokietijos. Augant Kinijos galybei stiprės ir jos valiuta, o tai kelia didžiausią grėsmę JAV doleriui, kadangi doleris pasaulio rezervuose gali būti pradėti keisti į juanius. Be to, Kinija valdo didžiausią JAV skolos dalį ir sprendimai dėl skolos valdymo taip pat labai stipriai veiks JAV valiutą. Tačiau esminiai pasikeitimai neįvyks per dieną, tam prireiks mažiausiai kelerių metų.

REKLAMA
REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas pirmadienį išsiveržė iš kanalo, kuriame svyravo apie dvi savaites. Kursas vakar kilo 0.64 proc. ir prekybą baigė ties 1.4522 lygiu. Šiandien Azijos prekybos sesijoje kursas pasikoregavo žemyn iki 1.4480 lygio. Svarbių ekonominių rodiklių nebuvo skelbta. Kiek didesnio dėmesio sulaukė tik Europos centrinio banko (ECB) prezidento Jeanas Claudas Trichet kalba. Ji buvo pakankamai optimistiška. ECB vadovas paminėjo, kad ekonomika yra atsigavimo stadijoje, kalbėjo apie finansinių institucijų rizikos kontrolės būtinybę. Nuo aštresnių komentarų J. C. Trichet ko gero susilaikė dėl ketvirtadienį vyksiančio ECB posėdžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV dolerio ir Šveicarijos franko kursas vakar smuko 0.61 proc. iki 1.0159. JAV dolerio ir Šveicarijos franko kursas nepakito ir liko svyruoti ties 1.4752, nors prekybos metu buvo pasiekęs 10 mėnesių žemumas (1.4724). Šveicarijos centrinio banko viceprezidentas Philippas Hildebrandas pareiškė, kad centrinis bankas ir toliau stengsis kontroliuoti pernelyg staigų ir nelogišką franko brangimą. Tai sustabdė Euro ir Šveicarijos franko smukimą, kadangi rinkos dalyviai prisibijo centrinio banko intervencijos.

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas pirmadienį palypėjo aukštyn 0.31 proc. iki 1.6166. Svaro brangimą lėmė bendra rinkos kryptis, nes svaras prieš kitas valiutas (eurą, jeną, franką) silpnėjo. Šią savaitę labai svarbių duomenų iš D.Britanijos nebus sulaukta. Šiandien svaro kursui įtakos gali turėti skelbiamas D.Britanijos užsienio prekybos balansas.

JAV doelrio ir Japonijos jenos kursas nusileido 0.51 proc. iki 92.11 lygio. Ekonominių duomenų vakar iš Japonijos nebuvo skelbta. Šiandien ryte paskelbtas einamosios sąskaitos perviršis (1.3 trln. jenų) buvo didesnis nei prognozuotas (1.22 trln.). Jenai neigiamos įtakos galėjo turėti problemos susijusios su didžiausia Japonijos aviakompanija, kuriai gresia bankrotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų