REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alkoholio kontrolę reikia griežtinti, akcizus – dar padidinti: tokios priemonės duoda greitą rezultatą ir valstybei nieko nekainuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios nuomonės laikosi parlamentaras frakcijos „Viena Lietuva“ narys Linas Karalius. „Į savo praeitį žvelgiu kaip į užverstą gyvenimo puslapį. Nuo tada nuosekliai siekiu nusistatytų tikslų ir esu patenkintas rezultatais“, – tvirtino 36-erių L. Karalius, dar vadinamas Ezopu.



Kas kainuoja brangiau

REKLAMA

– Dirbdamas Seime pagarsėjote siūlymais pusantro karto didinti akcizą alui. Jeigu reikėtų įvardyti tris svarbiausius dalykus, kuriuos nuveikėte Seime, kas tai būtų? – „Balsas.lt savaitė“ paklausė L. Karaliaus.

–    Iš tiesų jau penkerius metus domiuosi vaikų ir jaunimo alkoholio vartojimo problemomis, dirbu ta kryptimi. Į mano rankas yra patekę daug mokslinių tyrimų, kurie patvirtina, kad plėtojant alkoholio prevenciją švietimas ir socialinės reklamos valstybei kainuoja daug, o efektą duoda labai minimalų.

REKLAMA
REKLAMA

Akcizų didinimmas, prekybos vietų mažinimas, prekybos laiko ribojimas ir kitos alkoholio kontrolės griežtinimo priemonės valstybei nieko nekainuoja ir duoda greitą rezultatą.

 – Per metus parengėte tik keletą įstatymo projektų dėl alkoholio vartojimo, prekybos cigaretėmis. Ar turite dar kokių pasiūlymų, kaip būtų galima taisyti įstatymus?

– Kol kas darbo produktyvumu negaliu lygintis su trečią ar ketvirtą kadenciją Seime dirbančiais parlamentarais, bet per pastaruosius metus kaip autorius ar bendraautoris esu pateikęs 41 teisės aktą. Tai daugiau nei vienas teisės aktas per savaitę. Kai kuriems Seimas pritarė, kai kuriuos balsuojant atmetė. Daug įstatymų projektų yra užregistruota ir laukia savo eilės, kad patektų į plenarinių posėdžių darbotvarkę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užregistravau daug alkoholio ir tabako kontrolės įstatymo pataisų. Negalėčiau išskirti trijų svarbiausių, nes visi dalykai, su kuriais aš, kaip politikas, dirbu, man yra labai svarbūs. Mūsų frakcijai pavyko pasiekti, kad būtų sumažintas dyzelino akcizas, dėl to atpigo dyzelinis kuras, jo pardavimas šalyje išaugo.



Šildymo pinklės

– Į kokias problemas gilinatės dirbdamas Seime?

– Pastaruoju metu aiškinuosi Šilumos ūkio įstatymą. Jame yra teigiama, kad Lietuvos Respublikos pilietis turi teisę pasirinkti šilumos tiekėją. Deja, realybė yra tokia, kad miestuose gyvenantys piliečiai negali rinktis šilumos tiekėjo ir labai dažnai yra priversti brangiai pirkti nekokybiškas šilumos tiekimo paslaugas.

REKLAMA

Poįstatyminiais aktais savivaldybėse yra sukurta daug įvairių kliūčių, kad žmonės negalėtų rinktis šilumos tiekėjo, o tie, kurie neiškentę savavališkai atsijungia nuo centrinio šildymo, Aukščiausiojo Teismo sprendimais yra priverčiami mokėti už neteikiamas paslaugas. Pradėjęs gilintis į šį klausimą susidūriau su galingais interesais ir sulaukiau didelio pasipriešinimo.

– Nesigailite sėdęs į Seimo nario kėdę? Ar randate bendrą kalbą su parlamento senbuviais, tvirtai jaučiatės Seime?

– Niekada gyvenime nesigailiu žengęs kokį nors ryžtingą žingsnį. Į vadinamąją Seimo kėdę esu pasodintas rinkėjų, todėl jaučiuosi jiems atsakingas. Dabar, esant ekonominiams sunkumams, dažnai šalyje yra priimami sprendimai, kurie turės neigiamų pasekmių po 10 ar 20 metų.

REKLAMA

Daugelis patyrusių politikų toli į ateitį nežvelgia ir mąsto tik vienos kadencijos ribose. Esu jaunas politikas, kuriam rūpi ateinančių kartų ateitis, todėl prieš priimdamas sprendimą pamąstau, kokį poveikį jis turės ateinančioms kartoms. Seime jaučiuosi tvirtai. Manau, visas gyvenimas pamažu vedė mane į politiko kelią.



Scenos ilgesys nekankina

– Ar sulaukiate siūlymų grįžti į sceną, juk buvote grupės ŽAS narys?

– Visada scenoje buvau tiktai dėl savo noro ir dėl savo pastangų. Abejoju, ar vėl rinkčiausi atlikėjo profesiją. Į savo praeitį žvelgiu kaip į užverstą gyvenimo puslapį. Kai prieš penkerius metus palikau sceną, tvirtai apsisprendžiau dirbti prasmingesnį darbą. Nuo tada nuosekliai siekiu nusistatytų tikslų ir esu patenkintas rezultatais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų