REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra vargšas žmogus, kuriam reikėtų dažniau išeiti į žmones ir pasidairyti po pasaulį,“ – teigia Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) lyderis, teisininkas Kęstutis Čilinskas, komentuodamas ministro pasisakymą, esą energetinio monstro  LEO LT išardymo sutartį kritikuoja tik tie, kas siekia nuversti dabartinę vyriausybę.

REKLAMA
REKLAMA

K. Čilinskas portalui „Balsas.lt“ pakartojo savo ankstesnį teiginį, kad ministras A. Sekmokas nėra korumpuotas, o tiesiog laikomas nežinioje ir yra premjero Andriaus Kubiliaus, kuris gerai suvokia, ką daro, įrankis. „Sutartį su bendrove „NDX Energija“ pasirašė vargšas A. Sekmokas, Vyriausybės nutarimą, kuris ją palaimino, pasirašė vargšė ministrė (Krašto apsaugos, - „Balsas.lt“) Rasa Juknevičienė, nes pats premjeras gerai žino, ką reiškia tokie parašai ant tokių dokumentų“, - mano teisininkas.

REKLAMA

Jis sakė, kad Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų vadovybė, ieškanti norinčiųjų ją nuversti, ir jos deleguotas ministras  A. Sekmokas yra atitrūkę nuo pasaulio ir per daug susireikšminę. „Sveika būtų ir ministrui, ir partijos vadovams pasidomėti, kuo gyvena paprasti žmonės. Tai padėtų suprasti, kad daugeliui labiau rūpi pabrangusi elektra, nei noras kažką iš tų valdančiųjų nuversti. JDJ irgi turi pakankamai kitokios veiklos, kuri visai nesusijusi su pretenzijomis į kokias nors šiltas vietas“, - sakė K. Čilinskas.

REKLAMA
REKLAMA

K. Čilinskas taip pat išreiškė apgailestavimą, kad energetikos ministras nepamatė nieko blogo dėl to, kad sutarties su „NDX energija“, kurioje, kaip teigia JDJ ekspertai, „užstatytas visas valstybės turtas“, tekstas buvo pašalintas iš ministerijos tinklalapio. „Sutartis yra viešas dokumentas ir turi būti paskelbtas net „Valstybės žiniose“, - tvirtino K. Čilinskas.

JDJ ne tik kritikuoja minėtą sutartį, bet teigia, kad informacija apie ją slepiama net nuo Seimo narių. Vyriausybė ir ją remiantys ekspertai laikosi nuomonės, kad geresnio kelio likviduoti LEO LT tiesiog nebuvo, nors ir pripažįsta, kad dar 680 milijonų litų verslininkai gauna beveik už nieką, o VST privatizavimo, pačios bendrovės pinigais, sandėris - labai abejotinas. Pasak jų, atšaukti ir paskelbti niekiniais visus sandorius, susijusius su LEO LT steigimu teisiškai neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

***

Kaip aiškina ekspertai, jeigu „NDX energija" būtų pardavusi VST ir visai nesivėlusi į LEO LT kūrimą, jos sąskaitą būtų pastorinę keli milijardai litų. Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė, „NDX energija" ir jų kartu valdyta bendrovė LEO LT pasirašė LEO LT panaikinimo ir nacionalinio investuotojo sukūrimo sutarčių nutraukimo sutartį. Taip Vyriausybė tapo vienintele LEO LT akcininke.

LEO LT „NDX energijai" pervedė 680 mln. Lt, bet tiek pinigų ši bendrovė sąskaitose niekada neturėjo. LEO LT pernai liepą buvo išsimokėjusi 680 mln. Lt dividendų iš antrinės bendrovės VST, bet naudojo lėšas ir veiklos išlaidoms, ir vadovų išeitinėms kompensacijoms mokėti, ir antrinėms bendrovėms steigti.

REKLAMA

2009 m. gruodžio 7 dieną trys stambiausios antrinės LEO LT bendrovės - RST, VST ir "Lietuvos energija" iš viso paskolino 192 mln. Lt. VST, vadovaudamasi valdybos sprendimu, suteikė 48 mln. Lt paskolą "Leo LT." Taip pat pasielgė ir RST suteikdama 70 mln. Lt paskolą, ir "Lietuvos energija" skolindama 74 mln. Lt. Pinigai panaudoti, kad būtų atsiskaityta su "NDX energija".

LEO LT įsteigiantis įstatymas buvo Seimo ir prezidento Valdo Adamkaus galutinai palaimintas 2008 m. vasarį. Vyriausybė valdė 61,7 proc. pernai gegužę įkurtos LEO LT akcijų, „NDX energija" - 38,3 proc. Steigimą visuomenė ir žiniasklaida pasitiko protestais, buvo kritikuojamas neskaidrumas.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad LEO LT, kuriai turėjo būti patikėti milijardinės vertės strateginiai projektai, buvo įsteigta pažeidžiant Konstituciją: jos vadovybėje netinkamai atstovaujama valstybės interesams, įstatymas neužtikrina, kad tikrai bus pastatyta nauja atominė elektrinė; abejojama, ar steigiant bendrovę, tinkamai buvo įvertinta valstybės turto dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų