REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) mokesčių, muitų sąjungos, audito ir kovos su sukčiavimu komisaro postą siekiantis užimti Algirdas Šemeta turės tris valandas, kad įtikintų Europos Parlamentą (EP), jog jis tinka eiti šias pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio 11-19 dienomis Europos Parlamento komitetuose vyks naujos Europos Komisijos narių klausymai, kurių metų bus įvertintas 26 kandidatų pasirengimas ateinančius penkerius metus eiti svarbias europines pareigas. Įvertinęs komitetų išvadas, sausio 26 d. EP priims galutinį sprendimą dėl naujos sudėties Europos Komisijos.

REKLAMA

Klausymus, kurie tęsis septynias dienas, rengia EP komitetai, atsakantys už atitinkamiems kandidatams siūlomas paskirti kompetencijos sritis. Kasdien bus rengiama nuo dviejų iki šešių klausymų, kuriuose kandidatai atsakinės į europarlamentarų klausimus. Kiekvienam kandidatui bus skiriamos trys valandos. A. Šemeta į europarlamentarų klausimus atsakinės sausio 12 d. 10.00 - 13.00 val. Lietuvos laiku.

Pasibaigus klausymams, komitetai įvertins kiekvieną kandidatą ir pateiks savo išvadas EP pirmininkui bei politinių frakcijų lyderiams, kurie aptars jas su komitetų pirmininkais. Atsižvelgiant į vertinimus, šiame etape gali būti pareikalauta pakeisti kandidatūras ar jų kompetencijos sritis.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, 2004 m. spaudžiant Parlamentui Komisijos pirmininkas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuel Barroso) buvo priverstas ieškoti dviejų naujų kandidatūrų ir pakeisti vieno iš nominuotų komisarų kompetencijos sritį.

Parlamentas įvertina paskirtuosius Komisijos narius, atsižvelgdamas į jų bendrą kompetenciją, įsipareigojimus Europai ir asmeninį nepriklausomumą. Jis vertina su atitinkamu postu susijusias žinias ir komunikacijos įgūdžius.

Balsavimas Parlamente dėl pritarimo naujos sudėties Europos Komisijai numatytas sausio 26 d. neeilinėje sesijoje Briuselyje. Europarlamentarai balsuos pritarti ar nepritari paskirtųjų Komisijos narių kaip institucijos paskyrimui.

Sprendimą Parlamentas priima remdamasis vardiniu būdu balsavusiųjų daugumos nuomone. Naujos Komisijos pirmininko Ž. M. Barozo kandidatūrai antrajai penkerių metų kadencijai EP jau pritarė 2009 m. rugsėjo 16 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų