REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministras, Tėvynės Sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) atstovaujantis Arvydas Sekmokas teigia, jog LEO LT naikinimo procedūrą kritikuojančios jėgos siekia nuversti vyriausybę.

REKLAMA
REKLAMA

Politinio užsakymo paieškos

Pasak A. Sekmoko, visa kritika, adresuota labai palankiai ir valstybei, jo nuomone, naudingai sutarčiai, yra politinis užsakymas. „Manau, už to slypi jėgos, kurios yra suinteresuotos pakeisti dabartinę Vyriausybę“, - portalui „Balsas.lt“ ketvirtadienį aiškino ministras.

REKLAMA

Konkrečių politinių jėgų, siekiančių nuversti Vyriausybę, kritikuojant sutartį su bendrove „NDX Energija“, A. Sekmokas neįvardijo. Jis sakė nematąs jokių problemų dėl to, kad sutarties tekstai, užgriuvus kritikai, anot pačių kritikų, buvo skubiai pašalinti iš Vyriausybės ir Energetikos ministerijos internetinių svetainių. „Manau, kad sutartis pirmiausia turi būti skelbiama LEO LT svetainėje, o jei iš ministerijos puslapio ji ir pašalinta, tai nežinau ar kas nors davė tam specialius nurodymus“, - tikino A. Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Visą oponentų kritiką, teigiančią, jog sutartimi Vyriausybė faktiškai įkeitė privačiam kapitalui Valstybės turtą, A. Seklokas vadina išsigalvojimais. „Na žinote, sugalvoti aišku galima ką tik nori, bet kokia nauda iš tokių iš tokių išsigalvojimų ir ką čia daug kalbėsi“, - mojo ranka ministras.



Įžvelgia turto užstatymą

Jungtinis demokratinis judėjimas (JDJ), aktyviai kovojęs prieš nacionalinės energetikos monstro, bendrovės LEO LT steigimą ir veiklą, tebėra įsitikinęs, jog žala valstybei ir veikimas prieš jos interesus neišnyko ir likviduojant bendrovę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JDJ ir Teisės projektų ir tyrimų centro (TPTC) aršiai kritikuoja praėjusių metų lapkričio 25 dieną Vyriausybės patvirtintą ir gruodžio 4d. su UAB NDX energija savininku I.Staškevičiumi pasirašytą vadinamąją restitucinę sutartį (oficialiai - LEO LT, AB PANAIKINIMO IR NACIONALINIO INVESTUOTOJO SUKŪRIMO SUTARČIŲ NUTRAUKIMO SUTARTIS).

“Sutartis panaikino VST privatizavimo sandorį ir didelę dalį LEO sandorio, nustatė Vyriausybės pareigą nedelsiant išmokėti 680 mln. litų. Anot TPTC, visuomenei liko neatskleista sutarties dalis, kuria NDX energija savininkai Lietuvos valstybės atžvilgiu įgijo daugiau turtinių ir neturinių teisių, nei VST ir LEO sandoriais. Teisininkų nuomone, ši sutartis yra absoliučiai neteisėta ir niekinė. Joje teigiama, kad Vyriausybė ir NDX energija įvykdė Civiliniame kodekse nustatytą restituciją, bet, pasak teisininkų, Kodeksas reikalauja, kad taikant restituciją, kiekviena sutarties šalis grąžintų kitai tai, ką ji gavo pagal naikinamus sandorius. Šia restitucine sutartimi naikinami VST privatizavimo ir LEO sandoriai, pagal kuriuos NDX energija valstybės sąskaita uždirbo keletą milijardų litų. Tačiau Vyriausybė tai sutartyje nutyli ir išvardija tik NDX energijos įnašus ir tuo vadovaudamasi nusprendžia dar primokėti NDX energijai 680 mln. litų, kuriuos išmokėjo tuoj pat sutarties pasirašymo dieną.

REKLAMA

TPTC teisės ekspertai atskleidė, kad minėtoji sutartis ne tik neteisėtai priskaičiavo NDX energijai, o ne valstybei, restitucinį atlyginimą, bet ir suteikė teisę UAB NDX energijai slapta privačiame Stokholmo arbitraže prisiteisti iš valstybės  kelis milijardus litų. Šia sutartimi NDX energijos naudai visiems laikams „užstatytas“ visas Lietuvos valstybės turtas, t.y.,  Vyriausybė visu turtu, įskaitant SODROS ir valstybinių įmonių lėšas,  įsipareigojo mokėti NDX energijai pagal jos reikalavimus. Sutartimi Vyriausybė atsisakė ginti valstybės interesus prieš NDX energiją ir įsipareigojo, kad niekas kitas Lietuvos valstybėje negins viešo intereso, nereikalaus žalos, ir nereikalaus, kad dėl žalos kalti pareigūnai būtų patraukti atsakomybėn. Už kiekvieną atvejį, kai kas nors bandys ginti viešą interesą ar patraukti kaltą asmenį atsakomybėn, NDX energijos savininkams ar jų įpėdiniams priklausys iš valstybės „užstatyto“ turto išskaičiuojamos pinigų sumos“, - tvirtinama JDJ pranešime.

REKLAMA

JDJ teisininkai įrodinėja, kad minėta sutartis pagal įstatymą turi būti vieša. „Iš pradžių ji ir buvo pateikta oficialiuose Vyriausybės, Energetikos ministerijos ir LEO LT bendrovės tinklapiuose. Paskelbus minėtas TPTC teisininkų išvadas apie sutarties esmę  ir sutarties prieštaravimą viešosios tvarkos ir teisės reikalavimams, apie tai kad valstybės turtas visam laikui užstatytas NDX energijai, sutarties tekstas ima dingti - iš visų minėtų tinklapių dokumentas liko tik LEO LT tinklapyje:  http://www.leolt.lt/uploads/File/TAIKOS_SUTARTIS_091204_pasirasyta_2.pdf (TPTC teisininkų atliktą sutarties analizę galite perskaityti:

http://www.demokratija.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=516:cilinskas&catid=20:karsta-tema&Itemid=64), - piktinamasi pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisininko Kęstučio Čilinsko, jo nenustebino tai, kad sutarties tekstas politikų kontroliuojamuose, t.y., Vyriausybės ir Energetikos ministerijos puslapiuose išnyko. Daugelis oficialių dokumentų, liečiančių oligarchinius sandorius, yra išvis dingę iš duomenų bazių. Dar 2008 metais iš Seimo duomenų bazės buvo išimtos teisinių institucijų išvados, nepalankios LEO sandoriui, pavyzdžiui, Seimo Teisės departamento ar Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvados. Statutas tuomet numatė, kad esant šių institucijų neigiamoms išvadoms, įstatymo projektas iš viso negali būti priiminėjamas. K.Čilinskas, tuomet būdamas Seimo nariu, remdamasis minėtomis išvadomis ir Statutu, pareikalavo Seimo balsuoti, kad nebūtų priiminėjamas LEO sandorį tvirtinantis AE įstatymas, o būtų priimtas K.Čilinsko projektas, pagal kurį naujos AE statybai būtų skelbiamas skaidrus tarptautinis konkursas. Dabar taip ir padaryta. Bet tuomet balsų dauguma buvo nuspręsta balsuoti už įstatymą, atiduodantį žymią dalį elektros energetikos ūkio NDX energijai, mainais nenumatant jokių finansinių įsipareigojimų. K.Čilinsko nuomone, jau tuomet to neteisėto sandorio organizatoriai - didžiausių partijų lyderiai G.Kirkilas ir A.Kubilius - suvokė, kad ateityje gali kilti atsakomybės klausimas. Iš Seimo duomenų bazės dingo neigiamos išvados, o Statuto straipsnis, draudęs priimti įstatymą, kai yra tos neigiamos išvados, buvo panaikintas.

REKLAMA

Po to, pasak K.Čilinsko, abiejų minėtų partijų lyderiai, būdami Ministrais pirmininkais, neteikė susipažinti Europos Komisijai ir Lietuvos visuomenei LEO sandorio dokumentų, kurių pagrindu NDX energijai priklausiusios VST akcijos, neseniai kainavusios tik pusę milijardo, buvo įvertintos pustrečio milijardo litų verte - kai buvo nustatoma NDX dalis LEO bendrovėje. Iš Lietuvos Vyriausybės dokumentų nereikalavo tuometinė komisarė D.Grybauskaitė, bet atsirado kitų komisarų, kurie atsiliepė į Lietuvos piliečių prašymą ištirti sandorio teisėtumą. Pasak K.Čilinsko, nuo Europos Komisijos  minėti LEO sandorio dokumentai galėjo būti slepiami todėl, kad jie rodė neteisėtą privačios bendrovės pasipelnymą valstybės sąskaitą, be to, buvo pažeistas ES reikalavimas, kad valstybei perleidžiant turtą turi teisę dalyvauti ne viena privilegijuota bendrovė, o visos. Pagal ES teisės praktiką tokiais atvejais turi būti taikoma pilna restitucija kaip ir pagal Lietuvos Civilinį kodeksą - valstybės sąskaita pasipelniusi bendrovė turi grąžinti valstybei viską, kuo pasipelnė. Nuo Lietuvos gyventojų ir pareigūnų minėti įkainojimo dokumentai galėjo būti slepiami, be kita ko, dar ir dėl to, kad pagal juos išeina, jog NDX energija per trumpą laikotarpį praturėjo dviem milijardais litų, vadinasi, nuo tos sumos turėjo mokėti mokesčius valstybei, bet realiai nemokėjo, nes mokesčių dokumentuose NDX energija savęs nerodė tokios turtingos.

JDJ teigia, kad NDX energijos ir Vyriausybės sandorių neteisėtumą atskleidžiantys dokumentai esą buvo slepiami ir nuo Seimo narių. „Praėjusių metų  pradžioje vyko susitikimas su keliais Seimo valdančios Tėvynės Sąjungos frakcijos nariais, kurie skundėsi, jog jiems Vyriausybė atsisako pateikti minėtus LEO sutartį sudariusių bendrovių įkainojimo dokumentus ir neleidžia dalyvauti Vyriausybinės darbo grupės posėdžiuose, kuriuose svarstomi LEO bendrovės panaikinimo klausimai“, - teigia visuomenininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų