REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gana nemaloni naujametė žinia pasiekė Kauno miesto savivaldybę. Miesto merui Andriui Kupčinskui ir savivaldybės administracijos direktoriui Vygatui Gudėnui adresuotame antstolio pranešime reikalaujama nurodyti, kokį konkrečiai 4 mln. Lt vertės turtą galima areštuoti vykdant teismo sprendimą, kad būtų užtikrinti ieškovės - UAB "Kamesta" - interesai. To nepadarius, perspėja antstolis, merui arba administracijos vadovui gresia 30 parų truksianti "izoliacija nuo visuomenės".

REKLAMA
REKLAMA

"Savivaldybė, mūsų nuomone, visai pagrįstai nemoka koncesijos mokesčio "Kamestai" už jos eksploatuojamą Marvelės transporto mazgą, nes pagal sutartį pradėti mokėti privalu tik tuomet, kai pastatytas mazgas valstybinės komisijos yra pripažintas tinkamu naudoti. Iki šiol tokio akto nėra. Todėl savivaldybė pernai ir nemokėjo prieš kelerius metus suderėto 3,5 mln. Lt koncesijos mokesčio. "Kamesta" grasinosi uždėti ant kelio gelžbetonio blokus, kad mazgu negalėtų transportas pravažiuoti, bet tokių drastiškų priemonių nesiėmė. Ginčas narpliojamas teisme", - aiškino miesto meras.

REKLAMA

Anot miesto savivaldybės vadovo, į painią istoriją dėl šio kelių sistemos įrenginio savivaldybę įvėlė dar ankstesnių kadencijų miesto tarybos, nes statyba Marvelėje prasidėjo netgi 1992 metais. Kas kam nesumokėjo ar permokėjo už atliktus mazgo bei krantinės įrengimo darbus, 2008-aisiais gilinosi ir savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija. Jos pirmininko Raimundo Kaminsko pasirašytose išvadose, be kita ko, sakoma, kad 2004 m. pradžioje Kauno miesto savivaldybės administracija neturėjo jokių, tuo labiau, - galiojančių, sutarčių su UAB "Kamesta" dėl Nemuno krantinės tvirtinimo darbų, todėl neatlikus viešųjų pirkimų procedūrų, tuometinis administracijos direktorius Giedrius Buinevičius negalėjo pasirašyti papildomo susitarimo bei statybos rangos sutarties. Nustatyta tvarka išduoto statybos leidimo nebuvo ir nėra. Tarptautinio viešųjų pirkimų konkurso dėl Marvelės gatvės rekonstrukcijos ir Nemuno kairiojo kranto tvirtinimo neskelbta. Darbų ir paslaugų kaina nustatyta labiau atsižvelgiant į "Kamestos" pageidavimus nei specialistų rekomendacijas.

REKLAMA
REKLAMA

2005-ųjų rugpjūtį sudaryta Aleksoto transporto mazgo koncesijos sutartis, į kurią pakartotinai įtraukti kai kurie darbai ir paslaugos, objekto vertė nesumažinta, projektas neišskaidytas. Be to, prarasta galimybė (vėliau pasirodė, kad visai to nesiekta, nes būtų tekę nutraukti sutartį su "Kamesta" ir skelbti viešą konkursą bei atlikti kitas privalomas teisines procedūras) gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų šiai statybai per 6 mln. Lt. Dalis darbų pavadinti papildomais, vadinasi, ir mokėti už juos paprašyta daugiau. "Darytina išvada, kad tai galėtų būti laikoma sąmoningu kenkimu Kauno miesto savivaldybės interesams ir korupcijos požymių turinčia veikla", - rašoma išvadose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antikorupcijos komisijos nuomone, Marvelės gatvės tiesybos darbų konkurso procedūros buvo tik imituojamos, tai gerai žinant ir tame dalyvaujant savivaldybės administracijos vadovams, bet kuriuo atveju siekiant, kad jį laimėtų tik "Kamesta". "Tuometinis administracijos direktorius Arūnas Keserauskas ir jo pavaduoja Jūratė Matekonienė ne tik nuslėpė informaciją apie šiurkščius pažeidimus bei didelės vertės žalos padarymą savivaldybei, bet ir gerai žinodami, kad nei Nemuno krantinės tvirtinimo darbų vykdymui 2007 metais, nei jų indeksacijai nėra sudaryta jokių susitarimų, pasirašė bei vizavo pagal neteisėtai atliktų ir indeksuotų darbų aktus išrašytas milijonines sąskaitas. Todėl darytina išvada, kad šiurkštūs pažeidimai ir didelė materialinė žala padaryti ne tik su administracijos direktoriaus A.Keserausko ir administracijos direktoriaus pavaduotojos J. Matekonienės žinia, bet ir jiems dalyvaujant".

REKLAMA

Komisijos akte išvardinti ir kiti savivaldybės tarnautojai, atsakingi už sandorius su „Kamesta" ar kuravę jos vykdytus darbus. Dalies jų tarp Kauno savivaldybės tarnautojų jau nebėra. Buvęs administracijos direktorius A. Keserauskas Vilniuje vadovauja energetikos įmonei, J. Matekonienė, šiuo metu yra Kauno miesto savivaldybės tarybos komiteto, atsakingo už miesto plėtrą ir turizmo vystymą, pirmininkė.

R. Kaminsko vadovaujama Antikorupcijos komisija 2008 metais perdavė surinktą medžiagą Generalinei prokuratūrai, prašydama perimti Marvelės transporto mazgo istorijos tyrimą iš Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybos. Kauno miesto savivaldybė tyrimo išvadų dar nėra gavusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų