REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į mūsų mėgstamus apkepus šis patiekalas panašus nebent tuo, kad gaminamas orkaitėje. Tačiau jis gerokai mažiau “ūkiškas”, todėl drąsiai galite jį siūlyti net reikliausiems svečiams. Tiesą sakant, pirmą kartą jo ragavau per vakarienę prie labai elegantiško stalo.  

REKLAMA
REKLAMA

O patyrusi, kaip paprasta jį  paruošti, labai susidomėjau ir dėl to niekada neteko gailėtis. Garantuotas efektas su nedidelėmis darbo sąnaudomis! Žinoma, prieš tiekiant apkepą svečiams, porą kartų reikėtų pasitreniruoti artimųjų ratelyje. Svarbiausia pasirinkti tinkamiausią produktų derinį, nes nuo originalaus recepto norom nenorom tenka nukrypti…

REKLAMA

Geriausia makaronų apkepą  kepti kekso formoje su skyle per vidurį. Tada prieš patiekdami jį ant stalo, galėsite apkepą išversti iš formos į didelę gražią lėkštę, o į skylę pripilti padažo, - tai atrodo ir gražiai, ir skaniai. Jei kekso formos neturite, tiks ir kitoks kepimo indas (tik ne paprasta skarda pyragui; nebent ji būtų nelabai didelė ir aukštesniais kraštais). Svarbu, kad apkepas gerai iškeptų ir po to gražiai atrodytų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą perkant produktus teks atidžiai apžiūrėti vienos iš didžiųjų  parduotuvių vitrinas. Iš karto galiu pasakyti, kad man geriausiai sekasi apsipirkti Vilniaus Mindaugo gatvės “Maximoje”. Apkepui reikia delikačių makaronų (pastos) - ilgų plokščių plonų, tokių kaip “fetucine”, “tagliatele”, “tagliolini”. Žinoma, idealiausia būtų naudoti šviežius makaronus, arba “pasta fresca”, tačiau mūsų sąlygomis teks tenkintis džiovintais. Didžiosiose parduotuvėse rasite permatomus celofano maišelius su “Barilla” ženklu, kurių viduje - plokšti, ploni, į mazgus susukti makaronai. Tokie tiks. Tiesa, jie brangoki, bet užtat geri.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar reikės pusės litro grietinėlės, 150 g “Džiugo” (originale tai “Parmos” sūris) ir 150 g “Žementalio” (kaip šveicariško “Ementhalio” ekvivalento). Padažui pasiruošite butelį “passata del pomodoro”, jei mėgstate pomidorų padažus. Tačiau tinka ir kitokie variantai, pavyzdžiui, tradicinis bešamelis su pievagrybiais.

Kaip gaminti apkepą? Ingredientus imkite lygiomis dalimis: 300 g makaronų, 300 g grietinėlės, 300 g sūrio. Išvirkite makaronus, kaip italai sako “molto al dente”, t.y. kad jie tik apvirtų, bet būtų pakankamai standūs. Nukošę trumpam palikite, kad pravėstų. Po to sumaišykite su grietinėle ir tarkuotu sūriu. Kepimo indą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais. Suverskite apkepo masę į paruoštą indą, šaukštu ar ranka palyginkite jos viršų ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol viršus pagels (maždaug 20-25 min.). Labai puikus šio patiekalo ypatumas, kad indą su apkepo žaliava galite pasiruošti likus kelioms valandoms iki svečių atėjimo. Tik paskui nepamirškite laiku jo pašauti į krosnį!

Jei darysite pomidorų  padažą su “passata del pomodoro”, tai pomidorų masę pakaitinkite, pagardinkite druska, cukrumi, maltais juodais pipirais ir įpilkite grietinėlės. Pievagrybių padažo receptų turbūt dalyti nereikia, nes jie šiuo metu labai paplitę mūsų buityje. Tik vienas pasiūlymas - grybus kuo mažiau kaitinkite, tada jie bus aromatingesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų