REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabar vis dažniau masažuotojo specialybę pasirenka aklieji ar silpnaregiai. Tai, kad regėjimo negalę turintys žmonės yra geri masažuotojai, liudija ir teigiamas darbdavių požiūris į juos. Stulbinamas pirštų jautrumas yra pagrindinė priežastis, kodėl studijas baigusių neregių bei silpnaregių darbdaviai nesibijo priimti į darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Ypatingas pirštų jautrumas

"Aš labai džiaugiuosi priėmusi į darbą žmogų su negale, nes mane žavi jų itin atsakingas požiūris į jiems patikėtas pareigas, todėl kai darbo birža iš didelio kandidačių sąrašo pasiūlė pasirinkti regėjimo negalę turinčią masažuotoją, man nekilo jokių prieštaringų minčių, jog galbūt dėl savo negalės jaunoji specialistė nevisavertiškai atliks jai patikėtą darbą, - sako Šiaulių sanatorinio lopšelio-darželio "Pušelė" direktorė Florina Varkalienė. - Anaiptol, ne kartą teko girdėti, kad regėjimo negalę turintys žmonės yra apdovanoti ypatinga Dievo dovana – jautresniais nei mums, sveikiesiems, įprasta, rankų pirštais, o tai, be abejo, ir lemia atliekamo darbo kokybę. Darbas su vaikais reikalauja ypač daug švelnumo, tad švelnios rankos šiame darbe yra tiesiog būtinos."



Vaikai jaučiasi mylimi ir saugūs

REKLAMA

Direktorė sako, kad pirmojo pokalbio metu būsimoji darbuotoja ją sužavėjo garsiai išreikšta mintimi, jog masažuojamas vaikas turi jausti malonumą. Iš tiesų dauguma tėvų, kuriems yra tekę vesti savo atžalas į masažo procedūras konsultacinėse poliklinikose, apgailestauja, jog jų mažyliai verkdavo masažuojami. Kad darželyje eidami į masažo procedūras vaikai brauktų ašarą, direktorė tikina nepastebėjusi. Pačiais gražiausiais žodžiais nuolat kalbindama mažylius masažuotoja jau spėjo įrodyti, kad ji išties yra labai gera specialistė. "Net saldu, kai kojytes masažuoja", - krykštauja masažo kabineto duris pravėrusi mažylė. Kokybiškai atliekamu masažu džiaugiasi ir vaikų tėveliai, kurie kartu su savo vaikučiais noriai dalyvauja masažo procedūrose.

REKLAMA
REKLAMA

Anot direktorės, kai aplink tiek daug pykčio, nevilties bei depresijos, masažuotoja Rita Kriukovienė į darbą ateinanti su malonumu ir šypsena veide. Tai tarsi dar kartą patvirtina visiems seniai žinomą posakį – pasirink mėgiamą darbą ir nereikės dirbti nė vienos dienos. Direktorė apgailestauja, kad jaunai specialistei tegalėjusi pasiūlyti 0,5 masažuotojo etato, nors šios paslaugos poreikis darželyje yra daug didesnis. "Dabar ne kiekviena mama gali parūpinti savo vaikučiui mokamo masažo procedūras, mūsų darželyje ši kokybiška paslauga teikiama nemokamai, tereikia atnešti medicininę pažymą iš gydytojo, kad vaikui rekomenduojamos profilaktinės masažo preocedūros, - sako direktorė. - Tai, kad mažiesiems išties patinka masažas, parodo jų spindinčios akys ir su džiaugsmu tariamas žodelis "mane!", vos tik masažistė pasirodo grupės tarpduryje."



Darbas su vaikais – privilegija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunoji specialistė prisipažįsta, jog nė nesitikėjusi, kad dirbti su vaikais bus paprasta ir malonu. "Norint rasti bendrą kalbą su vaiku, reikia pamiršti suaugusiųjų gyvenimą ir gebėti persikelti į vaikiškas erdves. Nėra vienodų vaikų, kiekvieno mažylio skirtingi pojūčiai, - dalijasi pastebėjimais masažuotoja. - Man tenka masažuoti dvynukes, kurias, kai jos kartu, atskirti nėra lengva, tačiau masažo metu rankomis jau spėjau pajusti, kokios skirtingos jų nugarėlės. Po kelių masažo procedūrų paaiškėjo ir skirtingi mergaičių vidiniai pasauliai – viena kaskart smalsiai praveria suaugusiųjų pasaulio duris, kita dar mėgaujasi vaikystės teikiamais malonumais. Masažuojami mažyliai noriai patiki visas savo paslaptis, dalijasi juos kamuojančiomis abejonėmis, smalsiai domisi masažu bei pasakoja, kuo norėtų būti užaugę. Kiti, atvirkščiai, užsimerkia ir nori tylos, tuomet švelniai kočiodama nugarėles leidžiu jiems mėgautis ramybe. Berniukai dažniausiai elgiasi santūriai, mergaitės, žinoma, yra šnekesnės ir pačios mėgsta būti kalbinamos."

REKLAMA

Jaunas organizmas reiklus masažo procedūroms

Anot specialistės, profilaktiškai masažas gali būti taikomas visiems vaikams, judesius parenkant pagal poreikį. Yra patvirtinta, kad vaikai, kuriems buvo daromas masažas pirmaisiais gyvenimo metais, gerokai mažiau serga ir aplenkia savo bendraamžius fiziškai ir psichiškai. Masažas padeda susiformuoti taisyklingai laikysenai, stiprina imunitetą, suaktyvina vaiko kraujotaką, virškinimą, teigiamai veikia vaiko vidinę būseną, padeda sumažinti hiperaktyvumą. "Tėvai klysta manydami, jog sergančio vaiko negalima judinti, - dalijasi pastebėjimais masažuotoja. Dėmesys, meilė, kočiojimas skatina vaikutį greičiau pasveikti, nes lytėjimas ir yra tai, ko vaikui labiausiai reikia nuo pat gimimo. Lytėjimas padeda perduoti motinos meilę, todėl vaikas sparčiau stiprėja fiziškai ir emociškai. Masažas sustiprina ir vaiko individualumo jausmą bei jo asmenybę. Masažuodama vaikus stengiuosi, kad jie jaustųsi saugūs ir mylimi. Žinoma, tai neprilygsta motinos meilei, tačiau tai yra puikus priedas jai papildyti."



Rankos reikalauja nuolatinio lavinimosi

REKLAMA

Didžiąją laisvalaikio dalį ponia Rita skiria savo dukrelei, kurią masažuojanti nuo pat pirmų jos gimimo dienų, tačiau, anot pašnekovės, norint, kad rankos įgytų daugiau patirties bei įgūdžių, joms lavinti reikia skirtingų pojūčių. "Masažas tarsi užsienio kalba – norint ją gerai mokėti, reikia kuo daugiau kalbėti.

Vaikas - tarsi miniatiūrinis žmogutis, kurio kiekvienam amžiaus periodui būdingi tam tikri ypatumai, todėl rankos turi būti labiau jautresnės nei masažuojant suaugusįjį, - sako specialistė. – Kad masažas teiktų ne tik malonumą, bet ir įvairiapusę naudą mažyliui, kaskart vis tobulinu savo įgūdžius bei gilina žinias skaitydama medicininę literatūrą. Nors vaikų masažavimo menas turi senas tradicijas, deja, bibliotekose pasigendu literatūros apie vaikų masažą."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikata - kūnui, džiaugsmas - sielai

Labai svarbu, kad masažas būtų atliekamas ne tik profesionaliai, bet ir tinkamai paruoštoje aplinkoje. Ponia Rita džiaugiasi, jog jos darbo sąlygos išties labai geros. "Tai tarsi antrieji mano namai. Jauki aplinka bei draugiškai nusiteikęs kolektyvas – pati didžiausia paspirtis kuo geriau atlikti man patikėtą darbą. Man darbas su vaikais tarsi pramoga, kuris nė kiek manęs nevargina, tad nė nepastebiu, kaip greitai diena prabėga", - apie pomėgį ir darbą šypsodamasi pasakoja masažuotoja. Medicinos kabinetas, kuriame stovi pagrindinė jos darbo įranga - masažo stalas, yra erdvus, šiltas, svarbiausia – neperkrautas jokiais nereikalingais daiktais. Iš prigimties mėgstanti piešti laisvomis akimirkomis ponia Rita sėda prie stalo ir piešia atvirukus, kuriais pradžiugina kiekvieną čia apsilankantį mažylį. "Kiek ji atvirukų pripiešė! - stebisi vedėja. – Po kiekvienos masažo procedūros vaikai išeina ne tik žvalūs bei pailsėję, bet ir nešini atvirukais, o gera nuotaika taip pat padeda vaikeliui jaustis sveikam bei harmoningam."

Miglė REMEŠKEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų