REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip Lietuvos energetinės nepriklausomybės praradimą Europos Parlamento narys Rolandas Paksas vertina Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymą.

REKLAMA
REKLAMA

"Galiu vienareikšmiškai pasakyti, kad ketvirtadienį, 23 val., uždarius antrąjį jėgainės bloką, Lietuva praras savo energetinę nepriklausomybę. Manau, kad toks vertinimas yra netgi per švelnus lyginant su tuo veiksmu", - Eltai sakė R. Paksas.

REKLAMA

Jo nuomone, taip atsitiko dėl to "prakeikto lietuviško nuolankumo ir stručio politikos".

"Kažkada Lietuvos bajorai "prapylė" Lietuvą gerdami, puotaudami, lošdami. Šiuolaikiniai Lietuvos ponai "prapylė" atominę elektrinę besipuikuodami savimi, nekreipdami dėmesio į valstybės interesus. Dėl to prakeikto lietuviško nuolankumo arba stručio politikos mes uždarome elektrinę, dėl ko padidinsime elektros kainas ir pabloginsime šalies padėtį", - apgailestavo partijos Tvarka ir teisingumas lyderis R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

Jam pikčiausia atrodo tai, kad pagal ES dokumentus Ignalinos AE darbą buvo galima pratęsti, tačiau tarp Lietuvos valdžios vyrų bendros nuomonės nebuvo.

"Europos politikai, konfidencialiai kalbant, stebisi, kad kai kurie Lietuvos politikai norėjo uždaryti elektrinę, kiti siūlė jos darbą pratęsti. Europos politikai patarė susitarti tarpusavyje ir pateikti vieną nuomonę, tačiau tvirtos pozicijos Lietuva neturėjo", - apgailestavo europarlamentaras R. Paksas.

Jo teigimu, 2006 metų Europos Tarybos reglamentas leidžia pratęsti antrojo bloko darbą iki 2012 metų su dviem išlygomis - jeigu Lietuvai trūksta elektros energijos ir sumažėjus branduoliniam saugumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Faktiškai šios dvi išlygos yra tenkintinos, nes energijos trūksta ir ją pirksime, taip pat sumažėja branduolinis saugumas, nes dar neturime branduolinio kuro saugyklų, branduolinės kasetės bus laikomos reaktoriuje", - pastebėjo R. Paksas.

Kaip ELTA jau skelbė, ketvirtadienį, paskutinės šių metų dienos 23 val., bus sustabdyta Ignalinos atominė elektrinė (IAE). Vykdydama stojimo į Europos Sąjungą sutarties įsipareigojimus Lietuva atsisakys daugiau kaip du dešimtmečius veikusios vienintelės Baltijos šalyse branduolinės jėgainės, kurios reaktorius įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip pats didžiausias pasaulyje. Be to, uždarius elektrinę, Lietuvoje baigsis ir pigios elektros energijos laikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų