REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos turtuolių daugėja, o viena pagrindinių finansinės sėkmės sąlygų – ištikimybė Kremliui. Todėl nenuostabu, kad turtingiausiu šalies žmogumi šiemet tapo pastaruoju metu ypač su valdžios viršūne suartėjęs verslininkas Olegas Deripaska, skaičiuojama „Lietuvos ryte“.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti milijardieriai taip pat seka jo pėdomis ir bando įsiterpti į valdžios struktūras.

Rusijoje per praėjusius metus atsirado 11 naujų žmonių, kurių turtas – daugiau kaip 1 milijardas JAV dolerių (2,65 mlrd. litų). Tokių asmenų šalyje jau yra 61.

REKLAMA

Naują milijardierių sąrašą pirmadienį paskelbęs Rusijos žurnalas „Finans“ taip pat pranešė, kad iki šiol turtingiausiu Rusijos žmogumi laikytas Romanas Abramovičius prarado šią poziciją.

„Finans“ duomenimis, naujuoju Rusijos turtuolių reitingo lyderiu tapo „Aliuminio karalius“ ir didžiausio šalies investicijų holdingo „Bazovyj element“ savininkas O.Deripaska. Jo turtas – 21,2 mlrd. dolerių (56,18 mlrd. litų).

Tiesa, į antrąją poziciją nukritęs R.Abramovičius atsilieka tik 200 mln. dolerių (530 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA

Todėl manoma, kad skirtumas tarp dviejų turtingiausių oligarchų turtų – tik „statistinė paklaida“.

Į bendrą „rublinių“ milijardierių sąrašą buvo įtraukta 500 asmenų, kurių kiekvieno turtas – ne mažiau kaip 2,4 mlrd. rublių (240 milijonų litų).

Daugiau kaip pusė iš 61 „dolerinio“ milijardieriaus – 32 asmenys – yra Rusijos parlamento Aukštųjų arba Žemųjų rūmų nariai. Visiems jiems galioja teisinės neliečiamybės statusas, nes jie yra Federacijos Tarybos nariai arba Valstybės Dūmos deputatai.

Įdomu, kad naują turtingiausių Rusijos žmonių sąrašą papildė daugiausia asmenys, neužsiimantys gamtinių žaliavų verslu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujieji milijardieriai – tai verslininkai, kurių veikla susijusi su mažmenine prekyba ir finansais. Tarp sąrašo „veteranų“ nemažai turtuolių, kurie smarkiai padidino savo kapitalą operacijomis vertybinių popierių rinkoje.

Tai pavyko ir Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmonai Jelenai Baturinai – vienintelei moteriai Rusijos milijardierių sąraše. Per metus ji pakilo iš 29-osios į 17-ąją sąrašo vietą.

J.Baturinos turtas – 6 mlrd. dolerių (15,9 mlrd. litų). Ne mažiau kaip trečdalį šios sumos sudaro sėkmingos investicijos į akcijas, kurių vertė sparčiai didėja: Rusijos taupomojo banko „Sberbank“ ir gamtinių dujų monopolininkės „Gazprom“.

REKLAMA

Panaši veikla pernai padėjo dar labiau praturtėti ir bendrovės „Nafta-Moskva“ savininkui Suleimanui Kerimovui. Per metus jis beveik padvigubino savo kapitalą, kurio dabartinė vertė – 12,1 mlrd. dolerių (32 mlrd. litų).

Tiesa, turtai nepadėjo S.Kerimovui išvengti didelės avarijos ir pavojingų sužeidimų. Į avariją oligarchas pernai pateko Prancūzijos mieste Nicoje, savo automobiliu „Ferrari“ važinėdamasis su Rusijos televizijos žvaigžde Tina Kandelaki.

Žiniasklaida pranešė, kad 675 tūkst. eurų (2,3 milijono litų) vertės automobilį verslininkas sudaužė važiuodamas beveik 200 kilometrų per valandą greičiu kelio atkarpoje, kurioje didžiausias leistinas greitis – 50 kilometrų per valandą.

REKLAMA

Žurnalas „Finans“ pranešė, kad jauniausias milijardierius – 1972 metais gimęs Andrejus Melničenka, kuris yra bendrovės „Jevrochim“ ir Sibiro anglių energetikos kompanijos (SUEK) bendrasavininkis. Jo turtas – 5,9 mlrd. dolerių (15,6 mlrd. litų).

Vyriausias milijardierius – 1945 metais gimęs Michailas Rachimkulovas (1,2 mlrd. dolerių – 3,18 mlrd. litų), kuris yra Vengrijoje registruotų bankų AEB ir „OTP Bank“ bendrasavininkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų