REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje, mano mikrorajone, pastaruoju metu įrengta keletas asfaltuotų krepšinio aikštelių. Tai padaryta lapkričio ir gruodžio mėnesiais – pats metas pradėti lauke žaisti krepšinį.

REKLAMA
REKLAMA

Paskubom padaryta ir daugiau darbų – pagerintas gatvių apšvietimas, kai kas dar išasfaltuota, o viso miesto mastu paskelbta, kad bus ir turistinis vandens kelias Nerimi, ir tramvajus, ir vakarinis aplinkkelis (kada nors). Ir tai likus dar keliems mėnesiams iki savivaldybių rinkimų, o kas bus jiems visai priartėjus – bene Vilniuje ims auksu lyti, kad tik zuokininkai liktų valdžioje?

REKLAMA

Nors teismai tęsia antiabonentines politines provokacijas, bet juk mes žinome, kad Artūras Zuokas – ne Abonentas: jis pats taip sakė. Tiesa, teismas pareiškė, kad jis nėra ir Neabonentas, žodžiu, nei skustas, nei luptas. Bet šį kazusą galėtų išspręsti ir pats kol kas dar meras. Juk jis, regis, nepaneigė gerai pažįstąs tokį Andrių Janukonį – tą, kuris peržengė Rubikoną. Pažįsta gal net geriau negu Vilmantą Drėmą, tad galėtų kreiptis į jį šitaip:

REKLAMA
REKLAMA

– Andriau, tu gi žinai, kad aš ne Abonentas. Tai, būk geras, pasakyk, kas gi tas Abonentas iš tikrųjų, ir tada baigs jie visi mane pravardžiuoti.

O gal jam tokių patarimų nė nereikia, gal jis jau šitaip ir kreipėsi į A. Janukonį, o tas jam atsakė:

– Žinai, neprisimenu. Tiek ten daug tų pravardžių sąrašuose, taip daug kam mokėjau, taip viską užslaptinau, kad dabar ir pats nebeatseku, kas yra kas, tu jau man atleisk.

Jeigu taip, tai nenuskilo. Ką jau dabar darysi – ne Abonentas, bet ir ne Neabonentas.

O tuo tarpu užkulisiuose jau vyksta keista kova dėl tokios viliojančios Vilniaus mero kėdės. Kai kas bandė Seime prastumti įstatymą, neleidžiantį Vilniaus meru tapti atstatydintam prezidentui Rolandui Paksui. Atsiprašau, įstatymo projekte ši pavardė buvo neminima, tad kai kas gal ir tikrai pamanė, kad ši pataisa siūloma ne dėl šio asmens (na, tarkim, kokie nors lietuviai, kuriems iki teisės balsuoti rinkimuose liko kokie dešimt metų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia, žinoma, būtų galima teisėtai pamoralizuoti, kad negražu priiminėti įstatymus dėl vieno asmens arba dėl konjunktūrinių sumetimų vienuose rinkimuose, bet gal verčiau priminti, kad patirtis parodė, jog tai net ir nenaudinga tiems, kurie šitaip bando apgauti rinkėjus ir politinę tikrovę.

Ryškiausias pavyzdys, žinoma, buvo 1992 metais, kai tuometiniai V. Landsbergio rėmėjai siekė įsteigti respubliką su stipria prezidento valdžia, įsitikinę, kad prezidentu tuoj pat bus išrinktas būtent šis politikas. Jų pačių (ir mūsų visų) laimė, kad to padaryti nepavyko.

REKLAMA

Prieš 2000 m. Seimo rinkimus konservatoriai iš mūsų atėmė antrąjį rinkimų turą (iš esmės – tikrąją galutinę teisę apsispręsti), vien dėl užkulisinių taktinių sumetimų bandydami susilpninti tuo metu perspektyvų priešininkų bloką. Deja, jokios praktinės naudos šitas apgailėtinas triukas jiems neatnešė.

Lygiai taip ir dabar buvo beprasmiška bandyti statyti barikadą, pro kurią negresia joks proveržis. Galbūt R. Paksas ir būtų turėjęs šansų tapti Telšių meru, bet tik ne Vilniaus. Bent kokią politinę nuovoką turinčiam stebėtojui seniai aišku, kad šis miestas daugmaž atsparus primityviam populizmui. Net ir savo šlovės viršūnėje, per pergalingus prezidento rinkimus 2002 m., R. Paksas Vilniuje juos pralaimėjo. O dabar pralaimės daug smarkiau.

REKLAMA

Bet yra toks balotiravimasis, kuriam kelią turėtų užkirsti jeigu ir ne įstatymas, tai tada bent sąžinė. Liberalų sąjūdis labai pasipiktino siūlymu neleisti savivaldybių rinkimuose dalyvauti Europos Parlamento nariams. Iš tikrųjų pagal konstituciją to lyg ir negalima uždrausti. Bet gaila, kad tokia solidi partija, kaip Liberalų sąjūdis, bando veikti tokiais apgaulingais triukais, ir juolab toks solidus politikas kaip Eugenijus Gentvilas. Žinoma, jis turi teisę balotiruotis į Klaipėdos miesto tarybą, bet turėtų rinkėjams iš anksto pasakyti, ar sėkmės atveju jis mes Europos Parlamentą ir vėl taps Klaipėdos meru, ar numos ranka į savo rinkėjus ir toliau liks tik europarlamentaru.

Kaip rodo praėjusių rinkimų patirtis, Seimo nariai, įrašyti į savivaldybių rinkimų sąrašus, beveik visi tik mulkina rinkėjus ir nė neketina atsisakyti Seimo nario mandato dėl vietos savivaldos taryboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų