REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius baigė savo iniciatyva pradėtą tyrimą pagal žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie tai, jog Šilalės policijos pareigūnai, užuot skubėję padėti gimdyvei, aiškinosi kelių eismo taisyklių pažeidimus, todėl vaikas gimė tiesiog ant kelio.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo kontrolierius aiškinosi, ar Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnų bei Šilalės rajono ligoninės darbuotojų veiksmai buvo teisėti ir pagrįsti, ar nebuvo pažeistos žmonių teisės, rašoma LR Seimo kontrolierių įstaigos pranešime žiniasklaidai.

REKLAMA

Seimo kontrolieriaus patarėjos buvo nuvykusios į Šilalę ir aiškinosi įvykio aplinkybes vietoje, atitinkamų institucijų vadovai atsiuntė Seimo kontrolieriui paaiškinimus raštu.

Seimo kontrolierius, atlikęs tyrimo metu gautų dokumentų ir teisės aktų analizę konstatavo, kad Šilalės rajono ligoninės personalas privalėjo priimti V.Rimkutę, ją apžiūrėti. Įvertinę moters sveikatos būklę medikai turėjo jai suteikti pirmąją medicinos pagalbą, net ir tuo atveju, jei ši sveikatos priežiūros įstaiga neteikia akušerinių paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA

"Šilalės rajono ligoninės medicinos darbuotojai ne tik nesilaikė nurodytų teisės aktų, pareiginių instrukcijų reikalavimų, bet ir pažeidė profesinės etikos normas, pamynė žmogiškumo principus", - sakė R.Valentukevičius, primindamas, kad LR Konstitucija skelbia, kad valstybė rūpinasi žmogaus sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus.

Seimo kontrolierius atkreipė dėmesį, kad vykdant sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimą būtina užtikrinti, jog nebūtų pažeistos žmogaus teisės, t.y. sveikatos priežiūros paslaugos būtų prieinamos visiems, o teikiamos paslaugos būtų reikiamos kokybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministrui R. Turčinskui pasiūlyta atkreipti dėmesį į Seimo kontrolieriaus pažymos išvadas, gydymo įstaigose apsvarstyti šį atvejį, kad būtinoji- skubioji medicinos pagalba būtų prieinama gyventojams. Ministras paprašytas spręsti, ar nebūtų tikslinga 2004 m. sveikatos ministro įsakymą ,,Dėl būtinosios medicinos pagalbos ir būtinosios medicinos pagalbos paslaugų tiekimo tvarkos bei masto patvirtinimo" papildyti nuostata, kad priešlaikinis gimdymas priskirtinas skubiajai medicinos pagalbai.

Šilalės rajono savivaldybės merui V.Jasevičiui rekomenduota teikti rajono savivaldybės tarybai - ligoninės steigėjai, pasiūlymą įvertinti ligoninės administracijos ir medicinos personalo veiksmus. Apie priimtus sprendimus rekomenduota informuoti Seimo kontrolierių iki 2007 m. balandžio 1 d., rašoma pranešime.

REKLAMA

Išanalizavęs tyrimo metu gautus duomenis ir teisės aktus Seimo kontrolierius mano, kad Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnai pažeidė Policijos veiklos įstatymo ir Lietuvos policijos pareigūnų etikos kodekso nuostatas, nes ignoravo informaciją apie sustabdytame automobilyje esančią gimdyvę, netikrino informacijos ir laiku neorganizavo pirmosios - būtinosios medicininės pagalbos.

"Noriu priminti Policijos veiklos įstatymą, kuris apibrėžia mūsų policijos uždavinius. Vienas jų - neatidėliotinos pagalbos teikimas asmenims, kai ji būtina dėl jų fizinio ar psichinio bejėgiškumo, Lietuvos policijos pareigūnų etikos kodeksas numato, kad policijos pareigūnas privalo veikti sąžiningai, su pagarba visuomenei, įvertinti situacijas, kai susiduriama su labiausiai pažeidžiamų asmenų grupėmis", - nurodė R.Valentukevičius. Anot jo, A. Pctkus, Vidaus tarnyboje dirbantis nuo 1998 m., kėlė kvalifikaciją kursuose: 2006 m. 24 val. mokėsi pagal pirmosios medicinos pagalbos policininkams programą. M. Šiaudvytis 2006 m. baigė Klaipėdos policijos mokyklos bazinio profesinio parengimo kursą , kur 6 val. mokėsi pagal pirmosios medicinos pagalbos policininkams programą. Tad pareigūnai privalėjo adekvačiai reaguoti į situaciją ir galėjo nuspręsti, kokios pagalbos reikia gimdyvei.

REKLAMA

Seimo kontrolieriaus nuomone, policijos pareigūno funkcijos - ne tik nusikalstamų veikų užkardymas, baudžiamasis persekiojimas, prevencinis darbas, bet ir neatidėliotinos pagalbos teikimas. Pareigūnas savo tarnybines funkcijas privalo atlikti vadovaudamasis turimomis profesinėmis žiniomis, profesinė etika, visuotinos moralės normomis, žmogiškumo principais.

Policijos generaliniam komisarui V.Grigaravičiui pasiūlyta išanalizuoti Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnų veiksmus, bendruose susirinkimuose su policijos komisariatų viršininkais akcentuoti, kad policijos pareigūnai privalo vadovautis ne tik profesine etika, bet ir žmogiškumo principais. Seimo kontrolierius pasiūlė Privalomojo policijos pareigūnų ir darbuotojų pirmosios medicinos pagalbos teikimo mokymo programą papildyti mokymo kursu apie pirmąją pagalba netikėto gimdymo atveju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šilalės rajono policijos komisariato viršininkui A. Meiženiui nurodyta spręsti Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnų tarnybinės atsakomybės klausimą. Apie sprendimą iki 2007 m. balandžio 1 d. informuoti Seimo kontrolierių.

Seimo kontrolieriaus pažyma skelbiama Seimo kontrolierių įstaigos tinklalapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų