REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Laiške kardinolui Lietuvos vadovas rašo, kad sausio mėnesį Lietuvą pasiekė neraminanti žinia apie Niujorko arkivyskupijos ketinimą uždaryti Vilniaus Dievo Motinos (Aušros Vartų) Romos katalikų bažnyčią Manhetene.
„Prisiminus Aušros Vartų bažnyčios istoriją nuo jos įsteigimo 1909 m. gruodžio 10 d. ir įvertinus jos religinę bei kultūrinę reikšmę lietuvių katalikų bendruomenei Niujorke bei jo apylinkėse, šis ketinimas man kelia didelį susirūpinimą“, - rašo V. Adamkus.
Šalies vadovas pabrėžia, kad tolerancija ir pagarba etninių mažumų paveldui ir religinėms tradicijoms – tai vertybės, kuriomis vadovaujasi ir kurias puoselėja mūsų valstybės.
„Beveik prieš šimtmetį lietuviai išeiviai Amerikoje savo lėšomis pastatė Aušros Vartų bažnyčią, kad turėtų kur melstis ir išpažinti tikėjimą į Dievą. Ilgainiui bažnyčia įgavo ir kitą prasmę - ji tapo ne tik religijos, bet ir lietuvių kultūros, lietuviškos tapatybės išsaugojimo centru. Žmonės telkėsi apie savo bažnyčią, kad palaikytų tarpusavio ryšius, kad neatitoltų nuo Tėvynės“, - teigia V. Adamkus.
Lietuvos vadovas laiške kardinolui pažymi, kad šioje Manheteno bažnyčioje sukaupta nemažai lietuviškos kultūros vertybių, o dėl savo architektūrinės ir meninės vertės bažnyčios pastatas yra įtrauktas į Lietuvai svarbių paveldo objektų JAV sąrašą, kuris sudarytas atsižvelgiant į Lietuvos ir JAV vyriausybių „Susitarimą dėl tam tikrų kultūros objektų išsaugojimo ir apsaugos“, ir kuris įsigaliojo 2006 metų rugpjūčio 3 dieną.
Prezidentas pastebi, kad į Jungtines Amerikos Valstijas iš Lietuvos atvykstant daug jaunų žmonių, Aušros Vartų bažnyčios Manhetene vaidmuo tampa dar svarbesnis.
„Ji tampa tiek sielovados, tiek etninės kultūros namais, suteikiančiais dvasinę ir moralinę paramą. Jos veikla galėtų svariai prisidėti prie jaunosios kartos evangelizacijos proceso. Rūpindamasis lietuvių tautos tapatumo išsaugojimu ir jos ištikimybe krikščioniškosioms vertybėms, kreipiuosi į Jus, Jūsų Eminencija, ir prašau atkreipti ypatingą dėmesį į Aušros Vartų parapijos vaidmenį puoselėjant tautiškumą bei dvasingumą ir išsaugoti ją tiek dabartinei visuomenei, tiek ateities kartoms“, - rašo V. Adamkus.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų