REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) uostamiesčio pacientams Naujųjų metų proga įteikė sukrečiančią dovaną - užsimojo sužlugdyti galimybę sudėtingesnes medicinos paslaugas gauti Klaipėdoje ir lengva ranka pasiryžusi išrašyti jiems kelialapį gydytis Kaune ar Vilniuje. Tai, ką per ilgus metus sukūrė mūsų medikai, gali būti akimirksniu sugriauta.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia išvada peršasi perskaičius SAM tinklalapyje paskelbtą pacientų siuntimo į atitinkamo lygmens asmens sveikatos priežiūros įstaigas dėl skubių ir planinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų tvarkos projektą. Šis teisės aktas parengtas įgyvendinant Vyriausybės nutarimą "Dėl Sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo trečiojo etapo programos patvirtinimo".

REKLAMA

Smūgis kardiologijai

Projekte juoda ant balta parašyta, jog elektrostimuliatoriaus ir defibriliatoriaus implantavimas bus tik universiteto lygmens ligoninių, kurios yra tik Vilniuje ir Kaune, kompetencija.

"Tai absurdiškas dalykas, gal koks nesusipratimas?" - savo akimis negalėjo patikėti Jungtinėje Karalystėje dirbantis kardiologas Audrius Šimaitis, sukūręs ir pateikęs Lietuvai savą vertybėmis pagrįstą reformos planą.

Klaipėdos Jūrininkų ligoninės Širdies aritmijų diagnostikos, gydymo ir reabilitacijos klinikos vadovas profesorius Algimantas Kirkutis "Vakarų ekspresui" sakė, jog patvirtinus šį projektą, 4-5 tūkst. žmonių, vaikštančių su kardiostimuliatoriais vien Klaipėdoje, šių implantų kontrolės turės važiuoti į Vilnių ar Kauną.

REKLAMA
REKLAMA

Nuskriausti būtų ir likusieji, kuriems ši elektrokardiostimuliacija dar tik bus reikalinga - iki šiol apie 500 Vakarų regiono gyventojų naudojosi kvalifikuotomis klaipėdiečių kardiologų paslaugomis.

"Pasakysiu dar daugiau - pas mus vienas gydytojas šių operacijų padaro vos ne dvigubai daugiau nei vienas gydytojas Kaune arba Vilniuje. Taigi mūsų kvalifikacija ne tik ne blogesnė, bet kai kuriais atvejais net geresnė", - sakė A. Kirkutis, daugelį kardiologinių manipuliacijų atlikęs pirmasis Lietuvoje.

Vienintelis skirtumas, anot A. Kirkučio, kad Klaipėda kol kas neturi stiprios mokslinės bazės - bet tam esą kuriama nauja medicinos katedra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Toks ministerijos su logika prasilenkiantis projektas užkirstų kelią ne tik elektrokardiostimuliacijoms, bet apskritai medicinos plėtrai Klaipėdoje", - teigė kardiologas.

Klaipėdos miesto pagyvenusių žmonių asociacijos, "glaudžiančios" ir sergančiuosius širdies bei kraujagyslių ligomis, prezidentas Vidas Sutkus, išgirdęs naujieną, sakė esąs sukrėstas.

Pats krūtinėje nešiojantis jau antrą A. Kirkučio implantuotą kardiostimuliatorių, vyriškis žadėjo daryti viską, kad šie ministerijos planai nebūtų įgyvendinti - kreiptis į Seimą, Vyriausybę.

REKLAMA

"Tai negi po eilinės operacijos prireikus implantuoti kardiostimuliatorių kviesime sraigtasparnį ar greitąją ir gabensime ligonį į Vilnių ar Kauną? Kardiostimuliatoriai dažniausiai implantuojami seneliams. Kas juos kur gabens? Bus krūvis jų vaikams", - stebėjosi ir Kardiochirurgijos skyriaus vedėjas Gediminas Kundrotas.

Žada skriausti ir kitas sritis

Beje, SAM pateiktas projektas nustebino gydytojus ir kuriozais. Vadovaujantis juo, uostamiesčio kardiochirurgai kaip ir anksčiau galės daryti sudėtingas aortos atsisluoksniavimą gydančias operacijas. Tačiau esant šiai ligai ar įtariant ją kardiologai diagnozuoti ir gydyti jos vaistais negalės.

REKLAMA

"Kaip galima operuoti kardiologijos reanimacijoj nepriėmus ir neištyrus ligonio, kuriam įtariama ta patologija?" - šiuo prieštaravimu stebėjosi gydytojas.

Jei projektai būtų patvirtinti, smūgis būtų suduotas ir kitoms uostamiesčio medicinos sritims - neurochirurgijai, pilvo, akių, veido žandikaulių, krūtinės chirurgijai.

"Siekiama gerai mokamas, pelningas paslaugas perkelti į du centrus. Sveikatos apsaugos ministras tai atvirai įvardijo - pertvarkyti pinigų srautus, nukreipti pinigus į Vilnių ir Kauną. Bet jie pamiršta, kad pacientai turbūt netylės, nes tai būtų pavojinga jų sveikatai, o kartais net gyvybei. Visoje Europos Sąjungoje sudėtinga pagalba priartinama prie paciento, o pas mus atvirkščiai", - sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas profesorius Vinsas Janušonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jei paskelbtasis projektas įsigaliotų, uostamiestyje nebebūtų galima atlikti visų kepenų, visų kasos, laporaskopinių storosios žarnos operacijų. Mus nustumtų į rajono ligoninės lygį. Tai tas pats, kas Klaipėdos universitetą reorganizuoti į technikumą", - piktinosi KUL Pilvo ir endokrinologinės chirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius.

Jo manymu, taip nuspręsta padaryti todėl, kad Vilniaus ir Kauno universitetų ligoninės neatlaikė stiprios Klaipėdos chirurgų konkurencijos.

"Daugumą operacijų pradėjome pirmieji Lietuvoje ir dabar dar atliekame tokias, kokių nedaro nei Vilniaus, nei Kauno chirurgai. Kodėl tai atima iš mūsų - net neargumentuoja. Norima viską suplėšyti ir padaryti, kaip nori du klanai", - teigė A. Šlepavičius.

REKLAMA

V. Janušonio žodžiais, uždrausti teikti medicinos paslaugas, jei gydytojas turi tam licenciją, ministerija negali - tiesiog ligonių kasos gali už jas nemokėti. Tuomet pacientas, nenorįs važiuoti į Vilnių ar Kauną, turėtų už operaciją mokėti pats. O tai kainuotų labai brangiai.

Taryba nepritaria

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba vakar priėmė pareiškimą dėl sveikatos priežiūros paslaugų restruktūrizavimo ir įstaigų tinklo optimizavimo ir įpareigojo merą šį sprendimą pateikti Seimui, Vyriausybei, SAM, Lietuvos savivaldybių asociacijai.

REKLAMA

Pareiškime, be kita ko, nepritariama sudėtingų trečiojo lygio sveikatos priežiūros paslaugų koncentravimui tik Kauno medicinos universiteto klinikose ir Vilniaus universiteto ligoninėje, nutraukiant jų teikimą Klaipėdos ligoninėse.

"Mūsų ligoninės gali konkuruoti su universitetų ligoninėmis, todėl aukšto lygio paslaugos turėtų būti teikiamos ir Klaipėdoje", - "Vakarų ekspresui" sakė savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Atsiliepimus apie šį projektą kiekvienas gali pareikšti SAM iki 2010 m. sausio 15 dienos elektroniniu paštu: [email protected]

Genovaitė PRIVEDIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų