REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veisiejų (Lazdijų r.) žmonės negali atsigauti po dvigubos tragedijos miestelyje - sekmadienio popietę ežeras pasiglemžė du vaikus ir vyrą, o prieš vidurnaktį po automobilio ratais žuvo vieno iš nuskendusių berniukų motina.

REKLAMA
REKLAMA

Gražuolis Ančios ežeras, juosiantis Veisiejus iš trijų pusių ir vasarą pritraukiantis būrius poilsiautojų, po savaitgalio vietos žmonėms kelia šiurpą, po skaidriu ledu tyvuliuojantis vanduo dvelkia mirtimi. Kiekvieną žiemą būna atvejų, kai kas nors dėl trapaus ledo atsiduria šaltame ežero vandenyje, bet tragedijos, kad iš karto į dugną nugarmėtų trys žmonės, niekas neatsimena.

REKLAMA

Išgirdo pagalbos šauksmus

Sekmadienis buvo gražus, todėl daugelis vaikų smagiai laiką leido lauke. Neatsispyrė tokiai pagundai ir 11 metų Rolandas P., metais vyresnis Lukas F. bei 9 metų Osvaldas P. Paežerės gyventojai pasakojo tą nelemtą popietę matę visus mažamečius vaikštinėjančius ledu kartu su suaugusiu vyru. Šis, kaip vėliau paaiškėjo, buvo 40 metų Luko F. dėdė Antanas Vencius.

Esą niekam net įtarimų nekilo, kad toks pasivaikščiojimas gali nuvesti į pražūtį, mat ant ledo tuo metu buvo įsitaisę ir poledinės žūklės mėgėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Apie 15 val. veisiejiškis Rolandas Pauliukonis išgirdo nuo ežero sklindančius šiurpius pagalbos šauksmus. Pamatęs vandenyje atsidūrusius kelis žmones vyras puolė prie jų - guldė ant ledo lentas ir jomis šliaužė nelaimėlių link. "Iš pradžių virš vandens mačiau visus keturis, tačiau kol pasiekiau eketę, jau buvo telikęs vienas berniukas", - LŽ pasakojo į nelaimės vietą pirmas atskubėjęs veisiejiškis.

Anot R.Pauliukonio, vaikas buvo taip sušalęs, kad nepajėgė rankutėmis sugriebti lentos. Laimė, gelbėtojui pavyko jį sugriebti ir išgelbėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pačiu metu iš kitos ežero pusės į pagalbą skubėjo dar vienas vyras, tačiau nepasiekęs properšos pats įlūžo. Kai į paežerę atvyko profesionalūs gelbėtojai, du vaikai ir vyras jau buvo nuskendę.



Neįvertino situacijos

Kadangi netrukus sutemo, skenduolių paieškos buvo perkeltos į pirmadienį. Vakar nuo pat ryto į Veisiejus atvažiavo narai iš Alytaus ir Marijampolės. Apie 11 val. povandenine filmavimo kamera pavyko aptikti visų trijų skenduolių kūnus. Jie rasti pačiame ežero viduryje, maždaug už 100 metrų nuo abiejų krantų, 10 metrų gylyje, vienas šalia kito dviejų metrų spinduliu.

REKLAMA

"Lūžimo vietoje ledas buvo 5 centimetrų storio - per plonas, kad išlaikytų trijų vaikų ir suaugusio vyro svorį", - teigė operacijai vadovavęs Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Kęstutis Rydolis.

Anot jo, nelaimės galbūt būtų buvę galima išvengti, jei tokio storio ledu žmonės vienas nuo kito būtų ėję 2-3 metrų atstumu, o ne visi drauge. Galbūt juos suklaidino ir tai, kad ežero pakraščiuose ledas buvo storesnis bei tvirtesnis. Jie neįvertino to, kad viduryje ežeras užšalo vėliausiai, o storesniam ledo sluoksniui susidaryti trukdė povandeninės srovės.

REKLAMA

Išgelbėtas berniukas buvo nuvežtas į Lazdijų ligoninę ir paguldytas į reanimacijos skyrių. Jam konstatuotas bendras kūno atšalimas. Vaikas ilgai negalėjo atsigauti po jį ištikusio šoko.

Išleido į kiemą

Visi trys pavojingai pramogavę vaikai mokėsi toje pačioje Veisiejų vidurinėje mokykloje ir buvo draugai. Žuvusio Rolando P. tėvas pasakojo, kad sekmadienį pas sūnų užsuko Lukas ir jiedu kartu išėjo. Netrukus prie jų prisidėjo ir Osvaldas.

Luko F. kaimynė pasakojo mačiusi, kaip visi trys berniukai buvo atėję pašerti šuns, saugančio namą, kuriame pastaruoju metu Lukas su mama negyveno. "Vaikai pašėrė šunį, pašėliojo ir nuėjo sau. Vėliau sužinojau, kad jie visi trys įlūžo", - sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

41 metų Ona F. seniūnijos darbuotojoms guodėsi, kad per visas šventes jos vienturtis sūnus Lukas buvo namuose, nė kojos nekėlė į lauką, o sekmadienį pasiprašė išleidžiamas pažaisti su draugais.

Braukdamas ašaras dėl sūnaus Rolando netekties Jonas P. prisiminė, kad maždaug prieš 10 metų pats buvo išgelbėjęs į Ančios ežerą įlūžusį vaiką, kuris galėjo būti jo sūnaus bendraamžis.

Žuvo ir motina

Tą patį vakarą, kai visi Veisiejai aptarinėjo dieną įvykusią tragediją, 67 metų Jonui P. likimas parengė dar vieną smūgį. Apie 23 val. jo 20 metų jaunesnė žmona Milda nusprendė nueiti pas ežero pakrantėje gyvenantį vyresnįjį sūnų, tačiau kelionės tikslo moteris nepasiekė. Ją, spėjusią nueiti kelis šimtus metrų nuo namų, parbloškė ir mirtinai sužalojo automobilis. Apie įvykusią avariją pareigūnams pranešė moters kaimynai. Išgirdę stiprų smūgį žmonės išėjo pasižiūrėti, kas nutiko, ir pamatė šalia ambulatorijos gulinčią negyvą moterį. Šalia žybčiojo automobilio stiklų šukės bei priekinė apdailinė juosta su valstybiniais numeriais. Mirtinai moterį sužalojusio automobilio vairuotojas pasišalino iš įvykio vietos. Tačiau pareigūnams greitai pavyko nustatyti, kad "Audi 80" markės automobilis priklauso 20 metų Leipalingio gyventojui Giedriui G. Jis netrukus buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę. Kol kas nėra rastas iš avarijos vietos dingęs automobilis. Pareigūnai aiškinasi, kas sėdėjo prie vairo, kai automobilis rėžėsi į moterį.

REKLAMA

Vaikais rūpinosi

Anot Veisiejų kaimiškosios seniūnijos seniūno Zenono Sabaliausko, Kailinių kaime (jis ribojasi su Veisiejais) gyvenančio Jono P. šeima buvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Nuskendęs Rolandas buvo vienintelis Jono ir Mildos sūnus. Abu sutuoktiniai turi suaugusių vaikų iš ankstesnių santuokų. Anot socialinių darbuotojų, sutuoktiniai išgerdavo, tačiau Rolandu rūpinosi, tik jiems aiškiai stigo socialinių įgūdžių.

Panaši situacija ir Veisiejų miestelio gyventojos Onos F. šeimoje. Moteris viena augino sūnų. Jos šeima taip pat įtraukta į socialinės rizikos sąrašą, tačiau pastaraisiais mėnesiais esą viskas pradėjo krypti į gera. Moteriai susiradus naują draugą, kuris vengia alkoholio, ji ir pati atsisakė taurelės. Prieš keletą metų Onai F. buvo apribotos motinystės teisės, berniukas apgyvendintas vaikų namuose. Tačiau vėliau situacija pasikeitė. Anot kaimynų, sūnus buvo visas Onos F. gyvenimas ir džiaugsmas.

Rita KRUŠINSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų