REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keliems Estijos prorusiškiems aktyvistams, kurie nepritarė tarybiniam kariui skirto paminklo nukėlimui, išmokėtos kompensacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Nurodoma, kad Dmitrijui Linterui, Maksimui Revei ir Markui Sirykui iš viso buvo išmokėta apie 300 000 Estijos kronų (apie 28 tūkst. JAV dolerių) už neteisėtą jų suėmimą paminklo gynimo akcijos metu.

REKLAMA

Judėjimo "Nakties sargyba" aktyvistai, kurie saugojo paminklus nuo vandalų, buvo sulaikyti 2007-ųjų balandį, juos apkaltinus prisidėjimu prie masinių neramumų Taline.

Pagal šiuos kaltinimus teismas sprendimą priėmė tik šių metų vasarį. Visi trys kaltinamieji buvo išteisinti. Teismas taip pat įvardijo, kad trijulei turi būti išmokėta kompensacija už neteisėtą suėmimą.

Masiniai neramumai Estijos sostinėje kilo 2007 metų balandį, kai Talino valdžia nusprendė miesto centre demontuoti paminklą tarybiniam kariui-išlaisvintojui. Taip pat sostinės vadovybė nusprendė į kitą vietą perkelti ten buvusį tarybinių kareivių brolišką kapą.

Kilę masiniai neramumai persimetė ir į kitus Estijos miestus, per juos nukentėjo daugiau nei pusantro šimto žmonių. Dėl neramumų buvo padaryta milijonai dolerių nuostolių. Galiausiai bronzinis kario paminklas ir kapas buvo perkelti į Talino karių kapus.

Indrė Sesartė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų