REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Nordea Bank Lietuva“, didžiausios Šiaurės ir Baltijos šalių finansų grupės „Nordea“ skyrius, pradeda platinti obligacijų emisijas, susietas su kylančių rinkų (Brazilijos, Rusijos, Indijos ir Kinijos) bendrovių akcijų krepšeliu.

REKLAMA
REKLAMA

„Visos akcijų rinkos pastaraisiais metais išgyveno antrą pagal griūties mastą kritimą per pastarąjį šimtą metų, o ekonomika patyrė nuosmukį. Visgi kylančių ekonomikų akcijų rinkos praėjusį pavasarį pirmosios pradėjo rodyti atsigavimo ženklus, o ekonominė jų padėtis stiprėjo kiekvieną mėnesį. Prognozuojama, kad Brazilija, Indija, Kinija pasieks teigiamą BVP prieaugį 2009-aisiais, o 2010 metais rodikliai turėtų būti dar geresni, nes ir Rusija sugrįš į augimo kelią. Kartu su ekonomikos augimu augs ir šių šalių akcijų rinkos”, – kalbėjo „Nordea Bank Lietuva“ Investavimo produktų projektų vadovas Modestas Plakys.

REKLAMA

„Nordea“ analitikai teigia, kad kylančios rinkos turi didesnį potencialą ateityje nei Vakarų Europos šalys. „Didžiosios Vakarų šalys jau dabar sunkiai tvarkosi su išaugusių paskolų ir senstančių gyventojų  našta. Tuo pat metu didžiosios augančių šalių ekonomikos sparčiai plėtojasi, jų gyventojų vidutinis amžius palyginti žemas, jos turi ženklių gamtinių išteklių, finansinio kapitalo naujoms paskoloms ir santykinai mažą prasiskolinimo lygį. Per pastaruosius ketverius metus šių ekonomikų augimo dalis pasaulio ekonomikos augime gerokai pralenkė atitinkamą išsivysčiusių šalių rodiklį. Manome, kad tai tęsis ir toliau, o šios šalys per keliasdešimt metų taps didžiausiomis pasaulio ekonomikomis“, - sakė M. Plakys.

REKLAMA
REKLAMA

„Kylančių rinkų” obligacija yra susieta su „S&P BRIC 40” indeksu, kurį sudaro akcijų biržų sąrašuose esančios 40 didžiausių Brazilijos, Rusijos, Indijos ir Kinijos bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Honkongo, Londono ir Niujorko akcijų biržose. Emisijos yra dviejų rūšių: „Basic“ ir „Extra“.

Pasak M. Plakio, šios obligacijos yra palankus būdas išnaudoti stiprėjančių ekonomikų potencialą renkantis investicines priemones su mažesne rizika, nei būtų patiriama investuojant tiesiogiai į šių bendrovių akcijas. Kinija ir Indija yra gamybos lyderės, o Rusija ir Brazilija pirmauja žaliavų gavybos ir perdirbimo srityse. Be to, šiose keturiose šalyse, užimančiose 25 proc. pasaulio žemės ploto ir 40 proc. populiacijos, auga vidurinis visuomenės sluoksnis bei jo perkamoji galia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kylančių rinkų“ „Basic“ obligacijų įsigijimo kaina yra apie 100 proc. pradinės obligacijos vertės, „Kylančių rinkų“ „Extra“ kaina – apie 110 proc. pradinės vertės. Abiejų rūšių obligacijų terminas - 5 metai. Pasibaigus obligacijos terminui „Basic“ savininkas uždirbs iki 60 proc. indekso prieaugio, o „Extra“– iki 110 proc. indekso prieaugio. Jei per obligacijos gyvavimo laiką indekso vertė sumažės, abiejų obligacijų emisijų pirkėjai atgaus pradinę investuotą sumą, tačiau „Extra“ obligacijų pirkėjai praras apie 10 proc. investicijų – tai yra sumokėtą rizikos priemokos dalį. Minimali investavimo suma tik eurais – 1000 eurų.

Obligacijas taip pat bus galima parduoti ir anksčiau nei po 5 metų antrinėje rinkoje. Obligacijas galima įsigyti iki 2010 m. sausio 28 dienos. Jų išpirkimas – 2015 metų sausio 29 dieną. Obligacijų galima įsigyti visuose „Nordea Bank Lietuva“ klientų aptarnavimo padaliniuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų