REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako nežinanti, kokiomis žiniomis remiasi užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, kuris žiniasklaidai komentuodamas parlamentinio tyrimo dėl Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimų buvimo Lietuvoje išvadas, pažymėjo, kad svarbiausia jų žinia - jog tokių kalėjimų mūsų šalyje nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu ponas Ušackas geriau žino už komisijos tyrimą ir taip rimtai yra įsitikinęs, tai aš linkiu jam nuoširdžiai asmeninės sėkmės. Aš remiuosi parlamentinės komisijos išvadomis, kokiomis žiniomis remiasi ponas Ušackas, aš nežinau", - sakė Prezidentė pirmadienį po apsilankymo Lietuvos aukščiausiajame teisme.

REKLAMA

Šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys jau anksčiau yra sakęs, kad parlamentinio tyrimo išvados patvirtino Prezidentės įtarimus.

ELTA primena, kad parlamentinį tyrimą atlikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) nustatė, kad galimybės veikti tokiam kalėjimui Lietuvoje buvo - buvo tam tinkamos patalpos, galimybės kirsti Lietuvos sieną, su CŽV susiję orlaiviai, buvo sudarytos sąlygos išvengti muitinės patikrų, o aukščiausi šalies vadovai apie tai arba nebuvo informuojami, arba informuojami paviršutiniškai. NSGK nenustatė, ar Lietuvoje realiai buvo kalinami asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

NSGK nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą ir prašyti ištirti, ar buvę Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovai Mečys Laurinkus, Arvydas Pocius ir atleistasis generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas neviršijo įgaliojimų.

ELTA primena, kad M. Laurinkų Prezidentė D. Grybauskaitė nurodė atšaukti iš ambasadoriaus Gruzijoje pareigų. Jis VSD vadovavo nuo 1998 birželio iki 2004 balandžio pabaigos.

D. Dabašinskas šiuo metu eina ministro patarėjo pareigas ambasadoje Ukrainoje. Prezidentė jo galimybių tęsti diplomato karjerą nekomentuoja ir primena, kad šiuo lygmeniu sprendimai priklauso nuo užsienio reikalų ministro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Pocius VSD vadovavo 2004-2007 metais. Jis buvo atleistas, kai buvo patvirtintos nepalankios VSD parlamentinio tyrimo išvados. Po to jis pasirinko advokato karjerą.

Iš VSD generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigų šių metų rugpjūtį atleistas D. Dabašinskas ir paskirtas ministru patarėju ambasadoje Kijeve.

NSGK narys socialdemokratas Juozas Olekas neatmetė galimybės, kad po šio tyrimo gali būti ir daugiau atleidimų.

Seimo NSGK Turniškėse apklausė kadencijas baigusius Prezidentus Algirdą Brazauską ir Valdą Adamkų. Raštiškai buvo apklausta ir Lietuvos Prezidentė D. Grybauskaitė, primena ELTA.

REKLAMA

Komitetui liudijo nušalintasis prezidentas, europarlamentaras Rolandas Paksas, buvęs VSD vadovas Povilas Malakauskas, buvę Seimo vadovai Artūras Paulauskas ir Česlovas Juršėnas, buvęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, buvęs Prezidento V. Adamkaus patarėjas Albinas Januška, buvęs Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovas Gintaras Bagdonas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, buvęs krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius ir kiti.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų