REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Draudimas rūkyti masiškai lankomose vietose iki šiol galioja ne visada ir ne visur - nelegalūs rūkomieji, įrengti beveik visuose naktiniuose klubuose, Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) nedomina.

REKLAMA
REKLAMA

Tabako kontrolės įstatymas, kuriuo draudžiama rūkyti restoranuose, kavinėse, baruose, klubuose, diskotekose, įsigaliojo prieš pusantrų metų, įpusėjus 2008-iesiems. "Įstatyme įtvirtintas absoliutus draudimas rūkyti klubuose, todėl juose negali būti specialių rūkymo patalpų", - LŽ aiškino VTAKT atstovai. Esą už šio įstatymo pažeidimą juridiniai asmenys baudžiami nuo 1 iki 5 tūkst. litų bauda, ją bendrovėms ar įstaigoms gali taikyti VTAKT, o fiziniams asmenims už rūkymą viešose vietose baudas gali skirti policija.

REKLAMA

Tačiau per visą įstatymo galiojimo laiką VTAKT nustatė tik keturis atvejus, kai Lietuvos naktiniuose klubuose buvo rūkoma. "Pastaruoju metu ir artimiausioje perspektyvoje VTAKT neturi pakankamai nei žmogiškųjų, nei finansinių išteklių, kad galėtų užtikrinti norminių teisės aktų laikymąsi įmonėse ir organizacijose", - LŽ žurnalistei raštu atsakė tarnybos darbuotojai, kai ji pasiteiravo, kodėl iki šiol toleruojamas rūkymas beveik visuose naktiniuose Lietuvos klubuose.



Paprasčiausias įžūlumas

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu naktinių klubui vadovai ne tik nesibaimina būti nubausti, bet ir drąsiai reklamuoja nelegalius rūkomuosius, konkuruodami, kurioje įstaigoje ši patalpa įrengta didesnė ar jaukesnė. Štai praėjusią savaitę buvo skelbiama, kad netrukus duris atversiančiame Kauno klube "Embassy" įrengtas gražiausias rūkomasis.

Premjero Andriaus Kubiliaus visuomeninio konsultanto narkotikų, alkoholio ir tabako vartojimo prevencijos klausimais Kauno medicinos universiteto docento Aurelijaus Verygos nuomone, diskotekose, naktiniuose klubuose ar panašiose vietose rūkomųjų jokiu būdu negali būti. Reklamą to, ką draudžia įstatymai, A.Veryga vadina neregėtu įžūlumu. Anot jo, 2008-aisiais patobulinus Tabako kontrolės įstatymą jau pasiekta akivaizdžių rezultatų. "Aktyviai rūkančiųjų ir tai darančiųjų pasyviai skaičius mažėja ir dabar jokiu būdu negalima nuolaidžiauti naktinių klubų savininkams. Būtina bausti tuos, kurie randa būdų įrengti rūkomuosius", - įsitikinęs premjero konsultantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesudėtinga išeitis

LŽ kalbinti naktinių klubų savininkai pripažino leidžiantys klientams rūkyti rūkomuosiuose. Tačiau "gudresnieji" jau susitvarkė taip, kad patalpos, kuriose lankytojai traukia dūmą, jiems nepriklausytų. "Ką galiu padaryti, jei mano klubo lankytojai eina parūkyti į kaimyno patalpas? Argi galima mane už tai bausti?" - atvirai šaipėsi vienas naktinio klubo savininkas.

Pasiteiravus, kodėl "Pop Star Bar" ir "Exit" naktiniuose klubuose yra nelegalūs rūkomieji, vieno jų rinkodaros ir programos vadovas Laurynas Lisauskas LŽ informaciją paneigė. "Mūsų klube rūkomojo nėra, mūsų klientai rūko mums nepriklausančiose patalpose", - atsakė jis.

REKLAMA

Norėtų keisti įstatymą

Tačiau daugelio pašnekovų nuomone, rūkomieji naktiniuose klubuose turėtų būti. "Rūkyti klubo prieigose nesaugu. Alkoholio išgėrę klientai traukdami dūmą neretai susikivirčija ir gali sukelti gaisrą, juk prie kiekvieno jų apsaugos nepastatysi", - sakė Kauno naktinio klubo "BarBar'a" savininkas Rimvydas Rukaitis. Anot jo, būtina keisti įstatymą ir leisti pramogų vietose įrengti uždarus vėdinamus rūkomuosius. "Akivaizdu, kad už klubo durų rūkyti nesaugu, o klientai vis tiek rūko. Gal todėl VTAKT klubų ir nebaudžia?" - svarstė R.Rukaitis.

REKLAMA

Verslininko tvirtinimu, Lietuvoje veikia labai nedaug naktinių klubų, kuriuose nėra rūkomųjų. "Apie tai, kad rūkomieji klubuose būtini dėl pačių klientų saugumo, kalbėjomės ir su Kauno miesto vadovais. Tikimės, kad jie inicijuos įstatymo pakeitimą", - sakė L.Lisauskas.

Kauno meras Andrius Kupčinskas, paprašytas pakomentuoti padėtį Kauno naktiniuose klubuose, mėgino išlikti neutralus, nes iš pradžių entuziastingai palaikęs verslininkus jis sulaukė daug kritikos.



Kristina KUČINSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų