REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liūdnoji statistika byloja, kad gana daug žmonių dar nežino, kaip saugiai pasitikti didžiąsias šventes

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais per didžiąsias šventes pirotechnikos priemonės sužalojo 48 žmones, naujametę naktį kilo šeši gaisrai. Didžioji dalis nelaimių kyla dėl žmonių neapdairumo arba nežinojimo, kaip išvengti nelaimės. "Liaudies išmintis sako, kad atsargų ir Dievas saugo, todėl norėčiau priminti keletą paprastų taisyklių, padėsiančių užbėgti nelaimei už akių, - sako Šiaulių miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Henrieta Garbenienė. – Juk dažnai šventinis šurmulys, lakstymas po parduotuves ieškant dovanų, šventinio stalo ruošimas taip įsuka, kad nelieka laiko pagalvoti apie sveikatą ir saugumą."

REKLAMA

Dūžtantys žaisliukai – ne vaikams

Atrodytų, kad kiekvienam ir taip aišku, jog natūrali eglė yra medis, kuris gali lengvai užsidegti, tačiau ugniagesių statistika rodo, kad žmonės per šventes tai pamiršta. Todėl visada verta prisiminti, kad tikros eglės negalima puošti tikromis žvakėmis, o ją statyti geriausia toliau nuo židinio.

Puošiant eglę verta atsižvelgti ir į tai, ar šeimoje yra mažamečių vaikų, pavyzdžiui, jokiu būdu negalima kabinti smulkių, aštrių papuošalų vaikams ranka pasiekiamame aukštyje. "Juk vaikas būtinai bandys pasiekti ir pačiupinėti spindintį įdomios formos žaisliuką. O jeigu jis dar pargrius su tuo žaisliuku rankose, tai Kalėdų džiaugsmą užtemdys ašaros", - pataria biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ilona Iždonaitė. Ir priduria, kad vaikų pagalbos geriau atsisakyti ir tais atvejais, kai eglė puošiama dūžtančiais žaislais.



Padaugėja vaikų, apsinuodijusių alkoholiu

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad beveik visi dekoratyviniai augalai gali tapti nuodais, jei vaikas jų paragautų. O namus puošiant įvairiais tam skirtais aerozoliais (pavyzdžiui, dirbtiniu sniegu ir pan.), vaikus būtina išvesti iš kambario. "Panaudoję aerozolį flakoną paslėpkite, nes jį radęs vaikas irgi norės pamėgdžioti tėvus arba tiesiog norės pasižiūrėti, kas viduje. Tai gali baigtis nelaime", - pataria Visuomenės sveikatos biuro vadovė H. Garbenienė.

Medikai pastebi, kad per šventes padaugėja mažamečių vaikų, kurie apsinuodija alkoholiniais gėrimais. "Tokiais atvejais kalčiausi būna suaugusieji, paliekantys alkoholio sklidinas taures ar butelius vaikams pasiekiamoje vietoje, – konstatuoja visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ilona Iždonaitė. - Juk vaikas, matydamas alkoholį geriančius tėvus, irgi norės paragauti gėrimo iš puošnios taurės."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nutraukiami pirštai ar net plaštakos

Specialistai teigia, kad vaikai šventinius fejerverkus išbandyti gali tik prižiūrimi suaugusiųjų, tačiau liūdnoji šventinė statistika liudija, jog pavojingos pirotechnikos priemonės vis dar prieinamos vaikams: kasmet žiemos švenčių laikotarpiu medikai teikia pagalbą dėl nudegimų, mikrochirurgams tenka siūti nutrauktus pirštus ar net plaštakas.

"Dažniausiai pasitaikančios žaizdos – nudegimai ir plėštos žaizdos", - sako visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ilona Iždonaitė. Anot jos, žmones dažniausiai sužaloja nekokybiški ir nelegaliai platinami ar savadarbiai gaminiai. Kadangi jie būna pigesni, žmonės neretai susigundo, tačiau vėliau įvykusi nelaimė neišmatuojama pinigais. Naujųjų metų naktį ypač reikėtų vengti masinio susibūrimo vietų, kur susirenka daug neblaivių asmenų, nes jie dažnai būna praradę atsargumą ir šaudami fejerverkus gali sužaloti aplinkinius. Tokių skaudžių nelaimių Šiauliuose jau irgi buvo.

REKLAMA

Dovanotas žaislas turi atitikti vaiko amžių

Kalėdų proga vaikams dažniausiai dovanojame įvairius žaislus. "Būtinai perskaitykite etiketę, kurioje rašoma, kokio amžiaus vaikui žaislas skirtas. Tai labai svarbu, nes netinkamai parinktas žaislas irgi gali sukelti nelaimę", - primena Sveikatos biuro direktorė H. Garbenienė. Pasak vadovės, net jeigu žaislas atitinka vaiko amžių, negalima vaikui palikti jo pakuotės. Ją reikia išmesti.

Jeigu laukiate svečių, turinčių mažamečių vaikų, o jūsų namuose jau visi suaugę, atkreipkite dėmesį į pavojingus daiktus namuose. Ar tikrai vaikai negalės paragauti medikamentų, ar nuodingi augalai nėra prieinami, ar valikliai, klijai, naminių gyvūnų maistas bei nuodai yra paslėpti? "Ypač vyresnio amžiaus žmonės, laukiantys anūkų, turėtų apsidairyti, ar tikrai vaikas negalės pasiekti vaistų, kurių vartojimas vyresnio amžiaus žmonėms galbūt jau tapo neatsiejama kasdienybės dalimi", - pataria Sveikatos biuro vadovė

REKLAMA

Dažnas švenčių palydovas – apsinuodijimas.

Maistas – vienas svarbiausių gyvenimo malonumų, tad nieko keisto, kad dažnai jis tampa švenčių ašimi. Persivalgydami rizikuojame išjudinti ligas, apie kurias iki šiol neįtarėme, galimi ir apsinuodijimai maistu, kurio per šventes priruošiame daug ir ilgam.

Reikia žinoti, kad alkoholis iš organizmo pašalinamas per vieną – kitą parą, o apsinuodijus maistu tenka gydytis gerokai ilgiau. Šventinio persivalgymo metu organizmas negeba susidoroti su galbūt kelių dienų suvartoto maisto norma, suvalgyta vienu atsisėdimu prie stalo. Dėl persivalgymo kenčia ne tik virškinimo sistemos organai, bet gali sutrikti širdies darbas, pakilti kraujospūdis, pradeda kamuoti nemiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir kaip nepersivalgyti, jei ant stalo puikuojasi daugybė skaniausių patiekalų, kurių kasdien nepasigaminame? Valgykime kiekvieno patiekalo po nedaug, mėgaukimės maistu, kad pajustume jo skonį – taip sotumo jausmas ateis greičiau. Valgydami gerkime daug nealkoholinių gėrimų – arbatos, vandens, tada maistas bus geriau suvirškinamas. Ruoškime patiekalus, turinčius kuo mažiau riebalų.

Martynas JOKUBAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų