REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdų Senelio paslaptys - svarbi Kalėdų istorijos dalis, apsupta galybe mitų. Žmonės nuo neatmenamų laikų ginčijasi, koks yra Kalėdų Senelio amžius, kur jis gyvena, kokio dydžio batus avi. Tačiau visi šie ginčai nublanksta sulaukus išsvajotų dovanų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji dovana

Kalėdų Senelio biografas, britų rašytojas ir keliautojas Džeremis Sylas nieku gyvu nesutinka, kad dabartinį Senelio įvaizdį suformavo reklaminė kampanija. Anot jo, dėl visko kaltas naujas vienos redakcijos spausdinimo presas. Dž.Sylas, knygos “Nikolas: epinė kelionė nuo šventojo iki Kalėdų Senelio” autorius, atskleidžia, kad Kalėdų dovanų pradžia siejama su nepramanytu šventojo Nikolo gyvenimu. Kai šis buvo jaunas, išgirdo, kad vienas vietinis turtuolis nuskurdo. Dėl to šiam žmogui nieko kito nebeliko, kaip tik parduoti savo tris dukteris, kad galėtų apmokėti sąskaitas. Nikolas apie tai sužinojo ir naktį slapta nuėjo į tuos namus, nešinas maišais pinigų. Šie pinigai turėjo tapti kraičiu toms dukterims, kad jos galėtų ištekėti.

REKLAMA

Nikolas išgelbėjo šeimą nuo skurdo ir davė pradžią tradicijai per Kalėdas dovanoti dovanas. Dovanų idėja, kad jos atnešamos slapta, naktį, vaikams - tarsi pirma užuomina apie tai, kuo Nikolas taps ateityje.

Rašytojas priduria, kad būtent dėl šios istorijos Nikolas tapo žinomas Europoje. Tačiau nežinia, ar taip būtų buvę, jei pasakojimų apie jį bei jo darbus po visą pasaulį nebūtų išplatinę jūrininkai.

Mira, kurioje gyveno Nikolas, buvo ne tik svarbus to meto prekybos kelias, bet ir svarbi jūrininkų stotelė, gandas apie jį greitai sklido. XII amžiuje Europos kraštų vaikai palikdavo batus, kad į juos šventasis Nikolas įdėtų skanėstų.

REKLAMA
REKLAMA

Užjūrio tradicija

Dabartinį personažo įvaizdį, pasak Dž.Sylo, galima sieti su JAV. Nuo XIX a. pradžios dovanos JAV tapo itin reikšmingos. Žmonės pradėjo dovanoti ne tik rankų darbo švenčių simbolius, bet ir pirktus žaislus. Štai tuomet ir prireikė personažo, kuris tas dovanas atneštų. Olandų naujakuriai JAV žinojo istoriją apie Nikolą ir tai, kad jis neša dovanas. Galima sakyti, kad dabartinis Kalėdų Senelis buvo amerikiečių šventojo Nikolo interpretacija.

Gal todėl ir Kalėdų Senelis visose tautose skirtingas. Juk niekas tiksliai nežinojo, koks jis yra. Jis pasirodydavo mėlynai, geltonai ar žaliai apsirengęs, dažnai - su juokinga kepure.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Kalėdų Senelio biografas neigia, kad raudonos ir baltos spalvų kailiniais Kalėdų Senelį aprengė limonado gamintojai dėl savo reklaminės kampanijos.



Kas nuspalvino Senelį

Verslininkai išpopuliarino tokį Kalėdų Senelio įvaizdį naudodami jį savo reklamai maždaug nuo 1930 metų. Taip jie norėjo pasiekti vaikus, bet kadangi tiesiogiai jiems reklamos skirti negalėjo, tai pasinaudojo Kalėdų Seneliu, nes šis personažas vaikams labai svarbus. Tačiau šių spalvų kostiumą jis turėjo jau nuo XIX a. 7-ojo dešimtmečio. Ir tai buvo spaustuvės nuopelnas. Vienas JAV žurnalas kasmet spausdindavo Kalėdų Senelio piešinį. Vienais metais, prieš pat Kalėdas, spaustuvė įsigijo naujovę - spalvotą spausdinimo mašiną.

REKLAMA

Leidėjai ir dailininkai galvojo, kaip Kalėdų Senelį pavaizduoti piešinyje. Dailininkai siūlė jį aprengti rudai, nes, jų nuomone, jis vilki šiltus kailinius. Tačiau leidėjams tai nepatiko. Jie pasiūlė jį aprengti nuotaikingai ryškiu apdaru. Taip Kalėdų Senelis apsivilko savo žymųjį paltą.

Nors Kalėdų Senelis yra neatsiejamas didžiausių žiemos švenčių dalyvis, jis laukiamas ir nekrikščioniškuose kraštuose, pavyzdžiui, Japonijoje, Filipinuose ir net Australijoje, kurioje tuo metų laiku būna pats vasaros įkarštis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų