REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis suteikė išskirtinį interviu apie svarbiausius 2009 metų kriminalinius įvykius. Šalies nusikaltėliai vertėsi kvaišalų kontrabanda, atrodo, jais verčiasi ir ateityje neketina šios veiklos atsisakyti.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnas portalui balsas.lt tvirtino, kad net ekonominio sunkmečio metu būdų kovoti su šiuo visuomenės blogiu yra, todėl dažniausiai jie panaudojami nedelsiant.

REKLAMA

Padėtas taškams senoms operacijoms

2009-ieji buvo kupini įvairiausių įvykių ir panašu, jog kaip reikiant supurtė senus organizuoto nusikalstamumo pamatus. Papasakokite, kurie atvejai, Jūsų kaip kriminalinės policijos biuro vadovo akimis, buvo bene labiausiai pavykę demaskuojant nusikaltėlius, - balsas.lt pasiteiravo A. Matonio.

Kažkurio vieno išskirtinio atvejo nenorėčiau išskirti. Šiais metais buvo pradėta keletas įdomesnių tyrimų, kurie yra ikiteisminio tyrimo eigoje. Taip pat buvo paskelbti galutiniai teismo verdiktai anksčiau Policijos departamento pareigūnų inicijuotiems itin svarbių nusikaltimų tyrimams.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet pirmos instancijos teisme buvo paskelbtas verdiktas Kaune pagamintų netikrų 9 milijonų eurų byloje, kurią 2004 metais pradėjo mūsų biuro pareigūnai. Ši operacija pribloškė klastočių kiekiais ir mastais, nežabota gaujos narių veikla bei konspiracijos metodais. Todėl ši istorija plačiai nuskambėjo ir už Lietuvos ribų. Metodinė šios operacijos medžiaga pristatoma jau ir Europole. Per kratas netikrus eurus gaminusių vyriškių namuose buvo aptikti nemaži kiekiai įvairios užsienio valiutos, jie konfiskuoti ir atiteko valstybei. Laisvės atėmimas šioje byloje buvo paskirtas net 15 asmenų. Didžiausia bausmė – 7,5 metų skirta pagrindiniam organizatoriui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais už grotų pasodinta alytiškių grupuotė, kuri prekiavo ginklais ir narkotikais, į kriminalistų akiratį yra patekusi nuo 2006-ųjų. Jie veikė slapčia, reziduodavo gimtajame Alytuje ir Vilniuje.

Dalis šios grupuotės narių savo šešėlinę veiklą vykdė Didžiojoje Britanijoje, kur pasitelkus tenai dirbančius kolegas jie ir buvo sulaikyti.

Ši grupė prekiavo naujos markės šturmo grupių dalyvių naudojamais kulkosvaidžiais. Šie ginklai savo struktūra primena gerai žinomus „Agram“ automatus. Nors nė viena užsienio šalis nepripažino, kad gamina tokius šaunamuosius ginklus, tačiau mūsų žiniomis, jie galėjo būti pagaminti rankiniu būdu Balkanų šalyse.

REKLAMA

Minėta grupuotė taip pat vertėsi heroino bei hašišo kontrabanda bei prekyba visoje Lietuvoje. Visa jų nusikaltimus liudijanti medžiaga jau surinkta ir atiduota, tad dabar šiuos atvejus narplioja Generalinės prokuratūros darbuotojai.

Prieš kelias savaites kertant Lietuvos sieną iš Lenkijos buvo sulaikyti 3 jauni vyrai. Paaiškėjo, kad jie iš vienos Skandinavijos parduotuvės pagrobė nemažai juvelyrinių dirbinių, kurių suma siekė apie 150 tūkst. eurų.

Praėjusių metų pabaiboje buvo rimtai užsimota prieš Kauno „daktarų“ gaują. Nors pirmosios operacijos vyko slaptai, tačiau informacija apie grupuotės narių sulaikymus pasklido 2009 metų pradžioje ir buvo aptarinėjama kone visus metus. Verta prisiminti, jog šių metų rudenį Bulgarijoje buvo sulaikytas pagrindinis Kauno „daktarų“ lyderis Henrikas Daktaras. Jam pateikti įtarimai organizuoto nusikalstamo susivienijimo suformavimu, dalyvavimu jame ir kitų sunkių bei labai sunkių nusikaltimų padarymu. Tarp jų, - ir nužudymai, turto prievartavimai, plėšimai.

REKLAMA

„Daktarų“ bylas atvers jau pavasarį?

Kada galima tikėtis, jog teisme bus atversta senų „daktarų“ gaujos nusikaltimų byla?

Pagrindinis tyrimas, kuriame inkriminuojamas organizuotas susivienijimas, dar sunku pasakyti kada bus atiduotas. Nes tai priklauso nuo daugybės aplinkybių. Keletas šios bylos epizodų, nužudymų bus išskirti ir atiduoti teisminiam nagrinėjimui jau ateinančių metų pradžioje. Didelė tikimybė, jog pirmosios „daktarų“ bylos teisme bus atverstos jau pavasarį.

Ramybę trikdė bankomatų plėšikai

2009-ieji buvo paženklinti bankomatų plėšimo metais. Tokio pobūdžio nusikaltimai vykdavo kone kasdien. Ar biuro pareigūnai prisidėjo prie šių vagysčių atskleidimo?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip, šiais metais šalį buvo užliejusi didžiulė bankomatų vagysčių banga. Buvo laikas, kai beveik po kiekvienos nakties skaičiuodavome pasikėsinimus pagrobti arba jau įvykdytus bankomantų plėšimus.

Kartą buvo apiplėšti net 22 bankomatai, tačiau nepavyko gauti jokių žinių nė apie vieną šių atvejų. Bene labiausiai nuo įžūlių ilgapirščių nukentėjo „Snoro“ bankas, tačiau ne mažiau panašių sukrėtimų patyrė ir kiti didžiausi šalies bankai.

Šių nusikaltimų tyrimai pareikalavo nemažai kriminalistų pastangų. Paaiškėjus bankomatų vagystėms Mažeikiuose, Akmenės ir Joniškio rajonuose, netrukus sužinojome, jog tų pačių vagių gauja siautėjo ir Latvijoje. Šis tyrimas buvo pripažintas ir pelnė antrąją vietą kasmet spalio 27 dieną Kriminalinės policijos dienos proga vykusiame konkurse „Metų seklys“.

REKLAMA

Pirmoji vieta atiteko Kauno policijos organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnams, kurie Alytaus rajone įrengtoje pogrindinėje sodyboje demaskavo amfetamino fabrikėlį. Čia kvaišalų gamyba ir ją kontroliavusių asmenų konspiracija buvo paties aukščiausio lygio.

Paaiškėjo, kad per pusdienį į šių narkotikų gamintojų kišenes sukrisdavo pasakiškas pelnas - net pusė milijono litų.

Smūgiai narkotikų pardavėjams

Pastebima, kad kasmet vis dažniau Lietuvos kriminalistai vykdo sėkmingas operacijas su kolegomis Vakarų šalyse.

REKLAMA

Kriminalinės policijos biuro priedermė tirti rezonansinius nusikaltimus, tačiau mes neapsiribojame vien tik mūsų šalyje padaromais nusikaltimais. Bendradarbiaujant su vokiečių kolegomis šiais metais pavyko sulaikyti asmenų grupę, kuri nuo 2007 metų Vokietijoje iš automobilių masiškai plėšdavo navigacinius įrenginius. Šiems nusikaltėliams inkriminuojamų nusikaltimų padaryta žala siekia beveik 8 milijonus litų.

Apžvelgiant metų įvykius susidaro įspūdis, jog kasmet itin sparčiai auga įvairiausių narkotinių medžiagų pirklių nusikaltimų kreivė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pripažinsiu, jog šiemet pagal narkotikus buvo atlikta nemažai sėkmingų policijos operacijų, per kurias buvo aptikti tikrai milžiniški kvaišalų kiekiai. Praėjusią savaitę pasitelkus „Aro“ kovotojus Vilniuje buvo sulaikyta 22 asmenų grupuotė. Šiuo metu už grotų yra 18 šiai gaujai priskiriamų žmonių. Jie ilgą laiką sostinėje dideliais kiekiais platino amfetaminą ir heroiną.

Metų pradžioje Lietuva kaip tranzitine šalimi buvo pasinaudoję ir itin išradingai veikę narkotikų prekeiviai. Į mūsų šalį iš Pietų Amerikos įvairius kvaišalus gabendavo karstuose, laidotuvių drabužiuose. Daugeliu atveju cheminiu būdu buvo prisodrinti mirusiems skirti drabužiai. Mūsų specialistai nustatė, jog tokiu būdu atgabenta net per 40 kilogramų kokaino.

REKLAMA

Akivaizdu, kad narkotikų srautai didėja ir neretai Lietuvoje galutinai nenusėda. Dažniausiai mūsų valstybe narkotikų preikeiviai pasinaudojama kaip tarpine stotele. Nestebina, jog tokie nusikaltimai sunkmečiu klesti, nes tai nusikalstamo pasaulio veikėjams garantuoja didelius pinigus.



Linkėjimai – neprarasti saugumo jausmo

Panevėžio „tulpinių“ ir klaipėdiečio Sigito Gaidjurgio gaujos galutinai sutriuškintos. Ar jau būtų galima teigti, jog taip pat sužlugdyti ir Kauno „daktarai“, nes redakcijos žiniomis, pagrindiniai grupuotės nariai šiuo metu sėdi už grotų, o į laisvę išleisti jų buvę bendrai noriai teikia parodymus teisėsaugai?

REKLAMA

Kadangi tai labai sudėtingi nusikaltimai, jie tiriami besinaudojant visais įstatymų mums suteiktais svertais. Šioje vietoje naudojami visi ikiteisminio tyrimo veiksmai, operatyvinės veiklos būdai, aišku ir apklausos su įtariamais žmonėmis. Daugelis per šias apklausas rimtai susimąsto apie ateitį, todėl siekdami švelnesnių bausmių pasirenka ir kai kada prieštaringai visuomenėje vertinamą gynybos liniją – bendradarbiavimą su teisėsauga. Šioje byloje kai kurie įtariamieji irgi pasinaudojo šia galimybe. Bet kol kas nenorėčiau minėti konkrečių pavardžių, kol teismas nenustatė tikrųjų kaltininkų ir padarytų nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

Pedofilijos skandale plačiai išgarsėjęs Drąsius Kedys šiandien yra vienas didžiausių šalies bėglių. Nors generalinis prokuroras Algimantas Valantinas neseniai vienoje televizijos laidų pareiškė, kad nėra jokių žinių apie D. Kedį, tad sakykite ar bent biuro pareigūnai priskirti jo paieškoms?

Apie tai nenorėčiau plačiau šnekėti. Tačiau šios plačiai nuskambėjusios istorijos ikiteisminiame tyrime intensyviai dirba Generalinės bei Kauno prokuratūros, taip pat Kauno kriminalinė policija. Į D. Kedžio paieškas yra įtraukti ir mūsų biuro darbuotojai.

Krūpčiojome išgirdę žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, jog Alytaus ir Kauno banditų gaujos tarpusavio nesutarimams išsitraukė rusų „brigadininkų“ pamėgtus „Kalašnikov“ automatus. Po šių išpuolių iš kai kurių kriminalistikos ekspertų lūpų pasigirdo, jog nusikalstamumas pasiekė piką ir savo mastais primena 1990-ųjų pradžioje klestėjusį nebaudžiamumą. Kaip jūs vertinate minėtus atvejus?

Tvirtinti, jog tokių reiškinių nėra, negalėčiau. Tačiau žvelgiant į smurtinius nusikaltimus Lietuvoje situacija yra bene geriausia palyginus su kitomis užsienio šalimis.

Nagrinėdama Alytaus banditų tarpusavio konfliktą vietinė policija labai operatyviai dirbo, todėl neužilgo pavyko nustatyti asmenis, kurie įvykdė minėtą išpuolį. Tyrimą atlieka labai kvalifikuoti prokurorai, todėl manau, kad ši byla netrukus pasieks teismą.

REKLAMA

Pabaigai – ką švenčių išvakarėse palinkėtumėte Lietuvos žmonėms?

Norėčiau nuoširdžiai palinkėti, kad ateinančiais metais nusikaltimų būtų gerokai mažiau, kad policija juos greičiau atskleistų. Bene labiausiai norėtųsi, kad Lieuvos žmonėms sustiprėtų saugumo jausmas, atrodo, kad mes tą kaskart ir stengiamės suteikti...

Dėkojame už pokalbį.

---

TIK FAKTAI


  • Beveik visas nuo 2005 metų balandžio Kriminalinės policijos biurui vadovaujančio A. Matonio gyvenimas susijęs su policija.

  • Iš Druskininkų kilęs vyriškis šiame mieste ir pradėjo tarnybą policijoje – daugiau kaip prieš 15 metų jis įsidarbino kriminalinės policijos jaunesniuoju inspektoriumi.

  • 1999 metais jau tapęs Druskininkų policijos komisariato organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos vyr. inspektoriumi, A. Matonis buvo pakviestas dirbti į Policijos departamentą komisaru inspektoriumi.

  • Vienas pirmųjų A. Matonio vadovaujamai grupei tekusių darbų buvo mažeikiškių Gedimino Kiesaus, jo sūnaus ir vairuotojo pagrobimo ir nužudymo tyrimas.

  • Pareigūnai ne tiktai atskleidė šį nusikaltimą, bet ir demaskavo Panevėžio „tulpinių“ gaują.

  • Po šios gaujos sutriuškinimo A. Matoniui kartu su Generalinės prokuratūros pareigūnais pavyko ištirti ir Klaipėdos nusikalstamo pasaulio lyderio S. Gaidjurgio bei jo gaujos nusikaltimus.

  • Prieš keletą metų tirdamas Kaune įvykdytus sunkius nusikaltimus A. Matonis ne kartą sulaukė grasinimų, buvo bandoma su juo fiziškai susidoroti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų