REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš gresiantį atlyginimų mažėjimą protestuojančių pedagogų tūkstančius parašų surinkusi profesinė sąjunga rytoj švietimo ir mokslo ministrui kartu su jais įteiks ir naujametę dovanėlę – ausų krapštukus ir akinius.

REKLAMA
REKLAMA

Protestuos prieš „žirkles“

Šitaip mokytojai tikisi priversti ministrą juos išgirsti ir pamatyti.

Teatralizuota protesto akcija – atsakas į ministro patvirtintą naują pedagogų darbo mokėjimo tvarką. Nuo kitų metų pradžios mokytojams įvedamos tarnybinių atlyginimų koeficientų minimalios ir maksimalios ribos.

REKLAMA

Be to, 2010-ųjų biudžeto įstatyme numatyta, kad savivaldybės nebeturės teisės savo nuožiūra paskirstyti nepanaudotų mokinio krepšelio lėšų. Tvarkyti savo finansus bus patikėta pačioms mokykloms.

Profesinė sąjunga neabejoja, kad įsigaliojus naujai tvarkai mokytojų materialinė gerovė taps priklausoma nuo koeficientų dydžius nustatančių mokyklų direktorių.

Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos susivienijimas koeficientų ribas įvardija kaip paslėptą mokytojų atlyginimų mažinimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir profesinė sąjunga, ir mokytojai nesame prieš „žirkles“. Bet sunkmečiu mokyklų vadovai pasinaudos esama situacija ir mokytojams nustatys minimalius koeficientus. Vadinasi, atlyginimai mažės, todėl ministerijos teiginiai, kad mokytojams darbo užmokestis nemažinamas, tėra propaganda ir tam tikra apgavystė. Tas mokytojus labiausiai pykdo“, – „Sekundei“ teigė Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos susivienijimo atstovas ryšiams su visuomene Romas Turonis.

Baiminasi mažėjimo

Kad mokytojams bus taikomi aukščiausi koeficientai, pasak R.Turonio, abejoti verčia turima patirtis. Jo teigimu, iš apklaustų 1400 šalies mokyklų tik šešios iki šiol mokytojams atlyginimus skaičiavo pagal aukščiausius koeficientus. Nuo sausio minimali riba dar sumažės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pabrėžia, kad nustatydami pedagogų atlyginimų koeficientus mokyklų vadovai negali priimti vienašališkų sprendimų, mokytojai abejoja, ar jų balsą darbdaviai išgirs.

R.Turonio nuomone, sutikti su mažesniu atlyginimu pedagogus gali priversti baimė prarasti darbą ar tiesiog direktorių apsukrumas.

„Yra buvę, kai per pamoką į klasę įlėkusi direktorė pakišo mokytojai skubiai pasirašyti dokumentą. Ji po laiko pamatė, kad sutiko su mažesniu atlyginimu“, – pasakojo atstovas ryšiams su visuomene.

REKLAMA

Profesinė sąjunga teigia surinkusi apie 5–6 tūkst. su atlyginimų koeficientų ribomis nesutinkančių pedagogų parašų, juos jau rytoj žada perduoti ŠMM ministrui Gintarui Steponavičiui.

Ministerija plaunasi rankas

ŠMM aiškina, kad laikai, kai mokykloms nurodymai būdavo nuleidžiami „iš aukščiau“, jau praeitis.

„Vyriausybė laikosi pozicijos, kad mokykloms būtų suteikta kuo daugiau savarankiškumo ir socialinis dialogas turi vykti ne tik ministerijų koridoriuose, bet ir pačiose švietimo įstaigose“, – teigė švietimo viceministras Vaidas Bacys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų