REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad prekiautojai eglutėmis turi nepamiršti, kad šiemet prekyba apmokestinama ne tik gyventojų pajamų mokesčiu, bet ir privalomojo sveikatos draudimo įmokomis.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo metų pradžios pasikeitus teisės aktams, šiemet visi ūkininkai ir jų partneriai, nuo pajamų, gautų už eglučių pardavimą, moka tokius pat mokesčius kaip ir už individualios veiklos pajamas realizuojant kitą žemės ūkio paskirties žemėje išaugintą produkciją: taikant 5 proc. dydžio pajamų mokesčio tarifą bei 3 proc. privalomojo sveiktos draudimo įmokų tarifą. Nuo 2010 m. šioms pajamoms bus taikomas 10 proc. pajamų mokesčio tarifas.

REKLAMA

Kitų gyventojų, kurie savo turimoje (nuomojamoje, naudojamoje pagal panaudos sutartį ar kitaip suteiktoje) žemėje vykdo kalėdinių eglučių auginimo bei pardavimo individualią veiklą, pajamos apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą bei 9 proc. privalomojo sveikatos draudimo įmokų tarifą.

Jeigu gyventojai (įskaitant ūkininkus ir jų partnerius) kalėdines eglutes perka iš augintojų ir jas parduoda, tokiai veiklai gyventojas gali įsigyti prekybos verslo liudijimą, sumokėdamas už prekybos laikotarpį fiksuoto dydžio pajamų mokestį, bei fiksuoto dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokas (72 litai/mėn.).

REKLAMA
REKLAMA

Tais atvejais, kai gyventojai parduoda šalia namų užaugintas eglutes arba jų šakas, laikoma, kad gyventojai gavo atsitiktinių turto pardavimo pajamų, kurios apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą ir 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo įmokas nuo sumos viršijančios 8 tūkst. litų.

Visas šias pajamas, gautas už kalėdinių eglučių pardavimą, gyventojai turi apskaičiuoti ir sumokėti (išskyrus gyventojus, kurie įsigyja prekybos verslo liudijimus), pateikdami metinę pajamų deklaraciją, iki kitų mokestinių metų gegužės l dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų