REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per Kalėdas - dokumentinis filmas apie Kalėdų senelį

Kalėdų senelis – vienas populiariausių personažų žmonijos istorijoje, nepaprastas herojus, dalinantis dovanas ir aplankantis mus kartą per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Kas jis toks iš tiesų, iš kur jis atsirado ir ar vienodas jis visame pasaulyje bus galima sužinoti dokumentiniame filme „Legendos apie Kalėdų senelį“ gruodžio 25 d. 20 val. per „Viasat History“.

REKLAMA

Dokumentinis filmas, kuriame tekstą skaito vienas garsiausių ir mėgiamiausių aktorių, sukūrusių Kalėdų Senelio vaidmenį - Richardas Attenborough, kviečia į nepaprastą kelionę. Ji tęsiasi per keletą žemynų, kuriuose persipina daugybė religijų, kultūrų ir papročių. Tai magiška kelionė, kuri atskleidžia, kaip krikščionių šventasis virto mėgstamiausiu vaikų personažu, kaip per šimtmečius keitėsi pasakojimai apie šventą Nikolą ir kaip jie virto nuostabia istorija apie geraširdį, raudonu paltu vilkintį Kalėdų senelį.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelyje Europos šalių ir Jungtinėse Amerikos Valstijose Kūčių vakarą, gruodžio 24-ąją, jis įsliuogia pro kaminą. Rusijoje jis vadinamas Seniu Šalčiu ir vaikus lanko Naujųjų metų naktį, gruodžio 31-ąją, o Vokietijoje, Olandijoje, Vengrijoje ir Rumunijoje jo jau laukia gruodžio 5 d. Švento Nikolo puotos išvakarėse.

Kalėdų Senelio paieškos prasideda trečiame amžiuje, Šiaurės vakarų Turkijoje – vietovėje, kurioje, kaip teigiama, gimė šventasis Nikolas, dar vadinamas Nikolu iš Miros ir Nikolu Stebukladariu. Šventasis vaikų ir jūreivių globėjas garsėjo savo nepaprastomis gydymo galiomis, dosnumu ir tuo, kad slapta dovanodavo neturtingiesiems dovanas. Kai XI amžiuje Turkiją užvaldė musulmonai, italų jūreiviai šventojo palaikus išgabeno į Bario miestelį. Šio Pietų Italijos miestelio bažnyčioje iki šiol yra šventojo Nikolo kapas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiūrovai aplankys daugybę šalių, pamatys, kaip Kalėdos švenčiamos Ispanijoje ir Italijoje, kur dovanas dalina visai ne Kalėdų senelis, sužinos, kokias tradicijas krikščionys perėmė iš pagoniškų religijų ir kuo Kalėdų senelis panašus į Šiaurės dievą Odiną. Pasirodo, grėsmingasis vikingų dievas Odinas taip pat turėjo ilgą baltą barzdą, gyveno tolimoje šalyje ir kiekvieną gruodį ant savo skraidančio arklio atvykdavo apdovanoti gerų vaikų ir nubausti blogų.

Persikėlę per Atlantą, atrasime, kad XVII amžiaus pradžioje Kalėdų senelio tradiciją į koloniją, anuomet vadintą Naujuoju Amsterdamu (šiandien tai Niujorkas), atvežė olandų jūreiviai. XIX amžiaus pradžioje Kalėdų senelio personažas buvo atrastas iš naujo. 1822 m. eilėraštyje „Naktis prieš Kalėdas“ jį aprašė Clementas Moore’as – taip  Kalėdų Senelis iš magiškos ir paslaptingos figūros virto personažu, kurį šiandien pažįsta kiekvienas. Tai – linksmas seneliukas, ateinantis ne teisti ar bausti, o dalinti dovanų.  

REKLAMA

Dokumentinio filmo „Legendos apie Kalėdų senelį“ premjera - jau gruodžio 25 d. 20 val. per kanalą „Viasat History“.

Ar žinote, kad…

Tradicija gausiai valgyti ir gerti per Kalėdas glūdi pagoniškoje šventėje Saturnalijoje.  Romos Imperijoje ji vykdavo gruodį ir buvo skirta derlingumo dievui Saturnui pagerbti.

Romos filosofas ir istorikas Seneca taip apibūdino Saturnaliją: „Tai gruodis, o visas miestas permirkęs prakaitu! Šventimas valstybės sąskaita neribojamas… Ar mums nusimesti togas… ir rengti prašmatnias vakarienes kaip kad visa minia, siekianti malonumų? Kai visi girti iki žemės graibymo, išlikti blaiviam reikia daugiau valios stiprybės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų