REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Vytenis Povilas Andriukaitis ir Algirdas Sysas mano, kad neseniai priimtą Mokslo ir studijų įstatymą gali tekti kurti iš naujo, kadangi kai kurie jo straipsniai buvo pripažinti prieštaraujantys Lietuvos Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratai sieks, kad pavasarį įsigaliojusi įstatymo redakcija nustotų galioti, todėl siūlys Seimui nutarimu kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl viso įstatymo konstitucingumo. Seimui priėmus tokį nutarimą, įstatymo galiojimas būtų sustabdytas.

REKLAMA

Seimo nario V. P. Andriukaičio teigimu, KT savo doktrinoje labai tiksliai išdėstė aukštosios mokyklos autonomiją, kas yra gerai besimokantis studentas ir kaip valstybė turi garantuoti jiems mokslą.

"Kreipsimės į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ji pareikalautų iš Vyriausybės, švietimo ir mokslo ministro, kad jie kuo greičiau pateiktų, kaip taisys trūkumus", - pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo V. P. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Politikas akcentavo, kad KT sprendimai turi privalomąją konstitucinę galią "visoms valdžios institucijoms, visiems teismas, visoms įmonėms, įstaigoms, organizacijoms, pareigūnams ir piliečiams". Vis dėlto socialdemokratai baiminasi, jog valdantieji apsiribos darbo grupės sudarymu, kuri problemos sprendimą gali vilkinti dvejus ar trejus metus.

"KT nutarimai ir sprendimai aiškiai sako, kad negalioja joks teisės aktas arba jo dalis, kuri prieštarauja Konstitucijai ir KT doktrinai. Daugelis priimto Mokslo ir studijų įstatymo straipsnių turėtų būti sustabdyti, panaikinti arba pakeisti, taip pat turi būti sustabdyti Vyriausybės nutarimai, taip pat Švietimo ir mokslo ministerijos įsakymai ir kiti teisės aktai. Turi būti sudaryta darbo grupė, kuri rengtų naujas pataisas, kuriomis būtų panaikinami teisiniai mechanizmai, prieštaraujantys Konstitucijai, antra, sudaroma darbo grupė naujoms pataisoms suformuoti ir skubiai teikiama Seimui tų įstatymų pataisos, kad Seimas galėtų ištaisyti savo priimtą sprendimą", - tvirtino politikas.

Seimo LSDP frakcijos nario A. Syso nuomone, KT išaiškinimas yra geras pavyzdys visoms politinėms jėgoms, kad nereikia nuleisti rankas prieš valdančiosios daugumos daromas akivaizdžias klaidas, kai nenorima išgirsti konstruktyvios kritikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų