REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prašau nepasirašyti Pelno mokesčio įstatymo, priimto Seime 2009 12 09 d., dėl tokių priežaščių:

REKLAMA
REKLAMA

Pirma, šis įstatymas leidžia piknaudžiauti gauto pelno nurašinėjimais ir taip mažinti biudžeto pajamas  šimtais milijonų litų (Lietuvos ūkis  2006 m. gavo 33,5, 2007 m. – 43,1, 2008 m. – 40,7 mlrd. litų bendro pelno. Milžiniškos sumos buvo nurašytos ir apmokestinamo pelno liko 2006 m. 1,9, 2007 m. – 2,5, 2008 m. – 1,6 mlrd. litų ir į biudžetą buvo pervesta  2006 m. – 5,6 proc., 2007 m. – 5,7 proc., 2008 m. – 3,9 proc. bendro pelno, kai peno mokestis buvo 15 proc.).

REKLAMA

Antra, pelno mokestis daugelyje ES šalių yra kelis kartus didesnis, nei penkiolika procentų. Daug kur jo tarifas progresinis. JAV dešimties pakopų su maksimumu penkiasdešimčia procentų didžiausiems pelnams (federalinis plius valstijos mokesčiai). Seime Glaveckas sūlė balsuoti už, sakydamas, kad pelno mokesčio dydis svarbiausias faktorius pritraukiant investicijas, nors tai netiesa. Prašau Prezidentę įvertinti, ar netikslinga mažinti biudžeto deficitą, paliekant  šių metų dvidešimties procentų pelno mokestį didžiausiems pelnams.

REKLAMA
REKLAMA

Trečia, Nacionaliniame susitarime sūloma padidinti PVM tarifą dviem procentiniais punktais ir svarstyti galimybę mažinti pelno mokesčio tarifą iki penkiolikos procentų. Kadangi PVM nedidinamas, tai ar tai nėra pagrindas palikti pelno mokesčio tarifą stambiems pelnams dabar galiojantį dvidešimt procentų ir taip sumažinti biudžeto deficitą.

Ketvirta, palikus pelno mokestį dvidešimt procentų stambiems pelnams ir vienareikšmiškiau nusakius, kada bendras pelnas gali būti nurašomas, biudžetas pasipildytų suma, kuria nemažinant atlyginimų, pasipyldytų Sodros biudžetas ir rastųsi galimybė mažiau mažinti pensijas. Tai labai svarbu, nes Lietuvoje  kas penktas asmuo gyvena skurde ir Seimo primti įstatymai mažinti atlyginimus ir pensijas didins mirtingumą, skurdinimą ir jo sąlygotus nusikaltimus.

Antanas Baskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų