REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjero Andriaus Kubiliaus pažadėliai, kad kitąmet naujų mokesčių neatsiras, tik panašūs į tiesą. Žodžių “naujas mokestis” iš tiesų nebus. Kad žmonės neerzeliuotų, išrastas mokesčio pakaitalas - naujos išlaidos.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio 1-ąją įsigalioja “kiauro stogo” mokestis. Prievarta bus reikalaujama aukoti netikėtiems prakiurusių stogų remontams.

REKLAMA

Ims iš visų

Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorė Edita Meškauskienė net nusistebėjo, kad žmonės tokį dalyką vadina mokesčiu.

“Čia faktiškai yra ne mokestis. Čia išlaidos namo palaikymui. Jį moka jau Kėdainiai, Panevėžys. Yra ir Vilniuje kelios bendrijos. Visai kitas dalykas yra, kai gyventojas kaups stogo tvarkymui po truputį, po kelis centus kas mėnesį - lašas po lašo ir akmenį pratašo”, - paaiškino specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

E.Meškauskienė garantavo, kad sąskaita, į kurią per mėnesį keliaus maždaug 5-7 centai už kvadratinį metrą būsto, “bus visiškai saugi”.

“Žmonės yra įpratę, kad viskas yra padėta ant lėkštelės. Bet nemokamų pietų nebūna”, - nukirto valdininkė.

Kas sugalvojo visuomenės ilgai lauktas išlaidas namo palaikymui?

“Sakykime, politikai”, - paslaptingai atsivėrė E.Meškauskienė.

Mokės už mokėjimą

Būsto skyriaus vedėja Elvyra Radavičienė leido suprasti, kad žmonės nežino, kada jiems remontuoti namą. Todėl ir norima, kad jie mokėtų priverstinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Tą mokestėlį pagal Civilinį kodeksą privalo rinkti visi gyventojai namo priežiūrai arba atnaujinimui. Kai jau prakiūra stogas, gali tekti sumokėti 500 ar 1000 per mėnesį. Tai iš kur žmogus paims? Todėl ir reikalinga vieną kartą, kad visuose namuose būtų nustatytas tas mokestis”, - naudą aiškino E.Radavičienė.

Anot jos, mokesčius mokės gyventojai, bet ne jie patys spręs, kada tvarkyti stogą.

“Sprendimą, be abejo, priima administratorius. Bet, be abejo, bus žmogus, paskirtas prižiūrėti sąskaitą”, - tikino ji.

REKLAMA

Vis dėlto E.Radavičienė pripažino, jog gyventojai už sąskaitos priežiūrą taip pat turės mokėti tam, kas ją prižiūrės.

“Taip, jie gaus, kaip už administravimą, kaip už tą veiklą, kuri jiems ir priklauso. Gyventojai moka administravimo mokestį. Ką reiškia - gaus atlyginimą už tai, kad tvarkys sąskaitą? Sąskaitos priežiūra įeina į bendrą administravimą. Negi nesuprantat?” - maloniai ir kantriai aiškino vedėja.

Ieško kvailių


Aplinkos ministerijos viceministras Ramūnas Kalvaitis, prižiūrintis šią sritį, asmeninės atsakomybės prisiimti taip pat nenorėjo.

REKLAMA

“Kuria prasme, kieno tai idėja? Čia buvo ilgos diskusijos, bendru susitarimu buvo nuspręsta. Čia nėra vieno žmogaus sugalvota”, - teisinosi jis.

Viceministras irgi negalėjo paaiškinti, kodėl suteikta proga kažkam pasipelnyti iš mokesčio priežiūros.

“Jeigu mūsų specialistai apskaičiavo, tai neturėtų būti kažkas negerai. Juk mūsų specialistai skaičiavo, dirbo kelis mėnesius. Viskas apskaičiuota, pasverta. Čia tik siekiama naudos gyventojams”, - kartojosi jis.

VŽ Trigrašis

Naudos gyventojams ministerijų specialistai ieško jau ne pirmą kartą. Šių metų pradžioje įsiteisėjo Statybos įstatymo pataisos. Remiantis jomis visi valstybės ir savivaldybių pastatai, verslo objektų pastatai (didesni nei 1000 kv. m. ploto) - ligoninės, mokyklos, viešbučiai parduotuvės ir t. t. - privalėjo įsigyti pastatų energinio naudingumo sertifikatą, kainuojantį nuo keleto šimtų litų iki keleto tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Vakaro žinioms” atskleidus šį reketo metodą (2009 01 09), teisingumo ministras Remigijus Šimašius skubiai atšaukė rekomendacijas žmonėms primygtinai brukti sertifikatus.

Renkant papildomus mokesčius daug netvarkos

Remigijus ŠIMAŠIUS - Teisingumo ministras:

Suprantu žmonių nuogąstavimus, jie yra iš dalies teisūs. Jei bendrija kaupia mokestį, natūralu, kad mokėjimai, mokami bendrijos pirmininkui ar finansininkui, ir yra tos papildomos sąnaudos, kurios skiriamos mokesčiui administruoti.

Anksčiau buvo atsiradęs ir Europos Sąjungos privalomas šilumos varžos matavimo reikalavimas - jis labai apkrauna žmones, buvo tikrai nepagrįstas, ir jo neturėjo būti. Šiuo atveju yra problema, kad žmogus ne visada net sau asmeniškai atideda pinigų, ne visada lengvai priima sprendimus. O daugiabutyje spręsti bendras problemas yra sunku.

REKLAMA

Bet apskritai su papildomais mokesčiais yra labai daug netvarkos, taip pat ir su atliekamais darbais, kurie kartais įvyksta, kartais neįvyksta. Matau, kad yra problemų, bet esu linkęs manyti, kad Aplinkos ministerija nori jas spręsti, o ne gilinti. Turbūt daugeliui daugiabučių gyventojų tenka mokėti mokesčius, taip pat ir man pačiam yra tekę mokėti už dalykus, kurie kartais neaišku iš kur atsiranda. Iki tvarkos tikrai dar toli.

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų