REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geriausi Lietuvos sportininkai ir treneriai yra sunerimę dėl numatyto kitų metų šalies sporto finansavimo ir dabartinę situaciją vadina tiesiog sporto žlugdymu.

REKLAMA
REKLAMA

Olimpinių žaidynių medalininkai tvirtina, kad ateinančiais metais lėšų neužteks ne tik olimpinės pamainos ugdymui, bet ir pagrindinei olimpinei rinktinei, kuri rengiasi olimpinėms žaidynėms pagal programą „Londonas 2012“.

REKLAMA

„2010 metų Lietuvos biudžetas, suformuotas ir patvirtintas Seimo, bet dar nepasirašytas Prezidentės Dalios Grybauskaitės, yra mažinamas visoms sritims. Tikėjomės, kad sportui skirtos lėšos, lyginant su kitomis sritimis, bus mažinamos proporcingai. Deja...“, – teigiama pranešime spaudai.

Po juo pasirašė olimpinių žaidynių medalininkai Daina Gudzinevičiūtė, Virgilijus Alekna, Andrejus Zadneprovskis ir Edvinas Krungolcas bei treneriai Algimantas Juozaitis, Jurijus Moskvičiovas ir Kastytis Pavilonis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų pasirengimas vykdomas per Lietuvos olimpinį sporto centrą (LOSC). 2009 metų pradžioje LOSC buvo numatyta skirti 20 mln. litų. Gegužę sumažinus biudžetą, gauta 15 mln. litų. Kitų metų LOSC biudžeto projekte – 7 mln. litų.

Atskaičius visas privalomas išlaidas, mokomajam sportiniam darbui, sportininkų stipendijoms, moksliniam ir medicininiam aptarnavimui lieka 716 tūkst. litų (beveik 8 kartus mažiau nei 2009 metais).

Turint tokias lėšas, sportininkams bus sudėtinga, tiksliau beveik neįmanoma, išlaikyti gerą sportinę formą, konkuruoti su kitų valstybių sportininkais, – teigiama pranešime spaudai. – Nematydamas perspektyvos, iš sporto pasitrauks gabus jaunimas, prarasime kvalifikuotus sporto specialistus. Lietuvos sportas bus nublokštas keliolika metų atgal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be treniruočių stovyklų ir kontrolinių varžybų sunkiai įsivaizduoju gerą pasirodymą pasaulio ar Europos čempionatuose. Lėšos tikrai nėra paskutinėje vietoje. Mano ir kitų aukšto lygio sportininkų rezultatai kitais metais gali kristi žemyn“, – pažymėjo Pekino olimpinių žaidynių šiuolaikinės penkiakovės vicečempionas Edvinas Krungolcas.

„Stipendijos, kurios šiemet turėjo padidėti, sumažėjo. Olimpinės rinktinės nario stipendija šiuo metu praktiškai prilygsta bedarbio pašalpai, tačiau dėl to nereiškiam pretenzijų. Svarbiausia, kad turėtumėme sąlygas treniruotis, – teigė Sidnėjaus olimpinių žaidynių čempionė šaulė Daina Gudzinevičiūtė.

REKLAMA

– Jei Londone nebus medalių, politikai, kurie nuolat pažymi, jog sportininkai yra geriausi šalies ambasadoriai, kaltins Kūno kultūros ir sporto departamentą, Lietuvos tautinį olimpinį komitetą ir kitas sporto organizacijas, ir nė vienas neprisipažins, kad prisidėjo prie sporto sužlugdymo“.

„Siekiame, kad Seimas, Prezidentūra ir Vyriausybė atsigręžtų į sportininkus, kurie garsina Lietuvos vardą labiau nei visas diplomatinis korpusas“, – sakė Lietuvos sportinio ėjimo federacijos prezidentas, šalies olimpinės ėjikų rinktinės treneris Kastytis Pavilonis. Anot jo, artimiausiu metu ketinama įkurti šalies trenerių asociaciją, kuri kovotų už sportininkų ir savo teises.

REKLAMA

K. Pavilonis pažymėjo, kad 716 tūkst. litų, kurie numatyti mokomajam sportiniam darbui, sportininkų stipendijoms, moksliniam ir medicininiam aptarnavimui 2010 metais, įgyvendinant programą „Londonas 2012“, pakanka praktiškai tik keliems aukščiausio lygio sportininkams. Anot K. Pavilonio, geriausi šalies sportininkai turi turėti geriausias sąlygas.

D. Gudzinevičiūtė teigė, kad minimaliausia suma, kurios jai reikia sezono treniruotėms ir varžyboms – 70 tūkst. litų.

„Gyvenu iš to, ką uždirbu sporte. Blogiausia, kad mums neleidžiama dirbti. Esame sužlugdyti“, – pabrėžė D. Gudzinevičiūtė. Ji svarstė, kad jai galbūt būtų geriau gauti rentą ir nieko neveikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų