REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dviejų penktokų grumtynės, per kurias vienam jų buvo sutrenktos smegenys, mokyklos biudžetą gali patuštinti tūkstantinėmis sumomis.

REKLAMA
REKLAMA

Anykščių rajono pedagogai susidūrė su dideliais nemalonumais. Kurklių pagrindinė mokykla verčiama atsakyti už dviejų berniukų muštynes, po kurių vienas jų atsidūrė ligoninėje. Ugdymo įstaigos direktorė Jūratė Kašinskienė nerimauja, kad teismui išnagrinėjus bylą bus sukurtas precedentas, leisiantis bet kurią šalies mokyklą apkaltinti dėl joje vykstančių moksleivių peštynių. "Vaikai pešasi daugelyje mokyklų. Kas bus, jei visų peštynių pasekmes turės apmokėti mokyklos?" - klausė ji.

REKLAMA

Bėgo skirti peštukų

Muštynės Kurklių mokykloje kilo, kai po trijų pamokų mokytojui išvykus darbo reikalais ir mažoje mokykloje neatsiradus kam jo pakeisti, penktokams buvo pasiūlyta pažaisti kamuoliu ugdymo įstaigos stadione. Kadangi pamoka neįvyko, vaikai būtų galėję eiti namo, tačiau po valandos jiems turėjo būti patiekti pietūs, tad vaikai liko mokyklos teritorijoje.

"Vedžiau pamoką, kai pro langą pamačiau porą besistumdančių berniukų, vėliau vienas jų ėmė spardytis. Puikiai žinodama nesutramdomą to mokinio būdą, puoliau skirti peštukų", - prisiminė J.Kašinskienė. Direktorė tikino, kad jai atbėgus vienas berniukas jau gulėjo ant žemės, atrodė netekęs sąmonės. Subėgus daugiau mokyklos darbuotojų, vienuolikmetis atsimerkė, jam buvo padėta atsikelti, iškviesti medikai ir berniuko mama. Vėliau primuštasis išvežtas į ligoninę, jam diagnozuotas smegenų sutrenkimas. Savaitės gydymas įvertintas 1710 litų. Šią sumą Anykščių apylinkės prokuratūra ligonių kasų naudai siekia išieškoti iš kaltųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Neužtikrino saugumo

Viešąjį interesą byloje ginanti Anykščių apylinkės prokuratūros prokurorė Rita Čepienė LŽ pasakojo, kad byla jau pasiekė teismą. Prokurorės teigimu, teismui nurodyti du įvykio kaltininkai - draugą sumušusio berniuko tėvai ir mokykla. Ši kaltinama neužtikrinusi mokinių saugumo per pamokas. Išsamiau komentuoti ikiteisminio tyrimo medžiagą R.Čepienė atsisakė.

Mokyklos siaubas

"Teisme, ko gero, būčiau geriau jautusis, jei pati tą vaiką būčiau sumušusi. Bent žinočiau, kuo mane kaltina", - nuoskaudos neslėpė mokyklos direktorė J.Kašinskienė. Anot jos, šiuo metu šeštoje klasėje besimokančio mušeikos elgesys senokai nepriimtinas visai mokyklai, dėl to ją jau paliko ne vienas mokinys. Direktorė tikino, kad nesuvaldomą sūnų jo motina kategoriškai gina, o dėl incidento kaltina visą mokyklos bendruomenę. "Sumuštojo vaiko mama pretenzijų neturi, o sumušusiojo tėvai tikina, kad jų vaikas pats yra auka. Tad lieka kalta mokykla, esą sudaranti sąlygas muštynėms", - guodėsi J.Kašinskienė. Anot jos, berniuko, kuris kaltinamas sumušęs klasės draugą, neįgali motina ir šiuo metu kalėjime bausmę atliekantis tėvas kaip socialiai remtini asmenys gavo valstybės apmokamą advokatą. Mokykla gynėjo pasisamdyti neišgali, tad jos atstovai baiminasi, kad jai teks sumokėti už berniuko gydymą ir drauge apmokėti teismo išlaidas.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai vakar LŽ tikino nežinantys atvejų, kai kuriai nors krašto mokyklai teko atsakyti už moksleivių muštynes, per kurias nukentėjo vienas ar daugiau vaikų.

Daiva BARONIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų