REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biokuro gamybai Europos Sąjunga (ES) skiria vis daugiau dėmesio ir paramos lėšomis skatina įveisti trumpos rotacijos plantacinius želdinius – gluosnius, karklus, drebules ar baltalksnius.

REKLAMA
REKLAMA

Norint gauti paramą minėtai veiklai, paraiškas galima teikti iki metų pabaigos. Parama trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimui ir auginimui yra teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ trečiąją veiklos sritį.

REKLAMA

Plantaciniams želdiniams priskiriami augalai, kurių laikas tarp 2 kirtimų yra ne ilgesnis nei 5 metai, todėl jų auginimas greitai atsiperka.



Pakoreguotos taisyklės

Siekiant, kad parama galėtų pasinaudoti daugiau asmenų, pakoreguotos minėtos veiklos srities įgyvendinimo taisyklės.

Vienas iš pakitimų susijęs su žemės nuosavybės teise. Nuo šiol trumpos rotacijos želdinius leidžiama veisti ne tik nuosavoje žemėje, bet ir nuomojamoje iš privačių asmenų ar valdomos panaudos ir kitais pagrindais žemėse.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkio naudmenų nuoma ar panauda privalo būti ne trumpesnė kaip 10 metų nuo sutarties pasirašymo dienos. Be to, nuomos, panaudos ar kitais pagrindais naudojamų žemės ūkio naudmenų sutartys turi būti įregistruotos Registrų centre. Tokiose sutartyse taip pat turi būti numatyta trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimo galimybė.



Dokumentų pateikimo naujovės

Dar viena įgyvendinimo taisyklių naujovė susijusi su pateikiamais dokumentais. Nuo šiol pareiškėjams, ketinantiems projektus ar jų dalį įgyvendinti skolintomis lėšomis, paskolos sutartis nebūtina pateikti su paraiška, jas galima pristatyti kartu su pirmuoju mokėjimo prašymu. Tuo tarpu su paraiška užtenka pristatyti paskolos suteikimo galimybę patvirtinančius dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu projektus yra numatoma įgyvendinti nuosavomis lėšomis, tuomet iki pirmojo mokėjimo prašymo reikia pateikti raštišką nuosavų lėšų naudojimo patvirtinimą.

Paraiškas į Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritorinius skyrius pagal numatomą projekto įgyvendinimo vietą gali teikti fiziniai ir juridiniai asmenys iki šių metų pabaigos.

Kartu su paraiška reikia pateikti numatomų įgyvendinti projektų aprašus ir įgaliotų institucijų patvirtintus plantacinių želdinių įveisimo energetiniais tikslais projektus. Juose turi būti užtikrinama, kad nebus daroma žala drenažo sistemoms. Projektų aprašuose turi būti numatytos ir pagrįstos investicijos, jų tikslai, galimi finansavimo būdai, projekto įgyvendinimo terminai.



Finansuoja iki 60 proc.

REKLAMA

Trumpos rotacijos plantaciniai želdiniai turi būti įveisiami ne mažesniame kaip 1 hektaro žemės ūkio naudmenų plote ir kertami ne rečiau kaip kas 5 metus.

Už vieną hektarą plantaciniais želdiniais apsodintų žemės ūkio naudmenų pareiškėjai gali gauti iki 5179 litų siekiančią išmoką. Bendra vienam projektui skiriamos paramos suma negali viršyti 690 560 litų.

Norėdami veisti trumpos rotacijos želdinius, paramos gavėjai turi investuoti ir nuosavų lėšų. Daugiausiai KPP lėšomis – iki 60 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų – finansuojama dar 40-mečio nesulaukusiems jauniesiems ūkininkams, kurie dirba mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse. Iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų finansuojama likusiems jauniesiems ūkininkams ar kitiems asmenims, ūkininkaujantiesiems mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse. Visiems kitiems pareiškėjams gali būti kompensuojama – iki 40 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Paramos lėšomis remiamas želdinimo projekto parengimas, dirvos paruošimas, sodinukų įsigijimas ar sodinimas, bendrosios ir projekto viešinimo išlaidos. Parama neteikiama plantaciniams želdiniams veisti teritorijose, priklausančiose „NATURA 2000“ tinklui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų