REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas siūlo Vilniaus dailės akademiją (VDA) pervadinti Dvimiesčio akademijos vardu.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno meras kreipėsi į Vyriausybę, Švietimo ir mokslo ministeriją ir Vilniaus savivaldybę, siūlydamas keisti aukštosios mokyklos pavadinimą, pripažįstant, kad Dvimiesčio dailės akademija turi Vilniaus ir Kauno fakultetus.

REKLAMA

"Siekiame sudaryti vienodas sąlygas Vilniuje ir Kaune dirbantiems ir studijuojantiems Vilniaus dailės akademijos bendruomenės nariams ir užtikrinti dvimiesčio idėjos įgyvendinimo tęstinumą. Dvimiesčio pavadinimas nediskriminuotų nė vieno miesto", - apie savo pasiūlymą sakė Kauno meras.

Pastarąjį dešimtmetį ne kartą būta mėginimų atkurti istorinę tiesą ir grąžinti Kauno miestui savarankišką aukštąją meno mokyklą. Šiandien, atrodytų, esama galimybių reorganizuoti gana chaotišką menų mokymo sistemą Kauno mieste, sujungti kelis paskirus edukacinius vienetus - Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakultetą ("Kauno dailės institutą"), Lietuvos muzikos akademijos Kauno fakultetą ir Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakultetą - į vieną gerai koordinuojamą sistemą ir įkurti Kauno menų akademiją.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad Menų akademijos Kaune įkūrimo idėją drauge su bendraminčiais aktyviai puoselėjo buvęs Kauno miesto meras bei vicemeras, Seimo narys Erikas Tamašauskas. Tuomet analizuota, kaip panašios akademijos veikia užsienyje, bandyta kurti tokios akademijos Kaune perspektyvinės veiklos modelį. Tačiau vėliau dėmesys Menų akademijos įkūrimo reikalams sumažėjo.

Dvimiesčio aukštosios mokyklos įkūrimas, neabejoja dabartinis Kauno meras A. Kupčinskas, sutaptų su Lietuvos Respublikos aukštojo mokslo reforma, kuri pagrįsta nedidelių edukacinių padalinių jungimo į stambesnius strategija. Tai, tikimasi, padėtų efektingiau plėtoti kultūrinius ryšius su kitomis ES valstybėmis. Reikšminga ir tai, jog Vilniaus - Kauno dvimiesčio sukūrimo strateginiame plane tokios akademijos steigimas yra numatytas. Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje Kauno menų akademijos steigimo idėja buvo sulaukusi vieningo palaikymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mums kelia nerimą tai, kad, skiriant dėmesį ir lėšas akademinei veiklai, įvairių projektų įgyvendinimui, investicijoms, materialinei bazei gerinti, Kauno dailės fakultetas dažnai lieka paskutinėse pozicijose", - savo nuogąstavimus išsakė A. Kupčinskas.

Kauno dailės fakultetas (KDF) yra Vilniaus dailės akademijos padalinys Kaune, teikiantis universitetinį išsilavinimą būsimiems dailininkams ir architektams. Tęsiantis prieškarinės Kauno meno mokyklos tradicijas, KDF yra pagrindinis Vidurio Lietuvos regiono dailės edukacijos centras, pritraukiantis studentų iš beveik 30 šalies rajonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų