REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš pareigų traukiasi VSD vadovas P.Malakauskas

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Povilas Malakauskas įteikė valstybės vadovei prašymą atleisti iš einamų pareigų. Dalia Grybauskaitė jau pasirašė dekretą, kuriuo Seimui bus siūloma pritarti P. Malakausko sprendimui.

REKLAMA
REKLAMA

Galutinai atleidimo procedūra bus baigta, kai Seimas šį klausimą įtrauks į darbotvarkę ir balsuos dėl pritarimo, o Prezidentė pasirašys dekretą dėl atleidimo.

REKLAMA

Netylant kalboms apie VSD reorganizavimą ir vadovų keitimą, daugėja ženklų, jog į institucijos kontrolę gali pretenduoti buvusių departamento pareigūnų grupuotė.

Gandai apie P. Malakausko ketinimus atsistatydinti iš VSD, kuri iki šiol neišbrenda iš skandalų, buvo kilę ir metų pradžioje.

NSGK vadovas nenustebo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Arvydas Anušauskas portalui „Balsas.lt“ patvirtino nesąs nustebęs, kad tai įvyko. „Mes su kolegomis Tėvynės Sąjungos savo poziciją išsakėme dar rugsėjo mėnesį. Mūsų nuomone, NSGK negaudavo iš VSD reikalingos informacijos, buvo formaliai atsirašinėjama. Tada atstatydinti nepavyko, nes mūsų nepalaikė politiniai partneriai“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Anušauskas pripažino, jog greitas paties generolo ir prezidentės apsisprendimas yra iš dalies susijęs su vykstančiu tyrimu dėl CŽV kalėjimų talibų teroristams galimo egzistavimo Lietuvoje. „Sakau, kad tik iš dalies. Vien su tyrimu to nesiečiau“, - svarstė jis.

Meluoti nebeišeina

A.Anušausko pirmtakas NSGK vadovo poste, Pilietinės demokratijos partijos (PDP) lyderis Algimantas Matulevičius portalui sakė, jog turbūt į krūvą susidėliojo daug priežasčių: „Siečiau galutinį sprendimą ne tik su tais kalėjimais, bet ir su tuo, kad Seimas pakeitė įstatymą bei numatė baudžiamąją atsakomybę už melagingus liudijimus parlamento komisijoms ir komitetams. Manau, kad logiškai seks ir grįžimas prie ligi šiol neišduotų Seimui 12-kos VSD pažymų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Matulevičius tvirtino manąs, jog generolas apsisprendė po „vidinio konflikto“. „Jis buvo visgi kitoks žmogus, nei jo pirmtakas Arvydas Pocius. Nepalyginamai pranašesnis bent jau intelektu. Jo padėtis buvo dvilypė – vieni reikalavo pažymų, kiti spaudė jų neduoti. Galiausiai, matyt, P. Malakauskas nusprendė tame nebedalyvauti. Smagu, kad ledai, kuriuos laužėme prieš kelis metus vykdydami savo tyrimą – pajudėjo. Tik gaila, kad vėlai“, – sakė "pilietininkas".

I. Degutienė: VSD vadovo atsistatydinimas galėtų tapti pirmuoju žingsniu esminėms permainoms šioje institucijoje

REKLAMA

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė mano, kad VSD generalinio direktoriaus P. Malakausko atsistatydinimas galėtų tapti pirmuoju realiu žingsniu pradedant esminę VSD reformą.

I. Degutienė išreiškė viltį, kad toks VSD vadovo sprendimas ir departamento reforma sumažins visuomenėje ir tarp politikų jau keletą metų neslopstančią įtampą dėl šios ypač svarbios valstybės institucijos veiklos.

Parlamento vadovė tikisi, kad VSD vadovo atsistatydinimas nesutrukdys vykstantiems labai svarbiems tyrimams Seime dėl galimo CŽV kalėjimų buvimo Lietuvoje ir viešai pasirodžiusios informacijos apie galimą žurnalistų pokalbių telefonu pasiklausymą.

REKLAMA

Seimo Pirmininkė I. Degutienė pažymėjo, kad klausimas dėl Seimo pritarimo P. Malakausko atleidimui iš Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pareigų bus įtrauktas į artimiausią plenarinio posėdžio darbotvarkę iškart, gavus Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytą atitinkamą dekretą. 

Prezidentė motyvų neatskleidžia

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri jau anksčiau teigė, kad P. Malakauskas dirba „taip, kaip ji ir tikėjosi", šiandien mažai ką detalizavo. „Kokie motyvai buvo pateikti – tai jo asmeninis reikalas. Jūs turite klausti jo asmeniškai, nes yra pateiktas asmeninis prašymas atleisti jį iš pareigų ir aš tą prašymą patenkinau“, – teigė D. Grybauskaitė.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų