REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunkmečio leteną savo kišenėse pajutę parlamentarai teigia nenuskursią, tačiau įtaria Vyriausybę nuėjus lengviausiu keliu.

REKLAMA
REKLAMA

Po Naujųjų metų dviem dešimtims pensijas gaunančių parlamentarų teks patirti tokią pat karčią dalią kaip ir 650 tūkst. paprastų krašto pensininkų. Praėjusią savaitę Seimo palaimintas įstatymas, sumažinęs pensijas ir kitas socialines išmokas, nurėš 70 ar net 80 proc. seimūnų pensijos. Tokias mažėjimo proporcijas lemia pastaruoju metu aktyviai deklaruojamas solidarumo principas - kuo didesnis darbo užmokestis, tuo mažesnė pensija. Seimo nariai, kaip ir visi pensininkai, turi teisę gauti visas socialinio draudimo išmokas, išskyrus valstybines pensijas bei rentas.

REKLAMA

Kritikuoja sprendimą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Vida Marija Čigriejienė, vienintelė atvirai išdrįsusi nepritarti valdančiųjų parengtam pensijų mažinimo planui, LŽ sakė, kad jos pensija po Naujųjų mažės maždaug 84 procentais. "Net negaliu pasakyti, kiek liks - gal 150, gal 200 litų", - abejojo vyriausia pagal amžių parlamentarė. V.M.Čigriejienė teigė balsavusi prieš, nes ne vienoje srityje įžvelgianti daug netvarkos, kai pinigai švaistomi į kairę ir į dešinę. "Galėjo pensijų nemažinti, blogai pasielgė", - mano konservatorė.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas TS-LKD frakcijos narys Arimantas Dumčius, nors ir balsavo už pensijų mažinimą, taip pat nėra patenkintas priimtais sprendimais. Kartu su socialdemokratais jis (ir dar septyni konservatoriai) pasirašė kreipimąsi į Konstitucinį Teismą, kuriame prašoma paaiškinti, kaip valdžia turi elgtis su pensijomis krizės sąlygomis. A.Dumčius LŽ sakė, kad jo pensija, kuri yra 2200 litų, kitąmet mažės maždaug 85 procentais. "Manau, kad liks apie du šimtus litų", - spėjo parlamentaras. Daugiau kaip tris dešimtmečius A.Dumčius dirbo širdies chirurgijos srityje, vadovavo klinikai. Seimo narys prisipažino, kad šeimos biudžetui atsilieps ne tik sumenksianti pensija, bet ir mažėsiančios parlamentinės išlaidos. "Iš viso prarasiu apie 3 tūkst. litų", - teigė A.Dumčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikai nepražus

Darbo partijos frakcijos narys Mečislovas Zasčiurinskas sakė nežinantis, kokio dydžio pensiją gauna. "Gal atrodys keista, bet dar nesikreipiau į "Sodrą", - prisipažino Seimo narys. Todėl būsimą sumažinimą pakomentavo taip: "Įstatymas priimtas ir jį reikia vykdyti."

"Tvarkos ir teisingumo" frakcijos atstovas Julius Veselka neslėpė puoselėjantis mintį ateityje dėl prarastos pensijos dalies kreiptis į teismą. "Tai tikrai svarbiau nei žemė ar kitas nekilnojamasis turtas, kurį grąžino. Juk čia gyvo žmogaus, dirbusio ir anuomet gavusio labai mažas algas, turtas, kauptas senatvei", - sakė J.Veselka. Parlamentaras gauna 1485 litų pensiją. Jo frakcijos kolega Rimantas Smetona mano, kad Seimo nariams, gaunantiems nemenkus atlyginimus, nederėtų dejuoti dėl mažinamų pensijų. "Pirmiausia reikia rūpintis kitais, o ne savimi", - teigė "tvarkietis".

REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dalia Teišerskytė, gaunanti 776 litų pensiją, prisipažino, kad kitąmet gyventi teks kukliau, kartu teigė dėl to per daug neišgyvenanti. "Galėdavau dažniau vaikus paremti, anūkams dovanėlę nupirkti, dabar tai darysiu rečiau", - LŽ sakė parlamentarė.

Ji teigė suprantanti, kad kitiems pragyventi kur kas sunkiau nei Seimo nariams. D.Teišerskytė įsitikinusi, kad Vyriausybė galėjo paieškoti kitų biudžeto skylių kamšymo šaltinių ir nemažinti pensijų. "Yra dešimtys įstaigų, kuriose žmonės uždirba daugiau negu ministrai ar Seimo nariai. Šituo reikia būtinai užsiimti", - sakė D.Teišerskytė.

REKLAMA

Ateitis neguodžia

Ateinančiais metais senatvės pensininkų piniginės palengvės 15-215 litų, dirbančių pensininkų - 5-3000 litų ir daugiau. Ramūs gali būti pensininkai, gaunantys 650 litų bei mažesnes pensijas - jos nebus mažinamos. 650-700 litų senatvės pensijos mažės 2,1 proc., 700-750 litų - 3,3 proc., 850-900 litų - 5,2 proc., 950-1000 litų - 6,4 proc., 1100-1200 litų - 8,1 proc., 1500 litų ir didesnės - 12,3 procento.

Pensininkams, uždirbantiems 200 litų, pensiją ketinama mažinti 2,5 proc., 400 litų - 5 proc., 800 litų - 15,6 proc., 1500 - 34,1 proc., 2100 litų - 50 proc., 4200 ir daugiau litų - 70 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėnesinis eilinio Seimo nario atlyginimas dabar siekia 6,9 tūkst. litų. Dar 3,2 tūkst. litų politikai gauna parlamentinėms išlaidoms, nuo sausio ši suma mažės iki 2100 litų.

Vyriausybė ramina, kad visi pensijų bei socialinių išmokų ribojimai galios tik porą metų. Kartu vis dažniau užsimenama, kad pensinis amžius gali būti ilginamas iki 65 metų. Teigiama, kad to reikalauja besiklostanti krašto demografinė padėtis. Šiuo metu moterys į pensiją išeina sulaukusios 60 metų, vyrai - 62,5 metų.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų