REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pareigūnai iki šiol nežino, ar gaus pinigų už viršvalandžius, dirbtus šešerius metus. Konstitucinis Teismas (KT) priėmė nutarimą, kad priedus ribojantis įstatymas prieštarauja Konstitucijai, tačiau net ir teismams nusprendus pareigūnų naudai neaišku, iš kur paimti lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų sistemos pareigūnai šeštadienį vyko į mitingą Vilniuje, prie Sporto rūmų. Čia rinkosi teisininko Kęstučio Čilinsko vadovaujamo Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) dalyviai.

REKLAMA

Žmonės protestavo prieš oligarchinę sistemą, kaip ją nedviprasmiškai įvardijo K.Čilinskas ir per mitingą kalbėjęs aktorius Regimantas Adomaitis.

Pareigūnų prašymai - teisėti

Vetuoti netinkamus įstatymus prezidentę raginęs R.Adomaitis teigė, jog šį kartą reikia ne prašyti, o reikalauti. Esą žmones skurdinančio įstatymo valstybės vadovė neturi pasirašyti. Kalbėtojus karštai palaikė ne tik susirinkę apie pusantro tūkstančio pensininkų, bet ir keli šimtai vidaus reikalų sistemos darbuotojų. Pareigūnai iki šiol nežino, ar jiems bus išmokėta už darbą per poilsio, švenčių dienas, už viršvalandžius.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį penktadienį KT priėmė nutarimą, kad Valstybės tarnybos įstatymas, ribojantis priedus iki 70 proc. pareiginės algos, prieštarauja Konstitucijai. Su prašymu išaiškinti tai į KT buvo kreipęsi keletas administracinių teismų. Nuo 2002 iki 2008 metų vidaus reikalų sistemos pareigūnai dirbo negaudami tinkamo užmokesčio už viršvalandžius, todėl jie kreipėsi į teismus, kad būtų sumokėti uždirbti pinigai. Jų atlygis už viršvalandinį darbą siektų daugiau kaip 70 procentų.

Spręs teismai

Nors KT priėmė nutarimą, vis tiek neaišku, ar pareigūnai gaus jiems priklausantį užmokestį. Pirmiausia - nėra iš kur paimti pinigų. Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis vakar LŽ sakė, kad priedus ribojančios pataisos buvo pakeistos jau prieš metus - pernai gruodžio mėnesį. "Dabar tegul viską sprendžia teismai", - teigė jis. Be to, pasak kanclerio, jei išmokos ir būtų priteistos, jų tektų palaukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinių profesinių sąjungų susivienijimo lyderis Vytautas Bakas sutiko, kad įstatymai atgaline data negalioja. "Pareigūnams buvo nesumokėta už 2002-2008 metais dirbtus viršvalandžius. Tačiau dabar kalbama apie politinę kultūrą. Nejaugi Konstitucija, kurioje pabrėžiama, kad už darbą turi būti atlyginta teisingai, Lietuvoje galioja tik nuo praėjusio penktadienio, kai buvo priimtas KT nutarimas?" - retoriškai klausė V.Bakas.

Langų nedaužys

Mitinguotojų laikomi plakatai skelbė: "Valdžiai - prabanga, pensininkams - katafalkas", "Ar ne gėda atimti iš ubago lazdą?", "Basas pareigūnas - nesaugūs žmonės". Akcijos dalyviai nesiskirstė keletą valandų. Kalbėjusieji tikino, kad jų susibūrimai taikūs - niekas nedaužys langų, nesiims smurto. Tačiau R.Adomaitis atkreipė dėmesį į tai, jog dabar valdžios vyrai baiminasi savo tautos. "Tie patys, kurie prieš dvidešimt metų stovėjo prie Seimo ir jį gynė, dabar iš ten vejami. Seimą gynė žmonės, o šiandien Seimas ginasi nuo žmonių. Taip neturėtų būti", - sakė žinomas aktorius.

Lina VYŠNIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų