REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepilnametį vertė gerti ne tik naminę, bet ir dyzeliną

Šalčininkų rajone sulaikyti du Tetėnų kaimo gyventojai, kurie įtariami kankinę ir dyzelinu apnuodiję šešiolikmetį paauglį, esą sugadinusį naminei varyti skirtą „brogą“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusio penktadienio pavakare Adolis (šio ir visų kitų šiame rašinyje minimų nepilnamečių vardai pakeisti) išėjo iš Gėlūnų kaime gyvenančios savo močiutės Elenos namų pasivaikščioti. Netrukus jis sutiko savo pusbrolį Andrejų (15 m.), paskui prisidėjo dar du tame pačiame kaime gyvenantys vaikinukai: Virmantas (15 m.) ir Žilvinas (13 m.). Prie įvažiavimą į Gėlūnus žyminčio akmens paaugliai susitiko dar 3 bendraamžius iš Tetėnų kaimo. Pasikeitus keliomis draugiškomis frazėmis, tetėniškiai paprašė Adolio ir jo bičiulių, kad šie juos palydėtų iki namų, mat jų kaime esa pradingusi elektra ir tamsoje jiems vieniems eiti baugu.

REKLAMA

Tarp šių dviejų Pabarės seniūnijos kaimų viso labo tėra kokie 3 kilometrai, todėl paaugliams kelias neprailgo. Tetėnų prieigose jaunąjį Žilviną prispyrė gamtinis reikalas ir jis pabėgėjo už kiek nuošaliau stūksančių nebenaudojamų dujų balionų keitimo punkto sandėlių. Paauglių grupelė suskilo – vietiniai vaikinai patraukė į priekį, o gėlūniškiai liko laukti draugo.

Netrukus jie pamatė per laukus link jų skubantį vyriškį. Vaikinams pasirodė,  jog nepažįstamasis nusiteikęs labai agresyviai, todėl kažkuris iš jų išsitraukė žaislinį pistoletą ir pagąsdino: „Stok, šausiu!“

REKLAMA
REKLAMA

Vyriškis nuskuodė šalin. Netrukus iš tos pusės atburzgė kažkoks automobilis, o jo ekipažas pradėjo persekioti nepilnamečius. Pabėgti pavyko tik tolėliau buvusiam Žilvinui – jis, nesirinkdamas kelio, į namus parbėgo per griovius ir kaimo kapinaites, kuriose anksčiau vengdavo lankytis net dieną.

Gaudynės truko neilgai

O tuo metu Tetėnų pakraštyje automobilis pasivijo keliu bėgantį Adolį. Per atvertą šoninį langą persisvėręs vyriškis kirto ranka vaikinui per sprandą ir parvertė jį ant žemės. Du kiti automobiliu važiavę vyriškiai nusivijo Andrejų ir Virmantą ir netrukus besispyriojančius atsitempė prie mašinos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bene vyriausias iš užpuolikų tuoj pat apkaltino Adolį, esą šis sugadinęs jo naminei degtinei varyti paruoštą „brogą“ – esą pripylęs į ją dyzelinio kuro, ir ėmė reikalauti, kad Adolis prisipažintų tai padaręs. Užpuolikas išsitraukė „bananu“ vadinamą, šiaip jau tik policijos pareigūnų naudojamą guminę lazdą, ir ėmė ja mušti vaikiną per kulnus, kad išgautų prisipažinimą. Adolis prisiekinėjo esąs nekaltas, tačiau neįtikino.

Kažkuris iš baudėjų pasiūlė vežti „įtariamąjį“ į netoliese esantį buvusį sovietinės kariuomenės poligoną – girdi, ten vaikinukas greičiau pasakys tiesą. Paaugliai buvo sugrūsti į automobilį ir nuvežti į mišku apaugusią poligono dykvietę, tačiau dar nepasiekus tikslo mašina įklimpo smėlyje.

REKLAMA

Girdė namine ir dyzelinu

Tuomet trijulė davė Adoliui nedidelį kastuvėlį ir privertė jį bandyti iškasti užklimpusį automobilį. Kartkartėmis paragindavo jį sparčiau darbuotis guminės lazdos smūgiais. Kitų dviejų persigandusių paauglių vyriškiai nelietė, tačiau ir išlipti iš automobilio jiems neleido, o iš Andrejaus atėmė mobilųjį telefoną, kad paauglys negalėtų išsikviesti pagalbos.

Neva sugadintos „brogos“ šeimininku pasivadinęs tetėniškis vis tyčiojosi iš Adolio, vertė jį gerti pakaitomis tai naminukę, tai... dyzeliną. Vyriškis ir svaigalus, ir automobilinius degalus pylė į tą pačią plastmasinę stiklinaitę, o jei paauglys to „kokteilio“ bandydavo atsisakyti, tai jį vėl mušė „bananu“.

REKLAMA

Liepė išsikasti duobę

Užklimpusio automobilio „atkasti“ nepavyko, todėl jo ekipažas pagaliau išsikvietė pagalbą iš Tetėnų. Džipu atvažiavę vyriškių bičiuliai negalėjo nematyti kankinamo paauglio, tačiau nesikišo. Buksyru ištraukę užklimpėlį į kelią, jie tuoj pat nuvažiavo, o likusi trijulė pratęsė egzekuciją.

Adolį vyrai nusivedė giliau į mišką ir liepė... išsikasti duobę, kurioje jis būsiąs palaidotas. Besidarbuojantį vaikinuką dar kelis kartus girdė tai samane, tai dyzelinu. Kai duobė jau buvo beveik paties paauglio ūgio, Adoliui buvo leista išlipti, tačiau tuoj pat vėl pasipylė lazdos smūgiai per kulnus. Nuo skausmo ir išgertų nuodingų skysčių apsvaigęs nepilnametis įkrito į duobę. Kankintojai jį  ištraukė ir vėl reikalavo prisipažinti, kaip ir su kuo esą sugadinęs „brogą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Adolis vėliau teigė, kad bandydamas išvengti kankinimų, jis sutiko su viskuo, ko norėjo jo baudėjai, ir kalbėjo bet ką. Vienu metu trijulė nepilnamečiui užnėrė ant kaklo kilpą ir grasino jį tampyti pririštą prie automobilio. Vyriškiai reikalavo, kad Adolis nuvestų juos prie „bravoro“, kur jis neva gadinęs „brogą“. Nepilnametis dažnai vaikštinėdavo po mišką, todėl ten buvo aptikęs ne vieną samanės varymo aparatą. Tą naktį Adolis savo kankintojus nuvedė prie artimiausio, tačiau jie tuo nebuvo patenkinti.

Galiausiai vaikinas buvo nuvežtas į miško gilumoje stovintį namą. Pagrobėjai girtavo su ten buvusiais dviem vyrais ir moterimi, o Adolį mušė ne tik vyrai, bet ir „dama“. Ji ne tik negailestingai baksnojo nepilnamečio galvą į metalinį virtuvės krosnies apvadą, bet ir į ją spardė. Vėliau moteris teisėsaugos pareigūnams teisinosi, jog taip elgėsi verčiama ir labai bijodama vis to paties „brogos“ savininko.

REKLAMA

Namo grįžo paryčiais

Vėliau paaugliai dar buvo vežiojami po „taškus“, kur baudėjai pirko ar gėrė alkoholinius gėrimus. Apie trečią nakties du paaugliai buvo paleisti netoli namų, prieš tai prigrasinus jiems šiukštu nesikreipti į policiją. Adolį vyriškiai atvežė iki posūkio į Gėlūnus ir išleido jau prieš pat ketvirtą nakties, taip pat nepamiršę pagrasinti niekam nesiskųsti. Į namus parsvyravęs vaikinas rado jo belaukiančią močiutę ir tuoj pat atsigulė.

Tik ryte paauglys pagaliau papasakojo apie savo naktines kančias. Jo sveikatos būklė vis blogėjo, todėl atskubėję jo artimieji pasirūpino, kad Adolis būtų paguldytas į Šalčininkų ligoninę. Be kūno sumušimų, nepilnamečiui buvo konstatuotas ir nemenkas apsinuodijimas naftos produktais.

REKLAMA

Abejones kėlė ankstesnės išdaigos

Adolio motina ir teta nedelsdamos kreipėsi į Šalčininkų rajono policiją ir Vaiko teisių apsaugos skyrių, tačiau šio įvykio tyrimas pradžioje vyko gana vangiai. Galbūt poilsio dienomis komisariate tiesiog pritrūko tyrėjų, o gal pareigūnų budrumą prislopino jų turimos žinios apie ankstesnes Adolio išdaigas.

Neseniai jis buvo įsivėlęs į labai nemalonią istoriją – drauge su dar dviem jaunesniais bičiuliais buvo apkaltintas vagyste. Adolio motinai už sūnaus nepriežiūrą buvo paskirta 1200 litų bauda, o paauglys iki pat pilnametystės įpareigotas nuo devintos valandos vakaro iki šeštos ryto būti namuose. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad kartą nusikaltusio paauglio tik dėl jo praeities teisėsauga neturėtų ginti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateikti įtarimai

Pamažu ikiteisminio tyrimo ratui įsisukus, vienas po kito kaip įtariamieji buvo sulaikyti Tetėnų kaimo gyventojai Nikolajus Gurskis ir Jurijus Petkevičius.  Nors vyriškiai kategoriškai neigė savo kaltę, visus tris užpuolikus atpažino ne tik Adolis, bet ir kiti su juo buvę paaugliai. Trečiasis įtariamasis – vietos pradinės mokyklos kūrikas Romas Varanovičius – pasislėpė ir yra ieškomas. Sulaikytiesiems jau pateikti įtarimai dėl kūno sužalojimo, pasikėsinimo nužudyti ir neteisėto laisvės atėmimo, tačiau suimti kol kas ketinama tik N. Gurskį.

Remigijus RAINYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų