REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rieslingas – ypatingas vien jau tuo, kad jis gali būti įvairus. Sausas, pusiau sausas, saldesnis, labiau vaisinis... Vartotojams – tai pliusas, tuo tarpu pardavėjams – minusas. Nes tenka daug aiškinti, kuo gi vienas Riesligas skiriasi nuo kito, o svarbiausia – kodėl.

REKLAMA
REKLAMA

Tos pačios vynuogės – vis kitas charakteris

Taigi, tuomet tenka įsigilinti į visus vyno gamybos proceso etapus ir niuansus, kadangi net ir vos keliomis savaitėmis vėliau nuskintas vynuogių derlius atskleidžia visai kitą vyno charakterį. Vokietijos Riesling vyno žvaigždė Johanes Selbach, kurio šeimai jau daugiau nei 400 metų priklauso vyninė „Selbach – Oster“ teigia: „Pats geriausias vynas yra subalansuotas vynas. Nesvarbu, koks jis – raudonas ar baltas. Puikaus skonio raktas – balansas. Rieslingo vyno esmė – vynuogynų augimo vieta, klimato sąlygos ir derliaus nuėmimo terminai. Tai labiausiai ir nulemia Rieslingo skonį. Mes nenaudojame jokių papildomų priedų. Taigi, net ir saldesni mūsų vyninės vynai yra absoliučiai natūralūs, jų saldesnį, vaisinį charakterį įtakoja tik vynuogių pirsirpimo lygis. “ Šiuos niuansus žinoti ir suvaldyti lemta ne kiekvienam. Tačiau kiekvienas turi galimybę juos pajusti ragaudamas vis kitokį Rieslingą.

REKLAMA


Senos tradicijos

Vyninė „Selbach – Oster“ jau senai vadinama klasikine, jos vardą rasite įtakingiausių vyno enciklopedijų bei žurnalų puslapiuose. Kitų regionų vynui tai būtų gana neįprasta, nes vyno ūkis valdo viso labo 16 hektarų vynuogynų Mozelio apylinkėse. Tuos hektarus vyndarys Johannes Selbach pažįsta kaip savo penkis pirštus, nes čia jo šeima jau daugiau nei 400 metų gyvena ir gamina vyną. Iš vynuogynų nesistengiama prigaminti gausybės „beveidžio“ vyno, tad pasaulį išvysta tik 10.000 dėžių su užrašu „Selbach – Oster“. Kitaip ir būti negali, nes Bernkastel, Zeltingen, Bernkastel bei Graach miestelių apylinkėse esantys vynuogynai yra įkurti ant tokių stačių šlaitų, kad juose kartu su vynuogių skynikais puikiai jaustųsi alpinistai.

REKLAMA
REKLAMA


Išskirtinis vynuogynas

Vynuogių tokiuose šlaituose net neįmanoma skinti mašinomis, jos derliaus nuėmimo metu yra labai griežtai perrenkamos. Riesling bei Weisserburgunder vynmedžių uogos kai kuriuose vynuogynuose yra aukso vertės, nes jos yra sirpinamos šimtamečių vynmedžių Europai neįprastai augančių ant savo šaknų. Patekusios į vyninę uogos spaudžiamos labai švelniai, sultys į vyną fermentuojamos plieninėse ir ilgą laiką naudojamose ąžuolo talpose. Iki išpilstymo į butelius vynas klasikine maniera yra laikomas jo nenupylus nuo skoniui ypatingą eleganciją suteikiančių mielių nuosėdų.


Dabar ir mūsų krašto Rieslingo gerbėjai galės susipažinti su 4 vynais iš „Selbach-Oster“ vyninės. Nuo labai sauso iki salstelėjusio, nuo elegantiško ir lengvo iki sudėtingo ir turtingo.

Daugiau informacijos www.mv.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų