REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį pasaulinės finansų rinkos dalyviai sulaukė nemažai naujienų tiek iš Europos, tiek iš Amerikos. Tačiau itin ženklių permainų valiutų kursai nerodė. Rinka buvo linkusi konsoliduotis, tačiau šiandien letargą gali nutraukti skelbiamos svarbios naujienos iš JAV.

REKLAMA
REKLAMA

Europos akcijų rinkos indeksas FTSEurofirst 300 pakilo 1 proc. ir nutraukė trijų dienų kritimo periodą. JAV pagrindiniai biržos indeksai Dow Jones ir S&P500 atitinkamai paaugo 0.67 proc. ir 0,58 proc. Naftos kaina ketvirtadienį nusileido žemiau 71 JAV dolerio. Duomenys rodo, kad reali naftos paklausa tebėra silpna ir šiuo metu tai yra vienas iš neigiamai kainą veikiančių veiksnių. Vakar aukso kaina pasistiebė 0,2 proc. iki 1131 JAV dolerių už unciją. Aukso kaina pakankamai stipriai koreliuoja su JAV doleriu.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas ketvirtadienį labai nestipriai svyravo ir dieną baigė praktiškai nepakitęs ties 1.4733 lygiu. Buvo sulaukta keleto naujienų iš euro zonos valstybių, tačiau ne itin reikšmingų. Ryte kalbėjęs Europos centrinio banko (ECB) vadovas Jeanas-Claudas Trichet eilinį kartą paminėjo jau ko gero iki gyvo kaulo įgrisusią frazę, jog „palūkanos yra tinkamame lygyje“. Tačiau ECB tuo siekia pasakyti, kad palūkanų didinimo artimu laiku neverta tikėtis. Likvidumo sumažinimas rinkoje anaiptol dar nėra fiskalinės politikos griežtinimas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV paskelbtas prekybos balansas buvo geresnis nei lauktas. Užsienio prekybos deficitas siekė 32,9 mlrd. JAV dolerių, tuo tarpu tikėtasi 36,9 mlrd. dolerių deficito. Tačiau savaitiniai bedarbių paraiškų duomenys nebuvo džiuginantys. Bedarbio pašalpai gauti užsiregistravo 474 tūkst. amerikiečių – daugiau nei laukta (463 tūkst.).

JAV dolerio ir Šveicarijos franko poros kursas, kaip ir Euro bei JAV dolerioEuro ir JAV dolerio, pokyčių nerodė ir dieną baigė ties 1.0260 lygiu. JAV dolerio ir Šveicarijos franko kursas smuktelėjo keletu punktų iki 1,5115. Šveicarijos centrinis bankas nepakeitė bazinės palūkanų normos (0,25 proc.), tačiau pranešė nutraukiąs obligacijų supirkimo programą. Bankas mano, kad ekonomikos padėtis pagerėjo ir atsisakė vieno iš rinkos likvidumo skatinimo priemonių. Tačiau bankas rinkos likimo valiai nepalieka ir kaip iki šiol atidžiai seks franko kurso judėjimą. Buvo aiškiai pasakyta, kad jei frankas pernelyg brangs, į rinką bus kišamasi. Rinkos dalyvius dominantis klausimas iki kokio lygio bus toleruojamas franko brangimas, nebuvo atsakytas. Tačiau aišku viena, kad valiutai pernelyg stiprėti nebus leista ir Šveicarijos bankas su tuo kol kas pakankamai sėkmingai tvarkosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas vakar pasistiebė 16 punktų iki 1,6280. Vykusiame Anglijos centrinio banko posėdyje netikėtų sprendimų nebuvo priimta. Aktyvų supirkimo programa buvo nepadidinta (200 mlrd. svarų), be abejo, bazinė palūkanų norma taip pat nebuvo keičiama (0,50 proc.). Spaudos konferencijoje buvo užsiminta, kad turto pirkimo programa gali tęstis dar apie du mėnesius. Šis klausimas „lieka atviras“. Investuotojai neturėtų atmesti galimos dar vienos 25 mlrd. svarų injekcijos. Tačiau centrinį banką nuo tokių veiksmų stabdo ir taip stipriai išsipūtusios D. Britanijos skolos. Šiandien skelbiamas gamintojų kainų indeksas gali įtakoti svaro kurso kryptį.

REKLAMA

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas ketvirtadienį pasistiebė 0,37 proc. iki 88,22. Paskelbtas Japonijos pramonės mašinų užsakymų pokytis sudarė -4,5 proc. Rugsėjo mėnesį augimas siekė 10,5 proc. Kiek prastesni duomenys gali įtakoti perskaičiuojamą trečiojo ketvirčio BVP.

Šiandien rinką, ypač JAV dolerį, turėtų stipriai veikti skelbiamos JAV mažmeninės prekybos apimtys. Kaip žinia, vartotojų išlaidavimas yra svarbiausias JAV ekonomikos elementas. Lapkričio mėnesio mažmeninių pardavimų duomenys turi kiek padidintą reikšmę, kadangi būtent šį mėnesį prasideda šventinio apsipirkimo bumas. Šiemet per išpardavimus JAV buvo sulaukta daugiau pirkėjų nei pernai, tačiau stipresnis augimas buvo pastebimas apsiperkančiųjų internetu tarpe. Šiandien taip pat bus sulaukta Mičigano universiteto skaičiuojamo vartotojų pasitikėjimo indekso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų