REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai Mečislovas Zasčiurinskas ir Vytenis Povilas Andriukaitis ketvirtadienį vakare išplatino pareiškimą, kuriame abejojama, ar Vyriausybė nepažeidė Konstitucijos valdydama ekonominę krizę.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarai remiasi laišku, kuriuo į Seimo narius esą kreipėsi pilietis Povilas Trakumas iš Klaipėdos. Pastarasis prašo paaiškinti susidariusią situaciją dėl atlyginimų, pensijų ir išmokų mažinimo.

REKLAMA

Jis teigia kreipęsis į LR Vyriausybę norėdamas sužinoti, kokiu Vyriausybės dokumentu ir kada fiksuota Lietuvoje susidariusi ypatinga ekonominė ir socialinė situacija. Jam Ministro Pirmininko tarnybos atstovai esą atsakė, jog LR Vyriausybė tik 2009 spalio 14 d. priėmė nutarimą dėl ekonominės ir finansinės situacijos bei patvirtino ekonominius ir finansinius rodiklius.

Pilietis P. Trakumas teiraujasi, ar galėjo Seimas priimti be šio nutarimo įstatymus, mažinančius atlyginimus ir pensijas bei kitas išmokas, jei tik šių metų spalio mėnesį ekonominis sunkmetis fiksuotas Vyriausybės nutarimu.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas (KT) savo 2006 m. kovo 28 d. nutarime konstatavo: “Pagal Teismų įstatymą teismų finansines ir materialines veiklos sąlygas peržiūrėti galima, jei iš esmės pablogėja valstybės ekonominė ir finansinė būklė. Tokį esminį pablogėjimą gali konstatuoti Vyriausybė, remdamasi valstybės ekonominiais ir finansiniais rodikliais, o peržiūrėti teismų finansines ir materialines veiklos sąlygas galima tik pakeitus įstatymus, kuriuose tos sąlygos nustatytos”.

Pasak M. Zasčiurinsko ir V. P. Andriukaičio, KT nutarimą Vyriausybė ignoravo beveik metus laiko. Vyriausybė žinojo apie tokio Konstitucinio Teismo nutarimo egzistavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„2009 m. sausio mėn. dėl šio KT nutarimo nuostatų Seimo narys M. Zasčiurinskas Vyriausybei įteikė raštišką paklausimą. 2009 sausio 29 d. Ministras Pirmininkas pateikė raštišką atsakymą į M. Zasčiurinsko rašytinį klausimą, kuriame teigė tik tai, kad krizės sąvoka nacionaliniuose įstatymuose interpretuojama įvairiai. Taip pat akcentavo, kad apie esminius permainų planus kalbama Vyriausybės 2008 – 2012 metų veiklos programos 37 punkte. Ir tik 2009 spalio 14 d. pagaliau Vyriausybė priėmė kitokį nutarimą, įgyvendinantį Konstitucinio Teismo reikalavimus. Šiame nutarime Vyriausybė kalba apie proporcingumo ir kitų principų įgyvendinimą, tačiau mes pateikiame lenteles, kuriose nurodyti šių metų atlyginimų ir pensijų mažinimai, taip pat ir tie mažinimai, kurie numatyti kitais metais“, - rašo parlamentarai.

REKLAMA

Jie teigia norį gauti Vyriausybės atsakymus į šiuos klausimus:

1. Kodėl tik 2009 spalio 14 d. priimtas toks Vyriausybės nutarimas?

2. Ar tokie atlyginimų, pensijų ir kitų išmokų mažinimo procentai tikrai atitinka solidarumo ir proporcingumo principus?

3. Ar iki 2009 spalio 14 d. priimto Vyriausybės nutarimo priimti sprendimai mažinti atlyginimus, pensijas ir kitas išmokas, neprieštarauja teisinės valstybės konstituciniams pagrindams?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų