REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą kreipiasi nemažai vartotojų, kurie skundžiasi įmonių, užsiimančių asmenų įdarbinimo užsienyje tarpininkavimu, veikla.

REKLAMA
REKLAMA

Besikreipiantys į Tarnybą vartotojai nurodo, kad dažniausiai į firmas dėl darbo užsienyje kreipiasi radę jų skelbimus internete ar spaudoje. Šiuose skelbimuose žadama įdarbinti, tačiau vartotojui nuvykus pas paslaugos teikėją, jam pasiūloma pasirašyti Konsultavimo paslaugų sutartį, pagal kurią paslaugos teikėjas įsipareigoja suteikti vartotojui tik bendro pobūdžio informaciją apie užsienio šalyje esamas laisvas darbo vietas, tačiau neįsipareigoja įdarbinti. Kitais atvejais, vartotojai pasirašo Įdarbinimo tarpininkavimo paslaugų sutartis su įmonėmis, kurios neturi šiais veiklai privalomos licencijos. Tokie vartotojai išvykdami į užsienį patiria keliones bei kitas išlaidas, tačiau neturi jokių garantijų, kad bus suteiktas jiems pažadėtas darbas.

REKLAMA

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pataria vartotojams prieš pasirašant sutartį susipažinti ne tik su žodžiu pateikiama informacija apie paslaugų teikėjo deklaruojamas paslaugos savybes, bet ir atidžiai išnagrinėti sutartyje įtvirtintas sąlygas, ypač į tai, kokias paslaugas įsipareigoja suteikti įmonė. Prieš kreipiantis į konkrečią įmonę dėl tarpininkavimo įdarbinant užsienyje, vartotojas turėtų įsitikinti, kad įmonė turi tokiai veiklai privalomą licenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus įmonė, teikianti Lietuvos piliečiams įdarbinimo užsienyje paslaugas, privalo turėti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išduotą licenciją ir būti įtraukta į įmonių, turinčių išduotas licencijas, sąrašą, paskelbtą oficialiame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tinklapyje.

Įmonės, įdarbinančios Lietuvos Respublikos piliečius užsienyje, dažniausiai su klientu pasirašo paslaugų teikimo sutartį. Vartotojas turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į tai, kokią sutartį jis pasirašo ir kokias sąlygas ši sutartis numato, bei už kokias paslaugas jis sumoka pinigus. ,Vartotojas turi teisę reikalauti nuostolių atlyginimo tik tokiu atveju, kai paslaugų teikėjas nevykdo sutarties arba netinkamai ją vykdo. Jeigu sutartyje numatyta, kad įmonė suteikia tik bendro pobūdžio informaciją ir nėra įtvirtintos sąlygos, pagal kurias įmonė įsipareigoja įdarbinti asmenis užsienyje, vartotojui sumažėja galimybės pareiškus pretenzijas apginti savo teises.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų