REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ pradžioje Vilniaus paveikslų galerijoje buvo atidaryta tarptautinė dailės paroda „Pirosmani“, kurioje buvo eksponuoti didžiulio susidomėjimo sulaukę genialaus gruzinų dailininko primityvisto, svajojusio apie Paryžių, bet jo taip ir neišvydusio, kūriniai.

REKLAMA
REKLAMA

Baigiantis „Vilnius – Europos kultūros sostinės 2009“ programai, Vilniaus paveikslų galerijoje atidaroma lietuvių dailininko Vytauto Kasiulio (1918 m. balandžio 23 d. Simne – 1995 m. kovo 12 d. Paryžiuje), daugiausia kūrusio jo svajonių  mieste Paryžiuje, tarptautinė dailės paroda „Vytauto Kasiulio rojaus sodai“ iš Paryžiaus, Niujorko, Vilniaus ir Kauno kolekcijų.

REKLAMA

„Dailininkas Vytautas Kasiulis – vienas iš nedaugelio lietuvių menininkų, pasiekusių pripažinimą pasaulinėje meno erdvėje. Paryžiaus ir Niujorko moderniojo meno muziejai, Prancūzijos, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Australijos ir kitų šalių dailės galerijos bei kolekcininkai tebesaugo šio dailininko, pelnytai meno kritikų vadinto vienu įdomiausių XX a. antros pusės Paryžiaus mokyklos tapytojų, kūrinius“, - pasakoja parodos kuratorė Laima Bialopetravičienė.

REKLAMA
REKLAMA



V.Kasiulis. Moteris pas dailininką. 1948 metai

Apžvalginėje šio žymaus dailininko parodoje Vilniaus paveikslų galerijoje pristatoma per 150 kūrinių, kurie atskleidžia Vytauto Kasiulio kūrybos visumą: nuo Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institute sukurto diplominio kūrinio „Prieš spektaklį“ ir kitų to meto ankstyvųjų autoriaus darbų iki Paryžiaus laikotarpio brandžių ir tarptautinio pripažinimo sulaukusių tapybos bei grafikos kūrinių. Anot Jeano Chabanono, „Romantiškas V. Kasiulio pasaulis mus nukreipia nuo įprastinių kelių, švelnus ir nostalgiškas – jis mus iš karto nustebina: jis dainuoja su dideliu džiaugsmu savo vaizduotės pasaulį, kur visi žmonės – poetai, visi daiktai – papuošalai ir visi sodai yra Rojaus sodai.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



V.Kasiulis. Smuikininkas gatvėje. 1950 metai

Parodos ekspozicijos autoriaus Romualdo Budrio mintim, „Lietuvoje V. Kasiulis buvo retai minimas, nes mūsų visuomenei dailininko kūryba ilgai buvo tiesiog nepasiekiama. Tik dabar, kai dailininko našlė Bronė Kasiulienė Lietuvos dailės muziejui paskolino jo kūrinių kolekciją iš Paryžiuje saugomo dailininko kūrybos fondo, atsirado reali galimybė V. Kasiulio kūrybinį palikimą pristatyti ir Lietuvos žiūrovams. Kartu su iš Paryžiaus atvežtais kūriniais parodoje ir jos albume žiūrovai turi unikalią galimybę susipažinti ir su V. Kasiulio darbais, kuriuos parodai iš Niujorko rinkinio paskolino buvęs dailininko mecenatas dr. Juozas Kazickas (JAV). Kūrinius parodai taip pat paskolino ir vertingus lituanistikos rinkinius sukaupę mūsų kolekcininkai Edmundas Armoška, Rolandas Valiūnas, Eugenijus Tinfavičius, Edita Mildažytė ir Gintautas Vyšniauskas, Gediminas Petraitis. Parodoje eksponuojami taip pat Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, Lietuvos dailės muziejuje, Kauno valstybiniame muzikiniame teatre esantys dailininko kūriniai.“

PARODOS ATIDARYMAS – GRUODŽIO 11 D., PENKTADIENĮ, 16 VAL.

PRISTATYMAS KULTŪROS, MENO IR MOKSLO VISUOMENEI – 18 VAL.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų